pati_pat10 Napisano 19 Listopada 2012 Zgłoś Napisano 19 Listopada 2012 witam, moze taki watek juz jest ale go nie moglam znalesc. Mam pytanie odnośnie przewożenia alkoholu do USA. Czy będąc na wizie turystycznej nie będe miała jakichś problemów chcąc przewieść jakiś alkohol? Czy są jakieś limity tego? Dodam, ze jestem osobą pełnoletnią wg polskiego, jak i amerykańskiego prawa.
katlia Napisano 19 Listopada 2012 Zgłoś Napisano 19 Listopada 2012 Bezplatnie mozesz przywiesc litr... jezeli chcesz sporo wiecej, to musisz doplacic 'duty.' Znajomi przywiezli ze soba jakies 25 butelek wina z Francji... zaplacili jakies $20 'duty'. Ale jezeli trzymasz sie litra -- lub moze ordobinke wiecej -- nie bedziesz miala problemu.
c4r0 Napisano 19 Listopada 2012 Zgłoś Napisano 19 Listopada 2012 A jak już kogoś złapią że wiezie np. 2 litry to wiąże się to z jakąś karą za próbę przemytu, czy tylko konfiskata?
gal Napisano 19 Listopada 2012 Zgłoś Napisano 19 Listopada 2012 A jak już kogoś złapią że wiezie np. 2 litry to wiąże się to z jakąś karą za próbę przemytu, czy tylko konfiskata? Przewaznie nie zwracaja uwagi... Musialabys miec pecha aby ci zabrali i ukarali. Jezeli wieziesz 20 litrow i nie jestes obywatelem US to mozesz miec problem. 2 litry, z Polszy nie musza nawet zapytac.
pati_pat10 Napisano 19 Listopada 2012 Autor Zgłoś Napisano 19 Listopada 2012 bardzo dziękuje za odpowiedź
c4r0 Napisano 20 Listopada 2012 Zgłoś Napisano 20 Listopada 2012 Przewaznie nie zwracaja uwagi... Musialabys miec pecha aby ci zabrali i ukarali. Jezeli wieziesz 20 litrow i nie jestes obywatelem US to mozesz miec problem. 2 litry, z Polszy nie musza nawet zapytac. No tak, wiem, że przeważnie nie zwracają uwagi a w ogóle to przeważnie jak nie pytają to się nie mówi że się ma za dużo Wiozłem niedawno dwie butelki 0.7 wódki i się zastanawiałem. Niby już za dużo, i jak na cle mi to zobaczą i się przyczepią to czy będzie to "ooo, za dużo - sorry, konfiskata" czy raczej "ooo, za dużo - sorry, konfiskata plus $200 kary za niezgłoszenie"
promysl Napisano 20 Listopada 2012 Zgłoś Napisano 20 Listopada 2012 Jednak mamy silnie zakodowany model represyjnego urzednika represyjnego Panstwa.... Nikt i nigdy nie zakwestionował mi ilosci flaszek czy fajek przy wjezdzie do USA. Jak już to jabłuszko poszło do kosza, albo standardowe dociekanie o kielbase...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.