idaho Napisano 22 Lutego 2013 Zgłoś Napisano 22 Lutego 2013 Witam Wszystkich Trochę poczytałem o ćle,Vacie,że puszczą,nie puszczą,wkleić tapety w laptopie itp. Ale załóżmy,że kupiłem tablet czy laptop i chcę uniknąć kombinatorstwa (mówię o zakupionej 1 sztuce na użytek własny) Gdzie i komu to zgłosić,na lotnisku-jeśli tak to gdzie? w USA czy po przylocie do Polski, wypełnia się formularze?,kiedy i jak płaci (credit card czy gotówka),a może w sklepie już przy zakupie? Proszę o jasne wytyczne jaka jest procedura przywiezienia sprzętu elektronicznego-1 sztuki do Polski. Dziękuję
kzielu Napisano 22 Lutego 2013 Zgłoś Napisano 22 Lutego 2013 Po przylocie do Polski masz 2 wyjscia z teminala - jedno zielone "Nothing to declare", drugie czerwone gdzie wlasnie mozesz zglosic cokolwiek masz do oclenia. A czy nie jest tak ze jak przywozisz 1 sztuke na wlasny uzytek to nie musisz clic ? Mnie ze 3 razy sciagali z zielonego przejscia na przeswietlarke i ewidetnie szukali wiekszej ilosci elektroniki - ilosci hurtowych.
KaeR Napisano 22 Lutego 2013 Zgłoś Napisano 22 Lutego 2013 Nie musisz zgłaszać jednej sztuki. Szczególnie jadąc na święta mam trochę elektroniki na prezenety i jeszcze nikt mnie z zielonego nie zawracał.
tinki Napisano 23 Lutego 2013 Zgłoś Napisano 23 Lutego 2013 Na elektronike nie ma cla, jesli juz to VAT, ale jesli wieziesz duze ilosci i bedzie podejrzenie ze na handel.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.