Rise Napisano 24 Marca 2013 Zgłoś Napisano 24 Marca 2013 Cześć, jestem Dawid, nowy na forum. Mam rocznikowo 15 i chodzę do klasy II gimnazjum. Moim największym marzeniem jest wyjazd do Stanów Zjednoczonych. W szkole uczę się dosyć dobrze, z angielskiego prawdopodobnie będę miał 6, a ogółem swój angielski oceniam na 70%. Jak napisałem na początku marzę, jak nikt inny o wyjeździe do USA, najlepiej do NYC, lecz kompletnie nie wiem jak mam to zrobić... Chciałbym wylosować zieloną kartę, choć w to wątpię, słyszałem też coś o HostFamily lecz tam prawdopodobnie trzeba zapłacić ok. 20 tysięcy zł. a zarobki moich rodziców na to nie pozwalają. Nie mam też żadnej rodziny w Stanach. Proszę, pomóżcie mi. Potrzebuję tego...
lochraven Napisano 24 Marca 2013 Zgłoś Napisano 24 Marca 2013 Dude, get real. Po pierwsze, to zanim będziesz mógł brać udział w losowaniu, to jeszcze trochę minie, bo jesteś za młody i nie masz wystarczająco dużo lat nauki na koncie (no chyba, że Twoi rodzice złożą wniosek, wylosują kartę i wyjadą z Tobą). Po drugie to nie wiem, naucz się jakiegoś przydatnego zawodu z listy tych, które mogą Ci dać wizę pracowniczą, i może wtedy. Póki co to weź się za naukę i takie marzenia odłóż na parę lat do przodu, pójdziesz na studia, może pojedziesz na W&T albo coś, zobaczysz jak jest.
dareknow0 Napisano 24 Marca 2013 Zgłoś Napisano 24 Marca 2013 Jako 15 latek to możesz pomarzyć i nic więcej. Jak widać chcesz mieszkać w USA a to będzie bardzo trudne. Wylosować zieloną kartę nie jest łatwo a do tego trzeba mieć ukończoną szkołę średnią aby ją po ewentualnym wylosowaniu dostać. Jedyna bardziej realna szansa na zamieszkanie w Stanach to ślub z Amerykańską obywatelką .Wtedy jako mąż dostaniesz w szybkim tempie zieloną kartę a później amerykańskie obywatelstwo. Innych dróg nie ma .Chyba ,że chcesz przyjechać turystycznie i zostać nielegalnie wtedy będziesz "niewolnikiem" bez żadnych praw dostającym rozwolnienia na widok policjanta Na razie więc swoje marzenia musisz schować do dolnej szuflady i pokończyć szkoły a jak będziesz miał maturę to wysyłaj zgłoszenia do loterii wizowej ( zawsze jakieś minimalne szanse na wylosowanie są). Żadna wiza pracownicza nie rozwiąże Twojego marzenia .Ty chcesz jechać legalnie i zostać w USA a wiza pracownicza to tylko tymczasowe pozwolenie na pracę po którym trzeba wrócić do kraju. W dodatku otrzymanie takiej wizy jest bardzo trudne i prawie nigdy nie dostaje jej osoba po szkole bez żadnego doświadczenia. O taką wizę występuje pracodawca a znajdziesz takiego ? W dodatku musi on udowodnić ,że w USA nie może znaleźć pracownika o takich kwalifikacjach i doświadczeniu jak Ty
mi0706 Napisano 24 Marca 2013 Zgłoś Napisano 24 Marca 2013 No niestety musisz trochę zaczekać! Jednak daję Ci ogromny plus za poprawność gramatyczną i ortograficzną na forum. Trzymaj tak dalej!
Rise Napisano 24 Marca 2013 Autor Zgłoś Napisano 24 Marca 2013 Dziękuje wam za odpowiedzi... pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.