arbo Napisano 21 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 21 Sierpnia 2014 Ode mnie wzięto kopie certyfikatu urodzenia i dyplomu, właściwie poproszono mnie o oryginały a ja od razu dałam im je z kserem My podobnie - do wszystkiego mieliśmy kopie, ale chcieli je dla dyplomów, aktów urodzenia i aktu ślubu. W przypadku pozostałych rzeczy (świadectwa niekaralności, I-134) wzięli tylko oryginały. Swoją drogą to dopiero po wyjściu zobaczyliśmy, że Pani konsul oddała nam oryginał dyplomu, ale już nie oddała oryginałów aktów (w okienku na początku pani powiedziała, że akty w oryginale będą tylko do wglądu). Zastanawiam się, czy nie powinniśmy sobie na wszelki wypadek zrobić tłumaczeń przysięgłych na angielski właśnie aktów urodzenia i małżeństwa - czy to może się przydać od razu w USA?
Gość miqhs Napisano 21 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 21 Sierpnia 2014 Powinniście, nigdy nie wiadomo. Nasze też zostały w ambasadzie i robiliśmy jeszcze raz. Od razu się nie przydało, ale nie wiem, co nas tu jeszcze czeka. Najważniejsze to działająca karta kredytowa
karusek Napisano 21 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 21 Sierpnia 2014 My podobnie - do wszystkiego mieliśmy kopie, ale chcieli je dla dyplomów, aktów urodzenia i aktu ślubu. W przypadku pozostałych rzeczy (świadectwa niekaralności, I-134) wzięli tylko oryginały. Swoją drogą to dopiero po wyjściu zobaczyliśmy, że Pani konsul oddała nam oryginał dyplomu, ale już nie oddała oryginałów aktów (w okienku na początku pani powiedziała, że akty w oryginale będą tylko do wglądu). Zastanawiam się, czy nie powinniśmy sobie na wszelki wypadek zrobić tłumaczeń przysięgłych na angielski właśnie aktów urodzenia i małżeństwa - czy to może się przydać od razu w USA? Zupelne odpisy aktow urodzenia mozna miec bez oplaty skarbowej jesli sa potrzebne do pracy, wtedy na podstawie art.2 ust.1 paragraf f. ustawy z dnia 13 11 2006r. z pozniejszymi zmianami. w przypadku 2 osob oszczednosc 66PLN. Tllumaczenie mozesz zrobic juz na miejscu w US.
serafina Napisano 21 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 21 Sierpnia 2014 Swoją drogą to dopiero po wyjściu zobaczyliśmy, że Pani konsul oddała nam oryginał dyplomu, ale już nie oddała oryginałów aktów (w okienku na początku pani powiedziała, że akty w oryginale będą tylko do wglądu). Zastanawiam się, czy nie powinniśmy sobie na wszelki wypadek zrobić tłumaczeń przysięgłych na angielski właśnie aktów urodzenia i małżeństwa - czy to może się przydać od razu w USA? Mnie oddano oryginał aktu urodzenia razem z paszportem, a tłumaczenie przysięgłe zrobiłam, może przyda się w USA
Partners Napisano 21 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 21 Sierpnia 2014 Zupelne odpisy aktow urodzenia mozna miec bez oplaty skarbowej jesli sa potrzebne do pracy, wtedy na podstawie art.2 ust.1 paragraf f. ustawy z dnia 13 11 2006r. z pozniejszymi zmianami. w przypadku 2 osob oszczednosc 66PLN. Tllumaczenie mozesz zrobic juz na miejscu w US. Tak tylko to nie jest zupelny odpis tylko skrócony. Wydają je właśnie z taką adnotacją ale w ambasadzie są bezużyteczne. Chyba że w jakiś sposób przekonałeś urzędznika państwowego że to ty masz rację. Pozdrawiam
karusek Napisano 21 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 21 Sierpnia 2014 Tak tylko to nie jest zupelny odpis tylko skrócony. Wydają je właśnie z taką adnotacją ale w ambasadzie są bezużyteczne. Chyba że w jakiś sposób przekonałeś urzędznika państwowego że to ty masz rację. Pozdrawiam We wniosku wystarczy zaznaczyc ze do pracy, i masz za darmo.
Partners Napisano 21 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 21 Sierpnia 2014 We wniosku wystarczy zaznaczyc ze do pracy, i masz za darmo. Tak też zrobiłem i dostałem skrócony. Nie pomogło tłumaczenie i itp.
karusek Napisano 22 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2014 Tak też zrobiłem i dostałem skrócony. Nie pomogło tłumaczenie i itp.Ja dostalem zupelny, Infotmujac wczesniej pania w urzedzie ze jest on konieczny do pracy za granica.
arbo Napisano 22 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2014 Mnie oddano oryginał aktu urodzenia razem z paszportem, a tłumaczenie przysięgłe zrobiłam, może przyda się w USA Odebrałem paszporty i nasze akty urodzenia też nam oddal z paszportami. Czyli tylko tłumaczenie musimy zrobić. Przy okazji z tego co widzę (tak mi się tylko wydaje bo widzę tylko rogi dokumentów z żółtej koperty) to nasz akt ślubu jest w mojej kopercie wpięty (w naszym przypadku to moja żona wygrała GC).
anka89 Napisano 22 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 22 Sierpnia 2014 Czytajac powyższe wypowiedzi to trzeba miec ze soba wszytskie dokumenty które mialo sie ze soba w ambasadzie tak i zrobic ich ksera??
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.