Malinowa Napisano 30 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2013 Witam mam za zadanie dowiedziec sie na temat wizy I-94w. Corka moja obecnie jest w Kanadzie i pdjechała na granicę żeby się dopytać o wizę do USA, dano jej do wypełnienia druki, potem przeszukali a na koniec jak zorientowali się, że zaszła pomyłka otrzymała ( chyba w ramach rekompensaty) dali jej wizę. Kontaktuję się z nią za pomocą telefonu dlatego mnie wyznaczyła zadanie dowiedzenia się co to za wiza I-94w ?
Joanna30 Napisano 30 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2013 I-94w to zezwolenie na pobyt. Formularz prawie identyczny z formularzem I-94, z tym, że wypełniany do niedawna (bo teraz już niczego się nie wypełnia) przez podróżujących w ramach bezwizowego ruchu turystycznego. Jeśli Twoja córka jest Polką to powinna dostać I-94 a nie I-94w. A wcześniej mieć w paszporcie wizę amerykańską.
jkb Napisano 30 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2013 Niech no zrozumiem. Ta osoba podjechała na granicę USA, by dowiedzieć się o wizę, tj. wcześniej wizy nie miała, tak? Oni ją przeszukali, po czym dali jej wizę? Na granicy?
Malinowa Napisano 30 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2013 Niech no zrozumiem. Ta osoba podjechała na granicę USA, by dowiedzieć się o wizę, tj. wcześniej wizy nie miała, tak? Oni ją przeszukali, po czym dali jej wizę? Na granicy? Dokładnie tak było. Pojechała na granicę tylko zapytać co musi przedstawić, mając w ręce polski paszport, aby dostać pozwolenie na wjazd do USA. Dali jej do wypełnienia druki, po czym bardzo dokładnie przeszukali bagaż, a następnie otrzymała kartonik z wizą I-94w. Z rozmowy wynikało, że zaszło nieporozumienie, bo ona nie przyjechała z zamiarem przekroczenia nielegalnie granicy, dlatego tak podejrzewa, że dali jej tą wizę w ramach rekompensaty za stres. Stąd moje pytanie czy mając tą wizę może bez problemu wjechać do USA, żeby nie skończyło się to deportacją? I-94w to zezwolenie na pobyt. Formularz prawie identyczny z formularzem I-94, z tym, że wypełniany do niedawna (bo teraz już niczego się nie wypełnia) przez podróżujących w ramach bezwizowego ruchu turystycznego. Jeśli Twoja córka jest Polką to powinna dostać I-94 a nie I-94w. A wcześniej mieć w paszporcie wizę amerykańską. Jak wspomniałam moja córka nie posiadała żadnej wizy, pojechał tylko zapytać o możliwość jej zdobycia. Mam nawet zdjęcie tego dokumentu i wyraźnie pod imieniem i nazwiskiem widnieje narodowość polska.
KaeR Napisano 30 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2013 Czyli ona nie przekroczyła granicy w sumie? Tak sobie myślę, że jej dla jaj dali ten świstek, bo ta cała historia brzmi dziwnie. Tak za stres? I-94w? I dali jej bez przekraczania granicy? Może nie wiedzieli, że Polska nie jest w ruchu bezwizowym? Moim zdaniem granicy nie przekroczy bez wizy z ambasady USA.
Joanna30 Napisano 30 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2013 Wizy nie otrzymuje się na granicy, tylko w konsulacie. Na granicy otrzymuje się jednorazowe pozwolenie na wjazd. I ona nie otrzymała wizy, tylko dostała pozwolenie na wjazd. Ale ponieważ nie jest z kraju objętego ruchem bezwizowym, w paszporcie powinna mieć również wizę. I może to zbyt mocne słowa, ale według mnie dostała się do Stanów nielegalnie. Zakładając oczywiście, że przekroczyła granicę. Dziwne, że CBP na granicy nie wiedziało, że Polska nie jest w ruchu bezwizowym...
KaeR Napisano 30 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2013 Joanna, ona chyba nie wjechała do stanów. Była tylko na granicy...
Malinowa Napisano 30 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2013 Przeraża mnie to co czytam, ale bardzo dziękuję za te informacje. Ja należe do asekurantek i wolę dopytać stąd moje pytania. Przekażę córce wszystko. Moja córka wiele podróżuje i miała do czynienia z ruchem wizowym nie raz. Jej też podpadło to, że tak bez problemu bez wizyty w konsulacie może sobie wjechać do Stanów, stąd prośba o pomoc w wyjasnieniu. Moja córka rzeczywiście nie wjechała do Stanów, tylko była na granicy. Pamiętam jak sama byłam w Stanach i pamiętam, że zawsze była jedna kolejka do wszystkiego i może stanęła w jednej kolejce dlatego potraktowali ją jako osobę chcącą przekroczyć granicę, stąd te druki, trzepanie bagażu.
KaeR Napisano 30 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2013 O jeżdżeniu na granicę, żeby się dowiedzieć, co potrzeba, żeby wjechać do danego kraju to też novum dla mnie. Najlepiej kliknąć na stronę ambasady.
Malinowa Napisano 30 Czerwca 2013 Zgłoś Napisano 30 Czerwca 2013 No była blisko granicy, jest w Kanadzie i przy okazji chciała się dowiedzieć. Przyznam, że ja pewnie też bym skorzystała i podjechała zapytać. Co jak co, ale tam też powinii wiedzieć. Wg mnie to nic dziwnego. Wyjechała z Polski do Kanady, nie brała pod uwagę Stanów, ale skoro jest blisko to czemu nie wjechać. Jak wspomniałam jej też podpadła ta wiza, bez problemów otrzymana, dlatego pytam w jej imieniu.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.