borutnia Posted June 8, 2005 Report Share Posted June 8, 2005 zdazyło sie komus coś takiego ,że na czas nie przyszły papiery z usa od sponsora ,można to w ambasadzie przełozyc wizyte na inny termin?co w tym przypadku robic? Link to comment Share on other sites More sharing options...
majk Posted June 9, 2005 Report Share Posted June 9, 2005 Teretycznie istnieje mozliwosc przelozenia, ale zawsze przy tym informuja ze nie gwarantuja na kiedy i czy beda jeszcze dostepne wizy ( wazne szczegolnie w tym roku kiedy juz w oficjanym biuletynie byla informacja ze dla poalkow i ukraincow pula sie wyczerpuje). Z drugiej strony jak on to wyslal, ze nie doszlo chyba zwylym listem, taki nasz priorytet kosztuje u niech 10-15$ za przeslanie kilku stron. Mozesz isc tez w terminie ( co raczej jest zalecane) i czesto bywa tak ze jak kosul uwaza ze zabezpieczenia finansowe sa za niskie pyta sie czy moze pan/pani zalatwic jeszcze aos. Link to comment Share on other sites More sharing options...
borutnia Posted June 9, 2005 Author Report Share Posted June 9, 2005 no właśnie ile idzie prirytet z usa z tego co sie oriętuje to 3 do 4 dni?może to być czy raczej nierealne? Link to comment Share on other sites More sharing options...
borutnia Posted June 9, 2005 Author Report Share Posted June 9, 2005 no właśnie ile idzie priorytet z usa z tego co sie orietuje to 3 do 4 dni?może to być ?czy raczej nierealne?przecież samolot nie leci tydzień ani dwa tylko ok.11 godzin do wawki a potem do poszczegolnych miast to chyba jest kwestia kilku dni tak mi sie bynajmniej wydaje niestety idzie juz3 tydzien dziwne? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dreed Posted June 9, 2005 Report Share Posted June 9, 2005 Priorytet 3 tyg ? to zdecydowanie coś nie tak.. mi sponsor wysłał priorytetem takim jak Majk napisał i dostałem na 5 dzień A nie może Ci sponsor przysłać ekstra jeszcze raz druk ? Powodzenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
majk Posted June 9, 2005 Report Share Posted June 9, 2005 Taki pocztowy priorytet z usa wlasnie idzie do tygodnia ( koszt jak mowie 15$). Tak wiec na pewno cos nie tak z ta jego wysylka. Zreszta zwykly list potrfi dojsc czasami w piec dni, o ile ktos sie w polsce na niego nie polaszczy. Mozna przeslac tez poczta kurierska wtedy dwa dni ale to juz troche kosztuje. Kiedys z polski musialem cos szybko wyslac do usa, poszlo dhl-em, kilku stronnicowy dokument, doszlo oczywiscie w dwa dni, mozan bylo sledzic cala droge przesyli w internecie ale kosztowalo 230 zl. Link to comment Share on other sites More sharing options...
borutnia Posted June 9, 2005 Author Report Share Posted June 9, 2005 dzieki majk za słowa otuchy powiadasz ,że kurierem jeszcze szybciej dojdzie?bo mam niewiele czasu dsłownie 7 dni! odpukac musi przyjsc Link to comment Share on other sites More sharing options...
borutnia Posted June 10, 2005 Author Report Share Posted June 10, 2005 pytanie?czy w zaswiadczeniu o zatrudnieniu musi byc wyszczególnione,ze pracuje dłużej niż dwa lata na takim i takim stanowisku i musi ono być potwierdzone notarialnie,i czy czy info. o nie karalnosci musi być zatwierdzone przez przysięgłego?ijak sie faktycznie przedstawia sprawa finansów własnych?musze to wykazać przecież jak pracuje w firmie powiedzmy X to ja mam zwykły ROR wiadomo jak to jest kase wybierasz na bieżąco! wiec musze mieć jakaś tam wieksza kwote ja nie staram sie o vize turystyczną tylko GC,prosze o porade! Link to comment Share on other sites More sharing options...
majk Posted June 10, 2005 Report Share Posted June 10, 2005 Chyba juz kawal czasu zadajesz pytania odnisnie gc. Jakie potwierdzone notarialnie zaswiadczenie o niekalralnosci? Wypelniasz druk ze swoimi danymi i odsylasz do krajowgo rejestru do warszawy tam wpisuja czy tez masz cos na sumieniu czy tez jestes czysty a swistek bezposrednio zabiera czlowiek z ambasady ( zjawia sie tam raz w tygodniu). Ty nie masz juz z tym stycznosci. Mam nadzieje ze te zaswiadczenie juz dawno wyslales ( bo jak niedawno pisales wizyte masz w przyszlym tygodniu), mozliwe ze zaswiadczenie mozna tez samemu doniesc ale preferowana jest ta wersja opisana powyzej. Jezeli spelniasz wymog wyksztalcenia sredniego ( nie starasz sie o gc na podstawie doswiadczenia wykonywanego zawodu) to zadne zaswiadczenie z obecnej pracy w polsce nie jest ci potrzebne tym bardzie potwierdzone notrialnie ( wszelkie oryginaly dokumentow wystawione w jezyku polskim lub angielski nie musza byc tlumaczone ani potwierdzane notarialnie- wyjatek wyroki sadow). Na stronie ambasdy jest napisane ze nalezy dostarczyc wyciag z ostanich 12 miesiecy. W niektorych bankach nawet nie ma mozliwosci wystawienia czegos takiego, a jedynie wydanie zaswiadczenia o stanie rachunku na dany dzien i w ambasadzie to przechodzi. Porada ludzie aby wykazac ze maja wieksza sume pieniedzy ( jezeli jej nie maja) pozyczaja od znajomych/rodziny wplacaja, biora zaswiadczenie, wyplacaja pieniadze i oddaja tym od ktorych pozyczyli. Link to comment Share on other sites More sharing options...
borutnia Posted June 10, 2005 Author Report Share Posted June 10, 2005 zgadzam sie z toba ale w formularzu informacyjnym na temat co mam wziąść na rozmowe jest:Na rozmowę z konsulem wymagane jest dostarczenie wymienionych niżej dokumentów (oryginałów) ułożonych w następującym porządku: 1. Niniejsze wezwanie. 2. Paszport ważny co najmniej 6 miesięcy od daty rozmowy z konsulem. 3. Oryginał odpisu zupełnego aktu urodzenia każdej osoby ubiegającej się o wizę. 4. Oryginał odpisu zupełnego aktu małżeństwa (po jednym egzemplarzu dla każdego współmałżonka) (jeśli dotyczy). 5. Odpis wyroku sądu o rozwodzie lub akt zgonu współmałżonka/i (jeśli dotyczy). 6. Jedna kolorowa fotografia dla każdej osoby ubiegającej się o wizę imigracyjną lub wizę V, podpisana na odwrocie i dwie fotografie dla każdej osoby ubiegającej się o wizę K1, K2, K3 i K4 (szczegóły dotyczące fotografii znajdują sie na drugiej stronie). 7. Zapytanie o udzielenie informacji o osobie z Krajowego Rejestru Karnego. 8. Odpis wyroku sądowego wraz z tłumaczeniem na język angielski (jeśli dotyczy). jesli chodzi o info o nie karalnosci tak ja to wysłałem jeszcze w srodkowej fazie postepowania jakis rok temu bo wtedy potrzebowali jak wypełniałem druki bodajże DS_230 teraz potzebuja aktualny tak mi sie wydaje co ty na to? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.