Lyoto Napisano 7 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 7 Sierpnia 2013 Cześć mam kilka pytań . Pod koniec sierpnia wybieram się na 2 tyg do californi( ląduje w LA) Mam zamiar zwiedzić LA ,san diego,grand canyon ,salt lake city ,yellowstone , las vegas ,san francisco . Poniżej kilka pytań : 1. Gdzie najlepiej wypozyczyć auto blisko lotniska -gdzie jest najtaniej(żaden z kierowców nie ma 25 lat) 2 .Jakie auto wybrać na 5 osob z walizkami (jeep grand cheeroke jest wystarczający?) czy nawet coś mniejszego nadaję się do wygodnego podróżowania? 3. Co koniecznie musimy zobaczyć w poszczególnych miastach ? A co lepiej odpuścić bo jest to strata czasu i pieniędzy(tak slyszałem o alcatraz) 4. słyszałem że za wjazd do grand canyon pobierana jest oplata , ktoś się orientuję ile $? 5. Znacie jakieś bardzo tanie hostele ,motele w ktorych nie będzie problemu spać w 2 osobowym pokoju w 5 osób w poszczegolnych miastach lub w poblizu? 6. spanie w aucie jest zakazane w californi ? czy po prostu niebezpieczne? 7.polecacie jakaś dobrę tanie knajpy w tych miejscach? 8. na co uważać ? 9.polecacie jeszcze inne miejsca ktorych nie napisałem a warto je zobaczyć? lub zamiast tych ktore wymienilem ? Dzięki z góry za odpowiedzi
cavscout Napisano 7 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 7 Sierpnia 2013 Ja tylko w kwestii wynajmu samochodu. Jezeli juz to mysle ze lepiej jest wynajac jakiegos mini vana, komfort podrozy bedzie o wiele leprzy, a i pewniej taniej na benzynie wyjdzie.
c4r0 Napisano 7 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 7 Sierpnia 2013 1. Na lotnisku chyba będzie trochę drożej niż z dala od lotniska, ale do lotniskowych wypożyczalni ciągle jeżdżą z terminali darmowe busy, a do dalszych musisz jakoś inaczej dojechać. Co do firmy to korzystałem z Enterprise i było spoko. Z tego co mi wiadomo nie mają już under age fee więc poniżej 25 roku życia cena nie jest wyższa, oraz jak ja wypożyczałem u nich samochód to nie było opłaty za dodanie dodatkowych kierowców. Nie wiem jak z tym jest w innych firmach. 3/9. Poszukaj na forum, jest dużo tematów o wycieczkach, z planami i relacjami. 4. Za wjazd do każdego parku narodowego pobierana jest opłata $25 od samochodu. Jeśli zamierzacie odwiedzić wiele parków to warto kupić roczną przepustkę do parków, która kosztuje $80. Można ją kupić przy wjeździe do parku, zamiast płacić $25 trzeba powiedzieć że się chce annual pass. 5. Motele i hostele przeważnie mają oddzielne drzwi do każdego "apartamentu" (jak w filmach), więc wejdziecie tam sobie w ile osób chcecie bez przechodzenia przez recepcje itp. Ale jeśli powiecie w recepcji że chcecie tak zrobić to pewnie się nie zgodzą, i nie wiem co się stanie jak was przyłapią ale to chyba mało prawdopodobne jeśli będziecie ostrożni. Co do tanich moteli to są takie sieci, np. Motel6, Good Nite Inn, itp. Przeważnie jak jest Motel6 to ciężko jest znaleźć coś tańszego w okolicy. 7. A co to znaczy dobre? W czasie takiej wycieczki polecam stołować się w restauracjach typu fast food. Niekoniecznie takie rzeczy jak MacDonalds czy KFC ale np. Subway, Panda Express. Hamburgery też mogą być dobre a nie jak w Macu, np. In'n'Out, Carl's Junior. Takie fast foody mają tą zaletę że to są sieci, więc zawsze wiesz czego się spodziewać, i są wszędzie na zjazdach z autostrad itp. Jak będziesz w mieście i będziesz miał trochę czasu to warto się rozejrzeć za jakimiś meksykańskimi knajpkami, azjatyckimi noodle house'ami, albo sushi - też może być niedrogo (rzędu $9-10 za lunch) a jedzenie może być pycha.
Lyoto Napisano 16 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2013 wypozyczając w której firmie nie bedzie problemów żeby wjechac do utah ,wayoming ,idaho ? pytałem juz kilku wypozyczalni w okolicach lotniska w LA i od nich nie mozna wjeżdzac do tych stanów .
katlia Napisano 16 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2013 "pytałem juz kilku wypozyczalni w okolicach lotniska w LA i od nich nie mozna wjeżdzac" -- ????
c4r0 Napisano 17 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2013 No oni mają jakiś problem, nie wiem czy to chodzi o ubezpieczenie czy o co. Jak ja wypożyczałem to mi też mówili, że nie mogę jechać do Utah. Ale jak powiedziałem, że to tylko wycieczka rodzinna i będziemy tam ze dwa dni to powiedzieli, że w takim razie OK.
Lyoto Napisano 17 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2013 Czyli generalnie nie powinno byc problemu ? Czy mogą być jednak jakieś problemy jak się wjedzie do tych stanów np mandat czy coś ?
katlia Napisano 17 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2013 Mandat to moze tylko policja wydawac, wiec z tym problemu nie bedzie. Natomiast ja bym sie na 100% upwnila czy ubezpieczenie ktore wykupsz razem z wynajmem samochodu pokryje cie GDZIEKOLWIEK jestes - czy to CA czy Utah.
arizona112 Napisano 20 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 20 Sierpnia 2013 1 i 2. Z tego co wiem wypożyczalnie na lotniskach mają zawsze największy wybór. Jeżeli nikt z was nie ma 25 lat to może być problem z wypożyczeniem SUVa którym Grand Cherokee jest. Od siebie dodam że w USA byłem z 6 osobową rodziną i musieliśmy brać największe auto czyli Chevrolet Suburban bo inaczej nie zmiescił by się nam bagaż. Jeżeli lądujecie w LA to będziecie mieli dużo bagażu my mieliśmy tylko dwie walizki i 6 podręcznych a bagażnik pełny dlatego polecam ci sprawdzić wymiary i poglądać zdjęcia bagażnika. 3. O LA nie słyszałem za wiele a zwłaszcza dobrego, w San Diego również nie byłem ale słyszałem ze jest to piękne miasto. Vegas... Miasto grzechu, ale poza The Strip nie ma tam nic ciekawego, można się przejść wzdłuż i pozachodzić do kasyn, stanowczo polecam przejechać się roller coaster'em w New York New York, a jak starczy czasu to przejechać się do hotelu Stratosphere na końcu Stripu i wejść na wieże, a od wieży jest rzut kamieniem do Gold & Silver Pawnshop, jeżeli oglądasz History HD to będziesz wiedział o co chodzi, lombard w programie jest ukazany zupełnie inaczej ale sam fakt ze byłeś w miejscu położonym tak dalego, które na codzień ogladasznw tv sprawia miłe uczucie. Spacery tylko wieczorem bo będzie to z tego co wypisałes najgorętsze miejsce w waszej wycieczce. SLC dla mnie nie ciekawe, jedyna rzecz warta zobaczenia to Temple Square. Słyszałem ze warto posłuchać chóru ale musisz zgłębić temat sam bo nie wiem w jakie dni tygodnia odbywają się próby. SF to prawdopodobnie najsilniejsze miejsce w jakim będziecie, conajmniej tak było kiedy ja jadąc z upalnej Nevady w szortach i klapkach wysiadłem pod Golden Gate przy 16 stopniach C. W tym mieście oglądaj jak najwiecej bo jest naprawdę piękne. O muzeach się nie wypowiadam, nie wiem, nie byłem. Ciekawym przeżyciem jest zjechać w dół Lombard Street , a z tego co się orientuje na Alcatraz się nawet nie załapiesz bo bilety trzeba bookować na miesiąc(e) wcześniej. 4. Wjazd do Grand Canyon NP kosztuje 25$. Jeżeli planujecie zobaczyć wiecej parków to jest coś takiego jak National Park Annual Pass za 80$, na podstawie którego przez cały rok możesz wjechać do każdego parku narodowego, stalowego itp. 5. Hoteli polecam szukać przez Booking.com. Tanie motele mają zazwyczaj wejścia do każdego pokoju osobno więc nie będzie problemu. Cena takich moteli za noc to od 60 do 160 $ cieżko określić ale unikaj nocowania w miejscowościach turystycznych, lepiej dojechać te kilkadziesiąt mil i zaoszczędzić. Standart pokoi jest dobry, w szóstkę spalismy na dwóch queen size bed więc w 5 dacie spokojnie radę. Tanie sieci to: Super 8, Motel 6, Rodeway Inn, resztę sobie wynajdziesz. PS.jezeli chcesz poczuć atmosferę w Vegas polecam ci tam zanocowac w hotelu z wyższej półki np w takim Luxor Hotel - piramidzie, gdzie można czasami nawet zanocowac za 60$ mi się akurat udało z datą - zależy to od dnia, w tygodniu jest taniej, i zarezerwój wczesniej. 6. Nie wiem nic na ten temat ale w 5 osób sie raczej w żadnym aucie nie zmiescicie jeżeli chodzi o spanie. 7. Tanie knajpy to fastfoody. Mnie szczególnie do gustu przypadło Taco Bell. W zdecydowanej większości moteli śniadanie masz wliczone w cenę. 8. Nie przekraczaj prędkości! Jest taka niepisana zasada "Nine you're fine, ten you're mine". 9. Co mogę ci polecić to to co sam zobaczyłem, wypisane to po kolei: Las Vegas, Hoover Dam, Grand Canyon NP, Monument Valley, Antelope Canyon, a zaraz przy nim Horseshoe bend, Zion NP, Bryce Canyon NP, SLC, jadąc z SLC do SF warto zjechać z autostrady i zobaczyć malownicze Tahoe Lake i Squaw VAlley, SF, SantanCruz, Yosemite NP, Sequoia NP. Jeżeli zdecydujesz aby z SF jechać odrazu do LA to jedz malowniczą drogo nr 1 tuż nad samym oceanem. Jeżeli masz jakieś pytania to z chęcią na nie odpowiem, wszystko co pisałem są to tylko i wyłącznie moje opinie i zdecydujesz jak będziesz uważał za słuszne. Mam nadzieje ze pomoglem, i życzę udanej wycieczki
ayona Napisano 20 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 20 Sierpnia 2013 24 sierpnia zaczynamy nasze wakacje w USA. Mamy w planie bardzo podobą trasę do Was, tj. zaczynamy od LA, ruszamy w górę do Yellowstone, wracamy wybrzeżem do San Francisco i lecimy na tydzień do NYC. Samochód rezerowaliśmy przez dollar. Wyszło ok. 1700 zł za SUVa za 14 dni (w tym ubezpieczenie bez assistance dla 3 kierowców). Co do hoteli, korzystaliśmy głównie z hotels.com - na razie mogę tyle powiedzieć, że wszystkie rezerwacje potwierdziliśmy bezpośrednio w hotelachi udało się nam znaleźć noclegi w bardzo dobrych cenach! Wjazd do GC faktycznie kosztuje 25$ od samochodu, my zdecydowaliśmy się na annual pass (80$), który umożliwia Ci wjazd do wszystkich parków narodowych w USA. Wyjątkiem na Waszej trasie będzie Munument Valley, który nie jest parkiem narodowym. Udanych wakacji
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.