Michek24 Napisano 14 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2013 Nie wiem wkońcu co mam mówic u konsula,jasno że chcę jechać tam w celach treningowych czy np.że na wakacje?Bo i tak będę miał wizę turystyczną,na której chciałbym tam być 6 miesięcy jeśli to możliwe.
sly6 Napisano 14 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2013 Mozesz jasno powiedziec ze lecisz sie trenowac ale Konsul moze poprosic Cie o pismo ze szkoly i co wtedy pokazesz?pisales do nich aby Ci takie cos napisali a pamietaj ze nauka nie moze byc dluzsza niz 18 godz na tydzien :)a jak powiesz ze lecisz na 6 miesiecy do USA to co bedziesz zwiedzac?masz mocny,pewny plan zwiedzania,realny po ukladany w glowie
Michek24 Napisano 15 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2013 No masz rację,to bez sensu mówić ze pół roku zwiedzać,a dlaczego tak jest że 18 godzin tygodniowo?nie sądziłem że jest nawet takie ograniczenie ile ja moge tam trenować tygodniowo,ale jak to sprawdzą że np trenowałem więcej niż 18?
sly6 Napisano 15 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2013 Sprawdza po tym jak mowisz,co napisze szkola oraz czy ktos nie napisze czegos do urzedu Jest takie ograniczenie ,jest pare linkow o tym na forum plus w google w j.angielskim.To juz zasady danego Panstwa i albo to akceptujesz lub tez nie .
Michek24 Napisano 18 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2013 Ok,ale kto i co może napisać do urzędu?Nigdy nie miałem problemu z prawem jeśli o to chodzi.Dodam,że mam zamiar jechać do Illinois.
KaeR Napisano 18 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 18 Sierpnia 2013 Chodzi o to, że jak będziesz brał udział w jakimś kursie to powinno być wyszczególnione ile godzin tygodniowo. Jeśli studenci pracują to też są limity, ale oczywiste jest, że często te limity się narusza, ale na papierze oficjalnie musi być w ramach limitu. Poproś o pismo z tej szkoły mówiący, że Michek24 w takim i takim terminie, będzie odbywał treningi w takim a takim wymiarze godzin tygodniowo, tyle i tyle to kosztuje, i że przedstawiłeś środki na pokrycie tego kursu. W sumie takie I-20 dla ubogich. Wydaje mi się, że szkoła powinna mieć doświadczenie w sprowadzaniu ludzi z zagranicy. Istnieje oczywiście ryzyko, że nie dostaniesz na wjeździe 6 m-cy, stąd turystyczna wiza średnio chyba pasuje do Twoich potrzeb...
Michek24 Napisano 19 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Napisano 19 Sierpnia 2013 Z tym,że ja nie jadę tam jako student ani do żadnej szkoły.Jadę do klubu sportowego,nie będę brał udziału w żadnych kursach ani nic z tych rzeczy.
KaeR Napisano 19 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 19 Sierpnia 2013 Trening czy kurs... Angielski czy zapasy... Konsulowi to ryba. Podpadasz pod B1. Zamierzasz trenować i coś na podkładkę powinieneś mieć. Co to za klub, kto płaci za pobyt itd.
sly6 Napisano 19 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 19 Sierpnia 2013 Kaer nie b1 ale b2 bo taki ma symbol wiza turystyczna . http://polish.poland.usembassy.gov/wizy/wizy-nieimigracyjne/kategorie-wizowe/wizy-subowe-turystyczne-lub-na-leczenie.html Jesli ten kurs-trening przekroczy odpowiednia ilosc godz to wtedy bedzie wiza studencka i takie sa zasady,prawo wizowe.
KaeR Napisano 19 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 19 Sierpnia 2013 sly6, B1 obejmuje profesjonalnych sportowców i o to mi chodziło, bo to wygląda jak jego sytuacja. B2 i F1 też może w zależności jak spojrzeć pasować.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.