mpbc Napisano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 27 Sierpnia 2013 I więcej może się wydać konsulowi za mało. Niepytana nic więcej ponad pytania nie powiesz. Podkolorowac to co teraz masz ciężko. Mów jak jest i tyle. Niewinny nie musi nic mieszać. Brak kasy, brak normalnej pracy i....... turystycznie na 2 miesiące do USA w czasie roku szkolnego........ mnie to by nie przekonało..... Najważniejsza rzecz to kasa..... i tutaj musi konsul uwierzyć.
plczer Napisano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2013 cześć, mam pytanie czy jeśli staram się 2 raz o wizę turystyczną, czy konsul będzie mógł mieć wgląd do podania,gdzie starałem się pierwszy raz? czy tylko te podanie które wysłałem teraz?
Joanna30 Napisano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2013 Jeśli starasz się o wizę po raz drugi, to we wniosku musiałeś napisać, czy starałeś się już kiedyś o wizę i jaki był tego skutek. No i pewnie mają Cię w systemie. Zależy jak dawno starałeś się o wizę po raz pierwszy.
mathew75 Napisano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2013 Oczywiście że może porównać Twoje poprzednie odpowiedzi z tymi obecnymi. Śmiem twierdzić, że ewentualne rozbieżności, to podstawa do wydania decyzji. Oni szukają właśnie wszystkich nieścisłości w odpowiedziach.
plczer Napisano 29 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2013 Ponad rok temu starałem się po raz pierwszy, teraz mam w środę spotkanie i na wszystko praktycznie się przygotowałem, ale wiem,że zaskakują decyzjami..dzięki
pkpintercity Napisano 31 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2013 witam , jestem tutaj nowy ale nie chce robić śmietnika ale mam pytanko , mam ciocie w USA która była nieraz w Polsce polskie korzenie, i teraz tak jej 2 siostry do niej lecą co parę lat z polski na B-2 , i ostatnio pytała się czy tez bym nie chciałbym przylecieć , zaproszenie by mi wysłała , mieszkam tutaj z mama , mam stalą prace chodź nie ukrywam chciałbym tam na stale no ale dobra ;p , o co w tym chodzi ze najwięcej odrzucają tych wiz ze za male związki z krajem itp?? ze niby nie wrócisz do kraju i ze tam się chcesz osiedlić a to jest niewygodne , dlaczego ?? druga sprawa , jeśli nawet ktoś jedzie na turystycznej i zostaje tam nielegalnie to jak mam mieszkać skoro nic nie załatwi bo musi mieć kartę imigracyjna i zielona kartę bo bez nic nie załatwisz ?? niech ktoś mi to wytłumaczy bo to czarna magia dla mnie jest ;p
lochraven Napisano 31 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2013 Wiza turystyczna nie służy do wyjazdu na stałe - więc jeżeli konsul podejrzewa, że ktoś planuje jej użyć niezgodnie z przeznaczeniem, to dostaje odmowę. Małe związki z krajem = konsul nie ma pewności, że taka osoba chce wrócić. Wynajmując mieszkanie nikt twojego statusu imigracyjnego nie będzie sprawdzał, a pracować trzeba na czarno. Czysta głupota w dzisiejszych czasach, może się to opłacało 10-20 lat temu, teraz to nie ma najmniejszego sensu. Do tego może dojść do deportacji po byle zatrzymaniu przez policjanta do rutynowej kontroli, lub na lotnisku.
KaeR Napisano 31 Sierpnia 2013 Zgłoś Napisano 31 Sierpnia 2013 Po pierwsze zaproszenia nie są potrzebne. Decyzja wydawana jest na podstawie rozmowy. Brak silnych związków z krajem oznacza, że jakbyś został w USA, to by Cię to bardzo nie zabolało, bo i tak w kraju nie miałeś za wiele. Tak ja to sobie tłumaczę. Obiecująca kariera, szkoła, dobre zarobki mogą potwierdzać związki z krajem. Co to jest karta imigracyjna? Skoro nic nie można załatwić bez zielonej karty, to co powiesz ludziom na różnych wizach długookresowych, którzy tu już są jakiś czas? Kupują samochody, biorą kredyty, wynajmują mieszkania? Jak w takim razie żyje te 11 milionów nielegalnych? To pytanie retoryczne oczywiście, bo do niczego Cię nie zachęcam.
pkpintercity Napisano 1 Września 2013 Zgłoś Napisano 1 Września 2013 aha takie coś , spoko dzieki wielkie , czyli zeby miec pobyt na stale to zielona karta a zeby zielona karta obywatelstwo ;p;p a jak jest tam z jezykiem bez ang. to pewnie jak kaleka ??
KaeR Napisano 1 Września 2013 Zgłoś Napisano 1 Września 2013 Ciężko zrozumieć ale najpierw jest zielona karta a potem obywatelstwo. Jak jest bez angielskiego tam? Jak w Polsce bez Polskiego, zakładając, że nikt w Polsce innym językiem niż polski nie mówi. W Polsce bez angielskiego też bym się czuł jak kaleka. ;-)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.