Skocz do zawartości

Ubieganie Się O Wizę A Zmiana Paszportu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,
Jestem w trakcie wyrabiania nowego paszportu biometrycznego, który uprawnia do wjazdu bezwizowego do Kanady. Ze względu na krótki okres czasu jaki pozostał do wylotu i pojawiającą się atrakcję zwiedzenia sąsiadujących Stanów Zjednoczonych planuję ubiegać się o wizę turystyczną do USA w Polsce jeszcze zanim zostanie wydany mi nowy paszport na podstawie aktualnego paszportu. Czy wiza wydana na podstawie tego paszportu który zostanie niebawem przez polski urząd unieważniony (przedziurkowany) będzie nadal aktualna? Zakładam że jest ona wklejana na trwale do paszportu i ściśle związane z jego numerem. Ma ktoś może jakieś rozeznanie w tym temacie?

Tutaj jest odpowiedź na podobne pytanie http://www.ustraveldocs.com/pl_pl/pl-gen-faq.asp#qlistgen8 ale nie wiem jak interpretować pojęcie "utraty ważności"

Napisano

Taka wiza pozostaje ważna. Pamiętaj tylko, że paszport powinien być ważny w przyszłość, kiedy się ubiegasz o wizę. Jeśli się ważność starego kończy, to musisz wyrobić nowy i dopiero wtedy ubiegać się o wizę.

Należy posiadać ważny paszport na podróż do Stanów Zjednoczonych z datą ważności przynajmniej sześć miesięcy ponad planowany pobyt w Stanach Zjednoczonych (chyba że na mocy umów z poszczególnymi krajami obowiązują zwolnienia w tym zakresie).

Jeśli już paszport jest wyrabiany to lepiej poczekać i pójść po wizę z nowym. Cały proces wizowy można zrobić w tydzień.

Napisano

Paszport mam jeszcze ważny blisko dwa lata. Czy to oznacza że nie wydadzą mi wizy dłuższej niż 1,5 roku (bywa żę dają na 10 lat) biorąc pod uwagę że dozwolony czas pobytu nie jest tożsamy z okresem na jaki wydano wizę? Bo to by oznaczało że ze względów organizacyjnych i finansowych o wizę najlepiej ubiegać się najlepiej od razu ze świeżo wydanym paszportem ale chyba nie o to tu chodzi.

.

.

.

Dziś ustaliłem w Urzędzie Wojewódzkim że 7-10 dni trwa wyrobienie paszportu. Jeśli wiza do USA to kwestia tygodnia to chyba faktycznie poczekam.

Napisano

jednak czeka Cie lektura forum jak widze :)

mozesz miec wazny i 1 rok paszport i dostac wklejke wizowa wazna na 10 lat i miec paszport wazny 10 lat i dostac na np pare miesiecy ;)

Napisano

Ja mam dwa paszporty: stary przedziurkowany z wizą (dostałem wizę ważną długo po utracie ważności, aplikowałem 8 miesięcy przed wygaśnięciem ważności) i nowy bez. Dziurkują dwie pierwsze strony przeważnie i stemplują, że paszport jest anulowany.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...