Gość miqhs Napisano 15 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2014 A dziś spotkała nas niespodzianka w szkole. Na wykazie szczepień od doktora z Wilanowa nie widać zbyt jasno, że mój syn miał test tuberkulinowy (TR skin test), a to jest tutaj WYMÓG aby przyjąć dziecko do szkoły. Musieliśmy robić ten test jeszcze raz - za całe 25$. Czy ktoś wie, gdzie jest informacja o tym - było coś pewnie w żółtej kopercie, ale na wykazie szczepień, który otrzymaliśmy, niestety takiej informacji brak. Wiem, że to jest warunek otrzymania wizy, to oczywiste, ale pani w szkole musi mieć napisane czarno na białym, że dziecko nie ma gruźlicy. Przestrzegam zatem rodziców, aczkolwiek nie wiem, czy to wymóg naszego dystryktu, czy ogólny.
Gość espe Napisano 15 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2014 A dziś spotkała nas niespodzianka w szkole. Na wykazie szczepień od doktora z Wilanowa nie widać zbyt jasno, że mój syn miał test tuberkulinowy (TR skin test), a to jest tutaj WYMÓG aby przyjąć dziecko do szkoły. Musieliśmy robić ten test jeszcze raz - za całe 25$. Czy ktoś wie, gdzie jest informacja o tym - było coś pewnie w żółtej kopercie, ale na wykazie szczepień, który otrzymaliśmy, niestety takiej informacji brak. Wiem, że to jest warunek otrzymania wizy, to oczywiste, ale pani w szkole musi mieć napisane czarno na białym, że dziecko nie ma gruźlicy. Przestrzegam zatem rodziców, aczkolwiek nie wiem, czy to wymóg naszego dystryktu, czy ogólny. Na wykazie szczepień tego nie będzie bo TR to nie szczepienie. Jak już to może powołać się na warunki przyznania GC a tam jest napisane że jest wymagany TR. Więc jak macie GC to musiał być TR. Trochę tak na logikę bo wątpię aby był jakiś wpis.
Gość miqhs Napisano 15 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2014 Taka logika nie byla wystarczająca, dlatego musieliśmy test powtórzyć. Kwestia tylko taka, ze trzeb go bylo robić dwa razy i płacić za każdym. Ja nawet nie wiem, czy to jest ok z punktu widzenia medycznego.
serafina Napisano 15 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 15 Sierpnia 2014 Do dr Gajera można napisać maila z prośbą o potwierdzenie
Gość miqhs Napisano 16 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2014 Ale już test zrobiłam. Olać. Jak mam skasować podwójny wpis?
sly6 Napisano 16 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 16 Sierpnia 2014 juz skasowany dziekuje za szczegolowy opis kazdego zdarzenia,innym osobom moze byc lzej ,lepiej beda przygotowani
Gość miqhs Napisano 17 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2014 Niestety będzie z tym moim synkiem i szkołą problem, bo jego odczyn na teście tuberkulinowym wygląda jak pozytywny. Nie wiem, czy go przyjmą do szkoły. Było tu na forum o tych testach, że czasem Polakom wychodzi pozytywny bo byliśmy obowiązkowo szczepieni przy urodzeniu ma gruźlicę. Takiego obrotu spraw się nie spodziewałam, młody strasznie przeżywa pierwszy dzień szkoły, a tu taka niespodzianka. Zrobiłabym mu ten test wcześniej, ale byłam przekonana, że skoro robił go doktor podczas badań do wizy to nie będzie konieczne. Ale nie - musi szkoła mieć na piśmie. Załamana jestem...
Dragony Napisano 17 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2014 @miqhs ale juz Wam lekarz odczytał? Czy sama uważasz, że wygląda jak pozytywny? To że jest zaczerwieniony i lekko spuchnięty nie znaczy że nie jest w normie - musi to zobaczyć lekarz. U mojej raz było czysto jakby w ogóle nie miała próby i było ok, a raz miała zaczerwienione i lekko spuchnięte i tez było ok. To nie może przekroczyć jakiejś tam średnicy. A nie masz książeczki zdrowia dziecka z Polski? Tam jest wpisane szczepienie. U nas taki wpis został zaakceptowany.
Gość miqhs Napisano 17 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2014 mierzyłam, przekracza 1,5 cm w poniedziałek miał być odczyt, a we wtorek pierwszy dzień szkoły
Dragony Napisano 17 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 17 Sierpnia 2014 ja bym spokojnie poczekała na jutrzejszą wizytę. Weź ze sobą książeczkę zdrowia dziecka z Polski.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.