Skocz do zawartości

Szkoła Dla 6-Latka W Usa - Dziecko Nie Mówi Po Angielsku

nieznajoma

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

a czy tłumaczenia zrobić w Polsce czy tam na miejscu?

jezu jakby zajęcia były fajne i się nie będzie nudził to byłoby super :) szybko się uczy języków więc się o to nie martwię

Ponoć muszę mieć prawo jazdy z adresem a nie zaświadczenie, ale jakieś inne zaświadczenie też się liczy? Co to może być konkretnie?

Ja wzielam dowod osobisty i ksiazeczke czynszowa w celu potwierdzenia adresu.Wez jakis list ze swoim nazwiskiem i adresem,co kolwiek gdzie bedzie twoj adres i pamietaj o karcie szczepien,bo to chca od razu na dzien dobry.

Tlumaczenie mozesz zrobic w Polsce,mysle ze to nie robi roznicy gdzie bedziesz tlumaczyla.

Uwierz mi,ze syn nie bedzie sie nudzil.Moja corka chodzi do KG (zerowka) nigdy znudzona nie wracala,ucza sie czytac,pisac,dodawac odejmowac,maja muzyke,w-f,plastyke.Zajecia sa tak zorganizowane zeby nie bylo czasu na nude.rano jak przychodza jedza sniadanie,pozniej maja zajecia po 9 maja chwile na snack pozniej znow zajecia,o 12 jedza lunch,a pozniej jak ladna pogoda to wychodza na dwor a jak zimno to wracaja do klas i dalej cos robia.

• Odpowiedzi 185
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Gość miqhs
Napisano

właśnie to mnie martwiło, że muszę mieć prawo jazdy żeby dzieciaka zapisać do szkoły, a prawo jazdy bez SSN się nie da, a SSN przyjdzie po 2-4 tygodniach.....

jeżeli można bez tego to uffff

chyba że to jest inaczej w różnych stanach

Napisano

Ja tłumaczenia dokumentów miałam od tłumacza przysięgłego z PL.

Konieczne było potwierdzenie miejsca zamieszkania w rejonie szkoły (w naszym przypadku była to umowa najmu domu). Do tego karta szczepień z polskiej przychodni (przetłumaczona na angielski oczywiście), akt urodzenia dziecka, opinia ze szkoły w PL.

Zapisy nie były jednak w szkole tylko w jakimś oddziale w hrabstwie ds. szkolnictwa.

Na dzień dobry dziecko miało 30min testu z angielskiego (pogadanka i jakieś zabawy z babką która miała wskazać czy dziecko potrzebuje ESL - dla nas to było dziwne że w ogóle taki test był skoro mówiliśmy że dziecko po angielsku nie gada prawie wcale).

Druga sprawa to szczepienia: pierwszego dnia od razu było szczepienie na WZW A (które tu jest obowiązkowe a w PL nie, po pół roku mamy zgłosić się na doszczepienie WZW A) i dodatkowe doszczepienie na odrę, świnkę, różyczkę - które to szczepienie według polskiego kalendarza szczepień mieliśmy w pełni zaliczone, ale według amerykańskiego mieliśmy o jedno szczepienie za mało. Przy okazji szczepienia dziecka odbyło się obowiązkowe badanie wzroku, słuchu i stanu uzębienia.

Napisano

aaaa, faktycznie. Jeszcze zaświadczenie od lekarza - i tu już lekarz w USA bo część szczepień, jak np tężec, i tak jest szczepiony (mimo odbytego szczepienia w PL) bo to jakiś inny szczep. U nas szczepienia nie były w szkole, tylko potrzebna była wizyta u lekarza. I trzeba było donieść do szkoły zaświadczenie.

Napisano

Musisz popytac w Parenrc Center dokladnie o te zaswiadczenia,ja nie musialam nic dawac-wystarczyla tylko karta szczepien.

Nieznajoma-test jest obowiazkowy,nawet dla Amerykanskich dzieci,kazde dziecko po zapisaniu do szkoly dostaje informacje z dniem i godzina screening,to dlatego zeby pozniej porozdzielac dzieci do odpowiednich klas.

Gość miqhs
Napisano

dzięki, a czy opinia ze szkoły ma być w jakiejś konkretnej formie?

Napisano

Ja nie miałam żadnych opinii ze szkoły - dostarczyłam tylko ostatnie przetłumaczone świadectwo i dodatkowo teraz dosyłałam zaświadczenie że dziecko w tych i tych latach uczęszczało do takiej a takiej szkoły (chodzi o ciągłość nauki) Do tego zaświadczenie od lekarza w USA i karta szczepień.

tu masz pomocny w miarę link

http://www.greatschools.org/find-a-school/moving/3986-choosing-a-school-from-a-distance.gs

Gość miqhs
Napisano

A czy pediatrę trzeba szukać na własną rękę, czy są tacy lekarze w szkole? Mamy kartę szczepień z badań kwalifikacyjnych robionych przed wizytą, ale syn miał jeszcze potem jedno szczepienie, które nie jest tam zawarte.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...