Joyanna Napisano 27 Marca 2014 Zgłoś Napisano 27 Marca 2014 a czy tłumaczenia zrobić w Polsce czy tam na miejscu? jezu jakby zajęcia były fajne i się nie będzie nudził to byłoby super szybko się uczy języków więc się o to nie martwię Ponoć muszę mieć prawo jazdy z adresem a nie zaświadczenie, ale jakieś inne zaświadczenie też się liczy? Co to może być konkretnie? Ja wzielam dowod osobisty i ksiazeczke czynszowa w celu potwierdzenia adresu.Wez jakis list ze swoim nazwiskiem i adresem,co kolwiek gdzie bedzie twoj adres i pamietaj o karcie szczepien,bo to chca od razu na dzien dobry. Tlumaczenie mozesz zrobic w Polsce,mysle ze to nie robi roznicy gdzie bedziesz tlumaczyla. Uwierz mi,ze syn nie bedzie sie nudzil.Moja corka chodzi do KG (zerowka) nigdy znudzona nie wracala,ucza sie czytac,pisac,dodawac odejmowac,maja muzyke,w-f,plastyke.Zajecia sa tak zorganizowane zeby nie bylo czasu na nude.rano jak przychodza jedza sniadanie,pozniej maja zajecia po 9 maja chwile na snack pozniej znow zajecia,o 12 jedza lunch,a pozniej jak ladna pogoda to wychodza na dwor a jak zimno to wracaja do klas i dalej cos robia.
Gość miqhs Napisano 27 Marca 2014 Zgłoś Napisano 27 Marca 2014 właśnie to mnie martwiło, że muszę mieć prawo jazdy żeby dzieciaka zapisać do szkoły, a prawo jazdy bez SSN się nie da, a SSN przyjdzie po 2-4 tygodniach..... jeżeli można bez tego to uffff chyba że to jest inaczej w różnych stanach
Dragony Napisano 27 Marca 2014 Zgłoś Napisano 27 Marca 2014 Tłumaczenia robiłam w Polsce. Tylko muszą być przysięgłe a nie zwykłe.
nieznajoma Napisano 27 Marca 2014 Autor Zgłoś Napisano 27 Marca 2014 Ja tłumaczenia dokumentów miałam od tłumacza przysięgłego z PL. Konieczne było potwierdzenie miejsca zamieszkania w rejonie szkoły (w naszym przypadku była to umowa najmu domu). Do tego karta szczepień z polskiej przychodni (przetłumaczona na angielski oczywiście), akt urodzenia dziecka, opinia ze szkoły w PL. Zapisy nie były jednak w szkole tylko w jakimś oddziale w hrabstwie ds. szkolnictwa. Na dzień dobry dziecko miało 30min testu z angielskiego (pogadanka i jakieś zabawy z babką która miała wskazać czy dziecko potrzebuje ESL - dla nas to było dziwne że w ogóle taki test był skoro mówiliśmy że dziecko po angielsku nie gada prawie wcale). Druga sprawa to szczepienia: pierwszego dnia od razu było szczepienie na WZW A (które tu jest obowiązkowe a w PL nie, po pół roku mamy zgłosić się na doszczepienie WZW A) i dodatkowe doszczepienie na odrę, świnkę, różyczkę - które to szczepienie według polskiego kalendarza szczepień mieliśmy w pełni zaliczone, ale według amerykańskiego mieliśmy o jedno szczepienie za mało. Przy okazji szczepienia dziecka odbyło się obowiązkowe badanie wzroku, słuchu i stanu uzębienia.
Dragony Napisano 28 Marca 2014 Zgłoś Napisano 28 Marca 2014 aaaa, faktycznie. Jeszcze zaświadczenie od lekarza - i tu już lekarz w USA bo część szczepień, jak np tężec, i tak jest szczepiony (mimo odbytego szczepienia w PL) bo to jakiś inny szczep. U nas szczepienia nie były w szkole, tylko potrzebna była wizyta u lekarza. I trzeba było donieść do szkoły zaświadczenie.
Joyanna Napisano 28 Marca 2014 Zgłoś Napisano 28 Marca 2014 Musisz popytac w Parenrc Center dokladnie o te zaswiadczenia,ja nie musialam nic dawac-wystarczyla tylko karta szczepien. Nieznajoma-test jest obowiazkowy,nawet dla Amerykanskich dzieci,kazde dziecko po zapisaniu do szkoly dostaje informacje z dniem i godzina screening,to dlatego zeby pozniej porozdzielac dzieci do odpowiednich klas.
ELizaE Napisano 28 Marca 2014 Zgłoś Napisano 28 Marca 2014 Dodam zebys sprawdzila szkole na greatschools.com. Na zillow.com mozna znalesc swoj adres I zobaczyc do ktorej szkoly nalezysz.
Gość miqhs Napisano 30 Marca 2014 Zgłoś Napisano 30 Marca 2014 dzięki, a czy opinia ze szkoły ma być w jakiejś konkretnej formie?
Dragony Napisano 30 Marca 2014 Zgłoś Napisano 30 Marca 2014 Ja nie miałam żadnych opinii ze szkoły - dostarczyłam tylko ostatnie przetłumaczone świadectwo i dodatkowo teraz dosyłałam zaświadczenie że dziecko w tych i tych latach uczęszczało do takiej a takiej szkoły (chodzi o ciągłość nauki) Do tego zaświadczenie od lekarza w USA i karta szczepień. tu masz pomocny w miarę link http://www.greatschools.org/find-a-school/moving/3986-choosing-a-school-from-a-distance.gs
Gość miqhs Napisano 30 Marca 2014 Zgłoś Napisano 30 Marca 2014 A czy pediatrę trzeba szukać na własną rękę, czy są tacy lekarze w szkole? Mamy kartę szczepień z badań kwalifikacyjnych robionych przed wizytą, ale syn miał jeszcze potem jedno szczepienie, które nie jest tam zawarte.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.