Skocz do zawartości

Nowe Zasady International Experience Canada 2014

sly6

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Misia - ja czytalam cos innego. Canada rozpoznaje common-law partners i nikt nigdzie sie nie rejestruje. To jest na zasadzie udowodnienia, ze sie razem jest. Jezeli tu w UK poszlibysmy sie zarejstrowac to bylibysmy malzenstwem. Na innych angielskich forach ludzie np w takich zwiazkach tez mieli problem w stylu. Chlopak mial juz mortgage i imie dziewczyny nie bylo dopisane, rachunki mieli na oddziele imion, ale np. beneficiary na ubezpieczeniu zdrowotnym byla juz jego dziewczyna i ona miala jego na swoim ubezpieczeniu. Pokazano zdjecia i listy od przyjaciol i rodziny spisane u notariusza. Mieli takze wspolne konta bankowe i karty kredytowe i to wystarczylo. Ponadto, duze znaczenia ma jaki paszport ma twoj common-law partner. Bede czytac dalej o tym.

• Odpowiedzi 448
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

@Alex, tak czy inaczej nie wpisywałabym chłopaka, bo udowodnienie tego common-law relationship będzie trochę problematyczne no i jest rozdźwięk między Twoimi dokumentami na IEC a dokumentami dla Manitoby. jak załatwisz sobie stały pobyt, to będziecie kombinować.

Napisz, czy zaprosili Cię na rozmowę.

Napisano

W takim razie jezeli uzyskam PR i bede chciala zeby on do mnie dolaczyl w Canadzie i rowniez byl PR to bedziemy musieli wykazac rok zwiazku w Canadzie, ale on poczas tego roku nie bedzie mogl np. pracowac...i to mnie martwi. Czy jest jakas mozliwosc ze ona bedac ze mna w Canadzie bedzie mogl uzyskac work permit, z tego wzgledu ze jest ze mna? Mowia juz o byciu ze mna jako z PR, nie jako IEC. Ja jade sama i dopiero jak znajde prace i uda mi sie uzyskac PR, wtedy on przyjedzie. A do tego czasu bedzie mnie tylko odwiedzial na pare miesiecy kiedy to mozliwe. British passport nie musza starac sie o vize na wjazd do CAD. Czy on podczas takich wizyt moglby szukac pracy? Moze jezeli cos znajdzie to uda mu sie wystapic o work permit? Jezeli dostalby job offer? Kurcze mam nadzieje, ze to jakos sie ulozy...na razie bede single :-( w poszukiwaniu pracy.

Dam znac jezeli przysla mi zaproszenie na rozmowe.

Przegapolismy British IEC i spotkania w UK ;-(

Napisano

Hej, Wydaje mi sie, ze prawidlowy link to ten http://pinnacle.jobs/ :)

Nie wiem w czym jest problem ale ta strona Pinnacle nie chce sie otworzyc, tak jakby internet byl bardzo wolny, stona zamarza, nie moge nic z niej przeczytac. A internet mam dobry. Probowalam na moim laptopie w domu i tearz w pracy... :-(

Napisano

Czytałam, że rezydenci nie mogą sponsorować nikogo w Kanadzie, ale nie wiem jak to jest z common-law partners i małżonkami stałych rezydentów. Myślę, że gdybyście wzięli ślub, albo zarejestrowali związek w Kanadzie, jak już dostaniesz stały pobyt, to twój chłopak będzie mógł zostać w Kanadzie razem z Tobą jako Twój mąż lub partne

przestac czytac nalezy takie cos bo to nie wiadomo czy sie smiac ,czy tez plakac nalezy ...

Od tego jest strona CIC a tam wyraznie pisze czy masz staly pobyt czy tez obywatelstwo kanadyjskie czeka sie tyle samo czasu na sciagniecie-sponsorowanie-chyba ze wejda zmiany a na dzien dzisiejszy jest ze mozna :) czy chodzi o malzonka,czy tez o zwiazki nieformalne

Pamietaj ze odpowiedzi masz na strone CIC oraz pewne osoby na forach ktore maja pojecie o tym co jest w zasadach-przepisach

wedle przepisow to musisz miec udowodnione ze zwiazek byl taki a wiec wspolne rachunki itd,tego troche jest aby nie bylo ze macie wspolny adres ;),,sama rejestracja nic nie da -chyba ze chodzi o malzenstwo ;)

I teraz co do szukania pracy,poszukaj informacji o LMO,.od tego nalezy zaczac czy dany pracodawca wie co to jest LMO,czy sie kiedys staral itd bo samo mowienie ze da sie zrobic to troche moze byc za malo ;)

Da sie zrobic tak ze Twoj chlopak przylatuje -znajdzie prace,wysle papiery i bedzie miec pozwolenie na prace :)

to tak w wielkim skrocie napisalem..

Napisano

Witam,

Chcialem Was zapytac czy sa gdzies informacje ogolno dostepne o ilosci miejsc na 2014r? W sensie tych wolnych... zastanawiam sie czy jeszcze jest szansa na dostanie sie na ICE jesli sie dzisiaj zarejestruje w kompasie? Niestety troche przegapilem caly proces przez zime :-(

Napisano

w sumie wakacje czy po nich to nie ma problemu i tak bym chcial na minimum 6miesiecy wyjechac, aby podszkolic swoj ang przede wszystkim. Jestem juz po studiach wiec po wakacjach tez moge wyjechac. Z drugiej strony fajnie by bylo zlapac cos w swoim zawodzie, czyli IT :-)

Napisano

widze ze nie znasz za duzo tego programu IEC a juz jest 5 lat ;)

IEC ma 3 programy-praca wakacyjna ,rozwoj zawodowy oraz staz

Praca wakacyjna -dostajesz pozwolenie na prace na okres 1 rok i mozesz 1 rok pracowac lub tez troche pracowac,zwiedzac i tak przez okres 1 roku,Mozesz wyjechac w okresie wakacji lub tez po ,przed .to jest aby nazwa .

Napisano

Czytałam na innym forum, że niektórzy dostają już POE. Czas decyzji to 7-9 dni po złożeniu dokumentów.

Dopiero teraz dostałam odpowiedź z Manitoby, że bez IELTSa nic z tego... :(

Alex co tam, dostałaś od nich jakąś odpowiedź?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...