alex_jbo Napisano 25 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 25 Kwietnia 2014 Misia - ja czytalam cos innego. Canada rozpoznaje common-law partners i nikt nigdzie sie nie rejestruje. To jest na zasadzie udowodnienia, ze sie razem jest. Jezeli tu w UK poszlibysmy sie zarejstrowac to bylibysmy malzenstwem. Na innych angielskich forach ludzie np w takich zwiazkach tez mieli problem w stylu. Chlopak mial juz mortgage i imie dziewczyny nie bylo dopisane, rachunki mieli na oddziele imion, ale np. beneficiary na ubezpieczeniu zdrowotnym byla juz jego dziewczyna i ona miala jego na swoim ubezpieczeniu. Pokazano zdjecia i listy od przyjaciol i rodziny spisane u notariusza. Mieli takze wspolne konta bankowe i karty kredytowe i to wystarczylo. Ponadto, duze znaczenia ma jaki paszport ma twoj common-law partner. Bede czytac dalej o tym.
MisiaBella Napisano 25 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 25 Kwietnia 2014 @Alex, tak czy inaczej nie wpisywałabym chłopaka, bo udowodnienie tego common-law relationship będzie trochę problematyczne no i jest rozdźwięk między Twoimi dokumentami na IEC a dokumentami dla Manitoby. jak załatwisz sobie stały pobyt, to będziecie kombinować. Napisz, czy zaprosili Cię na rozmowę.
alex_jbo Napisano 25 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 25 Kwietnia 2014 W takim razie jezeli uzyskam PR i bede chciala zeby on do mnie dolaczyl w Canadzie i rowniez byl PR to bedziemy musieli wykazac rok zwiazku w Canadzie, ale on poczas tego roku nie bedzie mogl np. pracowac...i to mnie martwi. Czy jest jakas mozliwosc ze ona bedac ze mna w Canadzie bedzie mogl uzyskac work permit, z tego wzgledu ze jest ze mna? Mowia juz o byciu ze mna jako z PR, nie jako IEC. Ja jade sama i dopiero jak znajde prace i uda mi sie uzyskac PR, wtedy on przyjedzie. A do tego czasu bedzie mnie tylko odwiedzial na pare miesiecy kiedy to mozliwe. British passport nie musza starac sie o vize na wjazd do CAD. Czy on podczas takich wizyt moglby szukac pracy? Moze jezeli cos znajdzie to uda mu sie wystapic o work permit? Jezeli dostalby job offer? Kurcze mam nadzieje, ze to jakos sie ulozy...na razie bede single :-( w poszukiwaniu pracy. Dam znac jezeli przysla mi zaproszenie na rozmowe. Przegapolismy British IEC i spotkania w UK ;-(
alex_jbo Napisano 25 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 25 Kwietnia 2014 Hej, Wydaje mi sie, ze prawidlowy link to ten http://pinnacle.jobs/ Nie wiem w czym jest problem ale ta strona Pinnacle nie chce sie otworzyc, tak jakby internet byl bardzo wolny, stona zamarza, nie moge nic z niej przeczytac. A internet mam dobry. Probowalam na moim laptopie w domu i tearz w pracy... :-(
sly6 Napisano 25 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Napisano 25 Kwietnia 2014 Czytałam, że rezydenci nie mogą sponsorować nikogo w Kanadzie, ale nie wiem jak to jest z common-law partners i małżonkami stałych rezydentów. Myślę, że gdybyście wzięli ślub, albo zarejestrowali związek w Kanadzie, jak już dostaniesz stały pobyt, to twój chłopak będzie mógł zostać w Kanadzie razem z Tobą jako Twój mąż lub partne przestac czytac nalezy takie cos bo to nie wiadomo czy sie smiac ,czy tez plakac nalezy ... Od tego jest strona CIC a tam wyraznie pisze czy masz staly pobyt czy tez obywatelstwo kanadyjskie czeka sie tyle samo czasu na sciagniecie-sponsorowanie-chyba ze wejda zmiany a na dzien dzisiejszy jest ze mozna czy chodzi o malzonka,czy tez o zwiazki nieformalne Pamietaj ze odpowiedzi masz na strone CIC oraz pewne osoby na forach ktore maja pojecie o tym co jest w zasadach-przepisach wedle przepisow to musisz miec udowodnione ze zwiazek byl taki a wiec wspolne rachunki itd,tego troche jest aby nie bylo ze macie wspolny adres ,,sama rejestracja nic nie da -chyba ze chodzi o malzenstwo I teraz co do szukania pracy,poszukaj informacji o LMO,.od tego nalezy zaczac czy dany pracodawca wie co to jest LMO,czy sie kiedys staral itd bo samo mowienie ze da sie zrobic to troche moze byc za malo Da sie zrobic tak ze Twoj chlopak przylatuje -znajdzie prace,wysle papiery i bedzie miec pozwolenie na prace to tak w wielkim skrocie napisalem..
BuZZarD Napisano 27 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2014 Witam, Chcialem Was zapytac czy sa gdzies informacje ogolno dostepne o ilosci miejsc na 2014r? W sensie tych wolnych... zastanawiam sie czy jeszcze jest szansa na dostanie sie na ICE jesli sie dzisiaj zarejestruje w kompasie? Niestety troche przegapilem caly proces przez zime :-(
sly6 Napisano 27 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2014 sa miejsca ale w innych kategoriach na prace wakacyjna nie ma co liczyc,jest lista rezerwowa ale tutaj duzoo osob czeka. tutaj masz wolne miejsca -staz /praktyka http://www.canadainternational.gc.ca/poland-pologne/experience_canada_experience/index.aspx?lang=pol
BuZZarD Napisano 27 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2014 w sumie wakacje czy po nich to nie ma problemu i tak bym chcial na minimum 6miesiecy wyjechac, aby podszkolic swoj ang przede wszystkim. Jestem juz po studiach wiec po wakacjach tez moge wyjechac. Z drugiej strony fajnie by bylo zlapac cos w swoim zawodzie, czyli IT :-)
sly6 Napisano 27 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Napisano 27 Kwietnia 2014 widze ze nie znasz za duzo tego programu IEC a juz jest 5 lat IEC ma 3 programy-praca wakacyjna ,rozwoj zawodowy oraz staz Praca wakacyjna -dostajesz pozwolenie na prace na okres 1 rok i mozesz 1 rok pracowac lub tez troche pracowac,zwiedzac i tak przez okres 1 roku,Mozesz wyjechac w okresie wakacji lub tez po ,przed .to jest aby nazwa .
MisiaBella Napisano 29 Kwietnia 2014 Zgłoś Napisano 29 Kwietnia 2014 Czytałam na innym forum, że niektórzy dostają już POE. Czas decyzji to 7-9 dni po złożeniu dokumentów. Dopiero teraz dostałam odpowiedź z Manitoby, że bez IELTSa nic z tego... Alex co tam, dostałaś od nich jakąś odpowiedź?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.