Skocz do zawartości

W&t Zwiedzanie W Październiku

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Planuję jechać na nadchodzący W&T z fundacji CIEE której w warunkach jest napisane, że uczestnik powinien wrócić do Polski nie później niż 1.10.2014 jeżeli nie chce złamać zasad programu. Posiadam wizę turystyczną, czy jestem w stanie zostać w październiku nie łamiąc zasad programu?

Ps.

Słyszałem, że połączenie wizy turystycznej, J-1 oraz wyjazdu do Kanady i powrotu istnieje możliwość pozostania w październiku w USA nie łamiąc zasad. Nie do końca zrozumiałem jak to zrobić, jakby ktoś wiedział coś na ten temat, będę wdzięczny za pomoc.

Napisano

J-1 to inna wiza a b2 to inna :) zasady tez sa inne :)

jak masz b2 to wlatujesz na niej i tyle :)

pamietaj aby miec paszport biometryczny aby wjechac na teren Kanady bez wizy :)

Napisano

Naturalnie, jednak wizę b-2 już posiadam natomiast j-1 dopiero otrzymam, wówczas obie wizy pozwalają mi byc na terenie stanów od początku Lipca do końca Października (wjadę na teren stanów na wizie J-1 gdyż będę tam pracować 3 miesiące). Jedyne co mnie ogranicza to umowa którą podpisuje z fundacją CIEE na której widnieje napis, że mogę być w USA tylko do 1 Października (mimo, iż wiza mi pozwala legalnie przebywać). Pytanie czy mogą wyjechać przed pierwszym do kanady na np. 1 dzień i wrócić do usa już na wizie turystycznej aby zostać cały Październik a przy tym nie łamać zasad programu ?

Napisano

Dobrze, rozumiem, ale czy mogę ominąć nakaz wyjazdu ze stanów do 1.10 poprzez wyjazd z tych stanów do kanady i z kanady znowu do usa już na innym typie wizy, już nie wchodząc do usa na wizie J-1 tylko turystycznej, czy takie podejście wobec fundacji np. CIEE jest dopuszczalne ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...