mero Napisano 15 Czerwca 2005 Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2005 Witam, jestem w dziwnej sytuacji. Mam podwojne obywatelstwo (niemieckie i polskie), problem w tym, że niemiecki paszport stracił ważność, a na nowy Europass czeka się 6-8 tygodni. Chciałbym sobie polecieć do USA, sam, na jakieś 3 tygodnie, żeby troche pozwiedzać. Byłem tam już raz w 1996 roku jako "niemiec". Pytanie, czy grać w otwarte karty i w razie czego konsulowi wszystko powiedzieć jak zapyta, czy raczej nic nie mówić o tej sytuacji z paszportem? Z drugiej strony nie mam żadnego zaproszenia, ale pewną sytuację materialną tutaj (student 6 rok medycyna, własna firma i miesięczne dochody 4-5 cyfrowe). Warto w ogóle próbować bez zaproszenia? Dzięki za pomoc.
Chomik Napisano 15 Czerwca 2005 Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2005 Zaproszenie nie ma takiego znaczenia jak to sie wielu osobom wydaje... Mozesz zatem startowac bez niego i nie jego brak bedzie (oby nie) powodem ewentualnej odmowy. Twoj status materialny tez nie musi gwarantowac Ci sukcesu w Ambasadzie, choc na pewno powinien dawac przynajmniej uczucie tak potrzebnego przy Pieknej luzu. A co potrzebne, znajdziesz jak zwykle tutaj: http://poland.usembassy.gov/poland-pl/non_...rant_visas.html , o dokumentach: http://poland.usembassy.gov/poland-pl/docs_photo.html :roll: Powodzenia...
SantaCruz_CA Napisano 15 Czerwca 2005 Zgłoś Napisano 15 Czerwca 2005 mow od razu o tym obywatelstwie!!! (ale wez ze soba jakis dokument, ktory jest to w stanie potwierdzic) - a to ze wzgledu na to, ze konsul bedzie wiedzial, ze nie ma co odmawiac wizy, bo i tak i tak wjedziesz - na paszport niemiecki..... ja bym gral w zupelnie otwarte karty - od razu bym opowiedzial ta cala historie - to nie ma czego kryc - bo ta cala sytuacja i tak gra na Twoja korzysc...
mero Napisano 17 Czerwca 2005 Autor Zgłoś Napisano 17 Czerwca 2005 heh. sytuacja sama się rozwiązała. Dostałem maila z ambasady niemieckiej, że będę miał szybciej nowy paszport. HURRA!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.