Skocz do zawartości

Studia W Usa Bez Zgody Rodziców

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 31
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Nie spotkałem się z tym x2. Tylko z in i out of state.

Masz rację. Za moich (bardzo dawnych) studenckich czasów obcokrajowcy płacili podwójne out of state. Sprawdziłam obecne koszta na stronie swojej alma mater - obcokrajowcy płacą tyle samo co out of state.

• 2 tygodnie później...
Napisano

na mojej uczelni studenci out of state tez placa podwojnie.

U mnie rezydenci placa 7k za semestr a out of state 18k za semestr.I te ceny ciagle rosna i trzeba do tego doliczyc ceny ksiazek i inne koszta.A moja uczelnia jest uwazana za jedna z najtanszych w stanie CO.

Napisano

Ech, jak mysle o tych cenach studiow w USA, to mam ogromna nadzieje, ze potomstwo zechce studiowac w Polsce jakis dobry, techniczny kierunek ;)

Napisano

Wlasnie sie zastanawiam jak odbierane sa w USA dyplomy z UK czy Australii. Mial ktos doswiadczenie w tej materii?

JKB ja na Twoim miejscu wysłałabym dzieciaka gdzies, gdzie taniej nazbiera sobie kredytów, a pozniej zrobi transfer na amerykanska uczelnie. Choc nie wiem tylko czy potomstwo nie dozna szoku po amerykanskich emelentary school i high school, gdzie chwali sie ucznia za kazdy postep, a kiedy przyjdzie im studiowac w np. PL, to beda musieli latac za profesorem po wpis, kiedy ten bedzie mial na nich totalnie wyjechane :P i zamiast pochwal beda mieli glownie wytykane błędy (zwykle bez pomocy w naprawie tych bledow). Mowie z doswiadczenia jako studentka ktora skonczyla edukacje w PL na licencjacie i teraz walczy o bachelor's na amerykanskim uniwerku. ;)

• 3 miesiące później...
Napisano

Wlasnie sie zastanawiam jak odbierane sa w USA dyplomy z UK czy Australii. Mial ktos doswiadczenie w tej materii?

Nie mam pojecia ale tez bym chciala wiedziec:)

Interesuje mnie tez to jak sa odbierane dyplomy z Usa w Polsce?Jak patrza na kogos z MA albo z PhD?

Napisano

Jak nauczyciele akademiccy mają wyjechane na swoich studentów to bardzo przykra sprawa, ale nie zgadzam się, że student zwykle zostaje sam ze swoimi błędami i tylko mu się je wytyka, zbyt duże generalizowanie :P Ja studiuję na politechnice i bardzo sobie cenię swoich wykładowców, promotora. Nigdy nikt mnie nie odesłał z kwitkiem i uważam, że dużo mnie nauczyli ;) Na prawdę, dobry kierunek na dobrej polskiej uczelni to są bardzo wartościowe studia :)

Napisano

Interesuje mnie tez to jak sa odbierane dyplomy z Usa w Polsce?Jak patrza na kogos z MA albo z PhD?

Stopnie naukowe z USA nie sa uznawane w Polsce. Nie bez nostryfikacji. Nostryfikacja jest przeprowadzana przez wybrana uczelnie z listy PAN.

A tak po ludzku, zanim wyjechalem do USA, bylem przez rok na studiach doktoranckich w Polsce. Moj profesor powiedzial mi, ze moj dyplom nie zostanie uznany przez PW po ewentualnym powrocie. Moga mnie w d...pe pocalowac. Mam wiecej publikacji w renomowanych journalach i konferencjach co kilka instytutow na moim starym wydziale razem wzietych.

Napisano

Stopnie naukowe z USA nie sa uznawane w Polsce. Nie bez nostryfikacji. Nostryfikacja jest przeprowadzana przez wybrana uczelnie z listy PAN.

A tak po ludzku, zanim wyjechalem do USA, bylem przez rok na studiach doktoranckich w Polsce. Moj profesor powiedzial mi, ze moj dyplom nie zostanie uznany przez PW po ewentualnym powrocie. Moga mnie w d...pe pocalowac. Mam wiecej publikacji w renomowanych journalach i konferencjach co kilka instytutow na moim starym wydziale razem wzietych.

Dzieki-byc moze wroce do Polski na stare lata wiec dobrze wiedziec:)

Gratuluje publikacji:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...