becia66 Napisano 3 Lutego 2014 Zgłoś Napisano 3 Lutego 2014 Witam, W związku z wypełnianiem wniosku ds160 w celach turystycznych mam kilka pytań - chciałabym żeby przyjaciel do którego jadę opłacił za mnie wizę, ale problem jest taki, że on mieszka w Kanadzie i nie wiem czy z ejgo banku w ogóle będzie możliwość dokonania takiej płatności? Opcja druga to żeby mama w Polsce (obecnie nie przebywam w PL) opłaciła na poczcie, ale tutaj moje pytanie jest takie czy ja mam je przesłac ten druk do opłacenia? Jak można to załatwić? Ja niestety samodzielnie nie mogę dokonać płatności i mam dwie opcje do wyboru - mama z polski na poczcie, albo przyjaciel z Kanady. Ktoś się orientuje jak to funkcjonuje? - jadę docelowo do Kanady, w USA zamierzam zwiedzić wodospać Niagare (ładniejsze widoki td.) plus wyskoczyć na kilka dni do Nowego Jorku. Potrzebuję wizę tylko w celu wyjechania i zwiedzenia - nie jadę tam do nikogo, zatrzymam się w hotelu. Pytanie co mam wpisac w miejscu gdzie nalezy podac osobę do której się jedzie? W ogóle mój wyjazd będzie w kwietniu do Kanady, a do USA pewnie pojedziemy na poczatku maja - płynny termin, uwazacie, że mam konkretnie podawac datę? - mieszkam poza granicami karju ( w kraju UE), ale nie pracuje - zajmuje się domem, jest szansa, że taką wizę otrzmymam w Amabasadzie w Warszawie? Będę wdzięczna za wskazówki i porady Pozdrawiam!
KaeR Napisano 3 Lutego 2014 Zgłoś Napisano 3 Lutego 2014 Po pierwsze Niagara wygląda lepiej od strony Kanadyjskiej. Nie lepiej wystąpić o wizę w kraju w którym przebywasz?
becia66 Napisano 3 Lutego 2014 Autor Zgłoś Napisano 3 Lutego 2014 Tak, ale chciałabym zobaczyć po obu stronach, ale przede wszystkim potem udac się na jakieś 3 dni do Nowego Jorku - będę w Toronto, więc samochodem to raptem kilka godzin drogi, więc wizę będę potrzebowała. W kraju, w którym mieszkam udając się do Ambasady musiałabym mówić po angielsku, a niestety znam podstawy, więc odpada. W grę wchodzi tylko Polska bo tam będę mogła mówić w tym języku.
KaeR Napisano 3 Lutego 2014 Zgłoś Napisano 3 Lutego 2014 Ok, jeśli udowodnisz więzi z krajem. Wpisz adres jakiegoś hotelu w NYC. nikt do dnia Cię z dat nie będzie rozliczal.
becia66 Napisano 3 Lutego 2014 Autor Zgłoś Napisano 3 Lutego 2014 Ok, a czy ktoś mógłby udzielić mi odpowiedzi odnośnie płatności? Jak to wygląda -- tzn. jak w moim przypadku będę mogła tą płatność dokonać? Czyli mam wymysleć jakikolwiek hotel w Nowym Jorku? Bo ja jeszcze nie wiem do którego hotelu się udam - na pewno zatrzymam się na jakieś 2 noce. Z Polską raczej więzi mnie nie łączą bo nie mieszkam w PL, nie pracuję, żadnych domów, samochodów nie posiadam. Chciałabym pojechać do Kanady, odwiedzając przy okazji Nowy Jork, który jest moim marzeniem - to wszystko. Uważacie, że szanse są małe?
KaeR Napisano 3 Lutego 2014 Zgłoś Napisano 3 Lutego 2014 Tak, szanse są bardzo małe. Tak, może być jakikolwiek hotel byleby się to kupy trzymało wszystko.
becia66 Napisano 3 Lutego 2014 Autor Zgłoś Napisano 3 Lutego 2014 Wniosek taki, że osoba, która nie pracuje to brak szans na wizę, jeśli ma szczere intencje i chce pojechać czysto turystycznie? Nie zamierzam kłamać, wymyslać żadnej rodziny czy kombinować - chcę powiedzieć jaki jest prawdziwy cel podróży. Rozumiem, wybiorę hotel w Nowym Jorku a w Ambasadzie wytłumaczę, że trudno mi określić daty bo jeszcze ostatecznie wszystkego nie zaplanowałam - wstrzymuję się do momentu załatwienia wizy. A czy są tutaj osoby, które nie pracowały, skończyły edukację a wizę otrzymały?
sly6 Napisano 3 Lutego 2014 Zgłoś Napisano 3 Lutego 2014 becia jestes na tym forum troche i chyba czytalas o osobach co mialy tak jak Ty i dostawaly wize, jak napisal Kaer to musi sie byc realne a nie ze moze,byc moze ,czekam na wize. Kolejna sprawa to jak bylo w marcu 2012 roku,bylas po wize wtedy?i jaki rezultat? dobrze ze masz szczere intencje i nie chcesz nic klamac a jak zycie pokazuje to jest z tym juz roznie
KaeR Napisano 3 Lutego 2014 Zgłoś Napisano 3 Lutego 2014 Wniosek taki, że osoba, która nie pracuje to brak szans na wizę, jeśli ma szczere intencje i chce pojechać czysto turystycznie? Nie zamierzam kłamać, wymyslać żadnej rodziny czy kombinować - chcę powiedzieć jaki jest prawdziwy cel podróży. Rozumiem, wybiorę hotel w Nowym Jorku a w Ambasadzie wytłumaczę, że trudno mi określić daty bo jeszcze ostatecznie wszystkego nie zaplanowałam - wstrzymuję się do momentu załatwienia wizy. A czy są tutaj osoby, które nie pracowały, skończyły edukację a wizę otrzymały? Możesz podać daty, ale na granicy nie będą pytać czemu wyjeżdżasz 15 zamiast 20. Poprostu podaj jakieś dwa dni w maju. Jak przesledzisz forum to zobaczysz, że są odmowy. Może gdzieś wyjątek się wydarzy. Będą pytać skąd środki na podróż itd.
becia66 Napisano 3 Lutego 2014 Autor Zgłoś Napisano 3 Lutego 2014 sly6 - wówczas ostatecznie złożyłam wniosek, ale zmieniły się w ostatnim momencie plany i musiałam zrezygnowac z udania się do Ambasady - problemy rodzinne. Nie wyjechałam do USA, ani nie poszłam do Ambasady. Jak przesledzisz forum to zobaczysz, że są odmowy. Może gdzieś wyjątek się wydarzy. Będą pytać skąd środki na podróż itd. - jadę do przyjaciela do Kanady, który ma tamtejsze obywatelstwo, zamierzamy podczas mojego 3 tygodniowego pobytu w Kanadzie wyruszyć do Nowego Jorku (na jakieś 3 dni) plus zobaczyć Niagarę. Sponsorem jest przyjaciel mieszkający w Kanadzie, ja kupuję bilet w dwie strony do Kanady, on daje mi mieszkanie i opłaca wycieczki. Czy mogę tak uzasadnić w Ambasadzie?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.