Skocz do zawartości

Problemy Z Płatnościami Za Wizę

becia66

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

sly trochę jest prawdy w tym co piszesz - niestety. Jak ma się dobrego przyjaciela z dzieciństwa, który osiedlił się na stałe w Kanadzie - ma już obywatelstwo, chcę pokazać kilka ciekawych miejsc, zaoferować mieszkanie i wyżywienie to niektórzy węszą podstęp i jakieś kłamstwo :)

Nie wiem skąd się to bierze. Mieliśmy z narzeczonym pojechac razem na 3 tygodnie w kwietniu, niestety pojawiło się w pracy nowe zlecenie i musi zrezygnować z wyjazdu, a że znajomy z Kanady ma w tym czasie urlop to zaoferował żebym przyjechała sama :) Chcę pojechać do Toronto na 3 tygodnie, zwiedzić Niagarę, Toronto, Ottawę i na 3 dni wyruszyc do Nowego Jorku - dotychczas miałam okazję te wszystkie piękne miejsca widzieć jedynie na zdjęciach, teraz mam okazję zobaczyć je na żywo a to że nie pracuję, zajmuję się domem to może i dyskwalifikuję mnie z otrzymania wizy, aczkolwiek uważam że jest to niesprawiedliwe. Nigdy w USA nie byłam, ani nikt z moich bliskich, nie jestem/nie byłam karana, a jedynym moim "występkiem" jest to, że nie pracuję z racji problemów zdrowotnych.

Sly oczywiście że prawdę powiem - mieszkam w Austrii od ponad roku, narzeczony pracuje, dobrze zarabia, a jadę do przyjaciela, który ma obywatelstwo kanadyjskie.

Myślisz że podanie danych - pełnego adresu będzie konieczne w Ambasadzie (mowa o adresie tego przyjaciela z Kanady)?

Bilet będzie na 3 tygodnie, na tyle też wpisze w dokumenty. Taki też ma urlop przyjaciel.

3 tygodnie - tyle będzie trwał wyjazd do Kanady, w tym czasie 3 dniowy pobyt w Nowym Jorku :)

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

To prawda, ale nie każdy przyjaciel musi być zmyślony ;) Zobaczymy co będzie z wiza do USA, jutro wypełnie i wyślę, a oczywiście po rozmowie dam znać jak poszło :) Jak się nie uda to trudno, pozostanie zrealizowanie marzenia o zwiedzeniu Kanady - może na USA będzie czas "kiedy indziej' :)

Napisano

Dobrze ze wiesz cos o tym znajomym ale sama sie nie wychylaj :)

jakbys poczytala lepiej forum to zobaczysz ze,sa tacy ze zajmuja sie domem,maz-chlopak dobrze zarabia i maja wizy

jedynie poukladaj sobie to w calosc,aby to bylo realne,nie mow ze moze,byc moze

badz pewna :)

oczywiscie potem adres mozna zmiec lecz na rozmowie badz pewna :)

tak samo na granicy z Kanada,miej bilet na okres wlotu-pobytu w Kanadzie :) ze bedziesz np 4 tygodnie :)

pewnie ze nie musi byc zmyslony

oczywiscie ja Ci wierze ze sa tacy ludzie,tacy znajomy-przyjaciele,znam to z opowiesci innych.

Napisano

Wiem, uporządkuję to w głowie i tyle. Mam jeszcze jedno pytanie, we wniosku jest zapytanie o adres zamieszkania, mam podać w Polsce czy w Austrii? W ogóle podanie w Austrii wiąże się z wysłaniem wizy tutaj? Czy lepiej wpisać polski adres, a na rozmowie powiedzieć że mieszkam w Austrii? Bo adres zameldowania podam polski - taki jest w dowodzie osobistym, choć tutaj też jestem meldowana ;/

Napisano

jestes na stale w Austrii to te adresy podawaj

jednak musisz troche poczytac wiecej o wizach jak widze ;)

tutaj nikt nic nie wysyla,odbierasz z punktu TNT wize z paszportem.,moze to byc z Warszawy a moze to byc z Katowic,tam gdzie bedziesz :)mozesz odebrac

Napisano

Rozumiem, czyli nastąpiły zmiany - nie jestem na bieżąco ;) Czyli wpiszę austriacki adres, a wizę odbiorę w Warszawie, tak? A po ilu dniach zazwyczaj się odbiera?

Napisano

Ok, to wybiorę Wa-wę i poprosze o przyspieszenie bo będę chciała wrócić w miarę szybko do Austrii :) Ale najpierw tą wizę trzeba dostać :D

A to wcale nie takie proste ;) Jak nie będzie to może następnym razem i tyle :)

Gdyby przez przypadek zaiwtały tutaj osoby, z podobną sytuacją do mojej - tzn. bez pracy, zajmujące się domem, nie studiujące obecnie to napiszcie jak u Was wyglądała sytuacja i czy tą wizę otrzymaliście :)

Napisano

Aha, mam jeszcze jedno pytanie, we wniosku jest pytanie jaki jest planowany czas pobytu - jesli jadę na 3 dni do Nowego Jorku, ale planuję być 3 tygodnie w Kanadzie to co wpisać? Mam wpisać, że 3 dniowy pobyt?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...