Skocz do zawartości

Dlaczego Właściwie Wyjeżdżacie?

Gość miqhs

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień wolności podatkowej przypadł w 2013 roku w Stanach na 18 kwietnia (108 dzień roku), w Polsce na 22 czerwca (173 dzień roku), z czego wynika, że w socjalistycznej Polsce podatki są o ponad 60% wyższe niż w Stanach. To dla tych, którzy ubolewają, że w Stanach socjalu nie ma.

• Odpowiedzi 456
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Sluchajcie, system w USA jest skonstruowany bardzo dobrze... dla kogos kogo stac na branie w nim udzialu. Dla kogos takiego jak jest super. Nie mam zony, dzieci, domu, pracodawca stanowy doplaca jakies niezle do ubezpieczenia i emerytury, do lekarza nie chodze, a nawet jak od czasu do czasu pojde, to mi spada skladka na ubezpieczenie itd. I generalnie zgadzalbym sie z Wami, ale to nie jest norma dla wiekszosci ludzi. Daleko szukac nie musze. Moja dziewczyna ma stawke ok $8/h. Pracodawca oferuje ubezpieczenie zdrowotne po 3 miesiacach i matching do emerytury po roku. I wszystko byloby ok, gdyby nie to, ze nie ma z tej stawki nic do odlozenia. Kobieta jak to kobieta musi czasem pojsc do lekarza. Co z tego, ze ma ubezpieczenie, jak nie ma na copay? Nie ma jeszcze prawa w USA, zeby ludzi co nie moga sobie pozwolic na luksus brania udzialu w systemie, brac za stodole i ladowac kulke w leb. Na tej zasadzie trzeba by wielu naszych obywateli co wyjechali do USA tak potraktowac.

Napisano

pablonh- "socjalistycznej", bo Polska jest tylko socjalistyczna w kwestii obciazeń podatkowych, poza tym nie zapewnia praktycznie nic. No chyba ze ktos zasiłkek dla bezrobotnych wypłacany 6 miesiecy w wysokosci 650 albo zasiłki z MOPS w wysokosci 250zl miesiecznie uwaza za wielka pomoc.

Napisano

Dzień wolności podatkowej przypadł w 2013 roku w Stanach na 18 kwietnia (108 dzień roku), w Polsce na 22 czerwca (173 dzień roku), z czego wynika, że w socjalistycznej Polsce podatki są o ponad 60% wyższe niż w Stanach. To dla tych, którzy ubolewają, że w Stanach socjalu nie ma.

Dla przecietnego obywatela to nic nie oznacza. Jak bede mial chwile, to wyciagne jakiego starszego paystuba i policze kilka rzeczy.

Napisano

Sluchajcie, system w USA jest skonstruowany bardzo dobrze... dla kogos kogo stac na branie w nim udzialu. Dla kogos takiego jak jest super. Nie mam zony, dzieci, domu, pracodawca stanowy doplaca jakies niezle do ubezpieczenia i emerytury, do lekarza nie chodze, a nawet jak od czasu do czasu pojde, to mi spada skladka na ubezpieczenie itd. I generalnie zgadzalbym sie z Wami, ale to nie jest norma dla wiekszosci ludzi. Daleko szukac nie musze. Moja dziewczyna ma stawke ok $8/h. Pracodawca oferuje ubezpieczenie zdrowotne po 3 miesiacach i matching do emerytury po roku. I wszystko byloby ok, gdyby nie to, ze nie ma z tej stawki nic do odlozenia. Kobieta jak to kobieta musi czasem pojsc do lekarza. Co z tego, ze ma ubezpieczenie, jak nie ma na copay? Nie ma jeszcze prawa w USA, zeby ludzi co nie moga sobie pozwolic na luksus brania udzialu w systemie, brac za stodole i ladowac kulke w leb. Na tej zasadzie trzeba by wielu naszych obywateli co wyjechali do USA tak potraktowac.

No racja ale nie gadajmy ze komus na minimalnej stawce bedzie gdzies dobrze, nikt nie twierdzi ze w US jest niewiadomo jak super ale mam wrazenie ze niektorzy idealizuja system UE a scislej Polski.

Kazdy tez patrzy pod swoim katem, ja napewno w minimum bym nie celowal poza poczatkowyk okresem kiedy wiadomo, jest ciezko.

Napisano

Oczywiście, że oznacza. Bardzo dużo. Chyba się nie łudzisz, że w Polsce najbogatsi bulą takie podatki, że tak średnią zawyżają?

Napisano

Oczywiście, że oznacza. Bardzo dużo. Chyba się nie łudzisz, że w Polsce najbogatsi bulą takie podatki, że tak średnią zawyżają?

Wiesz co, jak moge sobie tak dochod do opadatkowania w USA wysterowac, ze zaplace duzo mniej podatku. Dlatego system podatkowy ma dwa rodzaje stawek: marginal i effective. W skrocie, chesz spasc w marginal i nie oberwac effective.

Napisano

Moja dziewczyna ma stawke ok $8/h. Pracodawca oferuje ubezpieczenie zdrowotne po 3 miesiacach i matching do emerytury po roku. I wszystko byloby ok, gdyby nie to, ze nie ma z tej stawki nic do odlozenia. Kobieta jak to kobieta musi czasem pojsc do lekarza.

Że tak niedyskretnie zapytam - ile ma na tydzień, miesiąc? Do ręki rzecz jasna

Tak pi razy oko

Napisano

No i pewnie się to udaje, co skutkuje niższym podatkiem, więc o co chodzi?

Ze sobie porownujesz pomarancze z jablkami. To, ze sobie obnize podatek pozbywajac sie czesci dochodu, ktorego nie zobacze przez najblizsze 40 lat lub w ogole. Poza tym to co zaoszczedze np. na skladce, oddam z nawiazka placac za lekarza, szkole, zlobek itd.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...