Skocz do zawartości

Czas Oczekiwania Na Odbiór Paszportu - Stres!

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

W środę w zeszłym tygodniu - 30 kwietnia miałem rozmowę w sprawie wizy służbowej w ambasadzie USA w Warszawie.

Dostałem ją i Pani konsul powiedziała, że będzie gotowa w ciągu 3 dni roboczych.

Dzisiaj mamy już następną środę a informacja na stronie mówi, że wiza jest cały czas w ambasadzie...

A ja mam nóż na gardle bo mój pracodawca wysyła mnie tam już w poniedziałek 12 maja, więc jeśli w piątek nie odbiorę wizy to mam gigantyczny problem - nie lecę.

Tak późne złożenie wniosku wizowego nie jest moją winą - jadę w zastępstwie za kogoś.

Próbowałem dzwonić do ambasady ale tam jest tylko automatyczna infolinia, która powtarza mi informację ze strony - paszport jest w ambasadzie.

Odbiór osobisty mam zaznaczony na ul. Wirażowej w Warszawie.

Czy możecie mi napisać jak długo to zazwyczaj trwa?

Czy jest jakiś kontakt do ambasady do realnej osoby, gdzie można poprosić o informację w tej sprawie?

Mocno się stresuję całą tą sytuacją - czy status paszportu zmienia się na bieżąco, czy nowa informacja pojawia się dopiero jak paszport jest do odbioru w punkcie a nie np. w transporcie u kuriera?

Napisano

Odpowiem sam - będzie dla potomnych.

Numer do ambasady to automatyczna infolinia.

W moim przypadku okazało się, że była jakaś "awaria" systemu i wszystko się przedłużyło.

Dlatego jeśli ktoś będzie miał kiedyś podobną sytuację, że wylot ma lada moment - to koniecznie pamiętajcie o tym wcześniej - i koniecznie odbierajcie pod adresem Warszawa Annopol!!!! Wtedy paszport jest tego samego dnia, którego wyszedł z ambasady.

Wszyscy piszą, że na paszport czeka się 2, max 3 dni robocze.

W moim przypadku trwało to ponad 5 dni (Warszawa, odbiór na Wirażowej), paszport odebrałem dosłownie w ostatniej chwili :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...