Skocz do zawartości

Wysyłka Komputera Z Polski Do Usa

Matewoosh

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam państwa,

Mam następujący problem, lub pytanie, jak kto woli. Chodzi mianowicie o wysyłkę komputera z Polski do USA. Na temat pakowania wiem, że jak najbezpieczniej spakować, folie, nie folie, styropiany, po prostu dobrze go zabezpieczyć. Z tego co czytałem wiem, że powinienem wpisać na papierku z poczty wartość celną, bo podobno to ubezpiecza paczkę na tyle, że Poczta Polska traktuje się z nią jak z jajkiem. O to wszystko poprosiłem rodzinę w Polsce, aby tak zrobili i wysłali. Jednak mój problem leży w innej sferze, mianowicie bardzo mnie dręczy kontrola celna. W Polsce jak każdy wie wrzucają na kontrolę i przychodzi do zapłaty. Jak to wygląda w drugą stronę, do USA? Czy jeśli wrzucą na kontrolę celną w USA będę miał nieprzyjemności związane z płatnościami celnymi czy nie? Dodam, że komputer nie jest nowy, ma jakieś 4 lata, ale po kalkulacji bardziej mi się opłaca wysłać za te 200 zł ($60) do USA komputer jeszcze dobry z Polski niż składanie czy też kupowanie nowego w USA. Jedyną przerażającą rzeczą jest dla mnie kontrola celna, bo nie widzi mi się płacenie np. 200 dolarów za komputer, bo dokładam drugie tyle i jest dobry komputer w USA.

Proszę was o pomoc, bo jeśli są opłaty, powiem rodzinie, aby nie wysyłali tego.

Pozdrawiam. :)

Napisano

Czteroletni komputer wart jest tyle ile zainstalowane w nim programy. Sama skrzynka ze srubkami jest praktycznie bezwartosciowa. Kto kupi takiego starocia? 100$?

Hmm, mi nie chodzi o sprzedawanie tego komuś, tylko do własnego użytku tak szczerze. Chodzi tylko, aby mi na kontroli celnej w USA nie naliczyli żadnych opłat. Dla mnie ten komputer jest wart tyle samo jak w dzień jak go kupiłem, a że złożenie takiego samego w USA jest w granicach $400-$500 wolę wysłać go sobie stamtąd. :) Tylko tak jak wcześniej pytałem - nie naliczą żadnych opłat celnych z tego powodu? Czy przesyłka bez problemu dojdzie do mnie?

Napisano

Jesli jest to uzywany komputer, ktory nalezy do Ciebie to nie powinni. Ja sobie wyslalem pol mieszkania do sobie w stanach w paczkach i nikt sie nie czepial.

Napisano

Jesli jest to uzywany komputer, ktory nalezy do Ciebie to nie powinni. Ja sobie wyslalem pol mieszkania do sobie w stanach w paczkach i nikt sie nie czepial.

Komputer stał w Polsce przez rok czasu, więc jest pewnie zakurzony, co potwierdzi to, że jest używany, ale czy oni nie wymagają żadnych papierów, typu dowodu zakupu, faktury czy czegokolwiek, aby udowodnić to im? Bo w sumie jak mówisz, że wysłałeś pół mieszkania, to raczej o taką drobnostkę jak komputer nie powinni się czepiać. :)

Napisano

Wyślij od siebie do siebie. Wpisz używany komputer, własność osobista.

Doloz jakieś portki, książkę i pudełko czekoladek. :-)

Napisano

Wyślij od siebie do siebie. Wpisz używany komputer, własność osobista.

Doloz jakieś portki, książkę i pudełko czekoladek. :-)

Gdybym tak mógł zrobić. :) Niestety jestem już w USA, więc muszę teraz prosić rodzinę o pomoc. Ale dziękuję za radę, jak i pomoc, teraz jestem pewien, że nie oclą tego chociaż. :)

Nie miałem na myśli sprzedaży tylko wartość tego cuda. Ocla go wg wartości którą zadeklarujesz.

Tobie również dziękuję, bo teraz wiem w końcu, że nie warto deklarować wartości. Jak będzie pisane, aby paczka doszła, to dojdzie nawet bez tego.

Obu wam jeszcze raz dziękuję. :)

Napisano

Otóż przy wysyłce paczki za granice deklaracja wartości zawartości jest obowiązkowa. Zadeklaruj tyle żeby nie płacić cła. Nie wiem jaka wartość w USA zwolniona z opłat celnych.

Napisano

Otóż przy wysyłce paczki za granice deklaracja wartości zawartości jest obowiązkowa. Zadeklaruj tyle żeby nie płacić cła. Nie wiem jaka wartość w USA zwolniona z opłat celnych.

No rozumiem, lecz w Poczcie Polskiej na stronie w cenniku jest możliwość wysyłki bez zadeklarowanej wartości. W takiej sytuacji mogą paczkę cofnąć?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...