Skocz do zawartości

Rodzice - Zielona Karta

SzejN

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Podepne sie pod temat!

1. Wspominasz, ze trzy lata temu dostaliscie wszyscy wizy z tytulu sponsorowania rodzinnego (przez brata mamy). W jaki sposob dostali twoi rodzice wizy teraz?

2. Czemu teraz Twoi rodzice dostaja wizy bez Ciebie?

3. Jezeli Twoi rodzice zaczna sponsorowanie Ciebie "od razu", a ty masz 20 lat, to i tak bedziesz "aged out" i kategoria Ci sie zmieni na F2B. Obecnie to okolo 7 lat czekania, jak juz wspomniala wczesniej Joanna30.

Ojciec zaczal moje sponsorowanie w wieku 19lat w kat F2a, moja priorytet data to 27 sierpien.

Prawdopodobnie nie wyrobie sie do 21 lat i co wtedy? Moja kategoria zostanie zmieniona na F2B?

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 23
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Podepne sie pod temat!

Ojciec zaczal moje sponsorowanie w wieku 19lat w kat F2a, moja priorytet data to 27 sierpien.

Prawdopodobnie nie wyrobie sie do 21 lat i co wtedy? Moja kategoria zostanie zmieniona na F2B?

Pozdrawiam

Trzeba Ci policzyc daty. Kiedy petycja zostala zlozona (NOA1), kiedy zostala zaaprobowana (NOA2) i ktorego dnia konczysz 21 lat. Na tej podstawie ktos moze Ci wyliczyc do kiedy musisz miec rozmowe/wyleciec w kategorii F2A.

W przypadku age-out, zmienia sie kategoria na F2B.

Napisano

Petycja zostala zlozona 30wrzesnia 2013. Lata koncze 28czerwca.

Dwa dni temu ojciec dzwonil do imigration, mila pani poinformowala, ze zbliza sie jakas moja data i czas dostania green card nie bedzie dluzszy niz 8miesiecy. Dodam, ze w tej chwili jestem w stanach i tu zostaje na statusie studenta.

Social security rowniez posiadam, bo mialem kiedys gc.

Pozdrawiam

Napisano

Czas od NOA1 do NOA2 "nie liczy sie" do wieku. Wiec, jezeli x = ilosc dni miedzy NOA2 i NOA1, to musisz miec wszystko zalatwione do momentu, gdy twoj wiek jest rowny 21 lat + x dni. No to teraz sobie policz :)

Napisano

Wybacz, ale wydaje mi sie. ze nie rozumiem. Czyli ten czas pomiedzy noa1 do noa 2 moge sobie doliczyc do pozniejszego oczekiwania zanim zmienia mi kategorie na f2a?

• 1 miesiąc później...
Napisano

Teraz juz wiem dokladnie jak sytuacja wyglada, moja mama ma dostac zielona karte do konca tego roku, wg. niej przynajmniej z tego co sie jej wydaje, do konca roku ma otrzymac zielona karte (ostatnio do jej brata przyszly jakies dokumenty zwiazane z nia) i z tego co ona zrozumiala (kiedys tam), to gdy tylko ona otrzmuje wize, jej maz otrzyma ja automatycznie (sa malzenstwem ponad 20 lat) i ponoc ja mialbym takowa otrzymac bo jestem ponizej 21 roku zycia (urodziny mam pod koniec przyszlego roku, grudzien).

I tutaj moje pytanie, bo jak sie okazalo wujek, brat mamy nie pamieta, czy papiery dostala tylko mama czy wszyscy (ja, tata i ona) i teraz pytanie, jesli moja mama dostala wtedy papiery, tylko nie przeznaczyla oplaty (ok. 80$) to czy ja jako, ze wtedy bylem ponizej 18 lat, mam juz zielona karte? Bo w teorii wtedy automatycznie z miejsca jako niepelnoletni syn powiniem dostac, czy tez musialem cos oplacac?

I jeszcze ostatnie pytanie, teraz z serii tych najbardziej glupich. Czy jesli zadzwonie do urzedu, gdzie skladalismy podanie, jest mozliwosc jakby przyspieszenia calego procederu otrzymania zielonej karty?

Bo juz sie glubie, a niestety czas ucieka i boje sie, ze moge zanim wszystko sie wyjasni bede po 21 lat i bede musial czekac 7 lat.

W wypadku jesli mama otrzyma zielona karte, to ile trwa czekanie na odpowiedz z formularzu:
NOA1
NOA2

Dziekuje i pozdrawiam, bardzo sie ciesze, ze istnieje takie forum jak to, gdzie dobrzy ludzie sluza pomoca zielonym (taka gra slow) ludziom jak ja.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...