Macko28 Napisano 2 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 2 Sierpnia 2014 Podepne sie pod temat! 1. Wspominasz, ze trzy lata temu dostaliscie wszyscy wizy z tytulu sponsorowania rodzinnego (przez brata mamy). W jaki sposob dostali twoi rodzice wizy teraz? 2. Czemu teraz Twoi rodzice dostaja wizy bez Ciebie? 3. Jezeli Twoi rodzice zaczna sponsorowanie Ciebie "od razu", a ty masz 20 lat, to i tak bedziesz "aged out" i kategoria Ci sie zmieni na F2B. Obecnie to okolo 7 lat czekania, jak juz wspomniala wczesniej Joanna30. Ojciec zaczal moje sponsorowanie w wieku 19lat w kat F2a, moja priorytet data to 27 sierpien. Prawdopodobnie nie wyrobie sie do 21 lat i co wtedy? Moja kategoria zostanie zmieniona na F2B? Pozdrawiam
jkb Napisano 2 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 2 Sierpnia 2014 Podepne sie pod temat! Ojciec zaczal moje sponsorowanie w wieku 19lat w kat F2a, moja priorytet data to 27 sierpien. Prawdopodobnie nie wyrobie sie do 21 lat i co wtedy? Moja kategoria zostanie zmieniona na F2B? Pozdrawiam Trzeba Ci policzyc daty. Kiedy petycja zostala zlozona (NOA1), kiedy zostala zaaprobowana (NOA2) i ktorego dnia konczysz 21 lat. Na tej podstawie ktos moze Ci wyliczyc do kiedy musisz miec rozmowe/wyleciec w kategorii F2A. W przypadku age-out, zmienia sie kategoria na F2B.
Macko28 Napisano 2 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 2 Sierpnia 2014 Petycja zostala zlozona 30wrzesnia 2013. Lata koncze 28czerwca. Dwa dni temu ojciec dzwonil do imigration, mila pani poinformowala, ze zbliza sie jakas moja data i czas dostania green card nie bedzie dluzszy niz 8miesiecy. Dodam, ze w tej chwili jestem w stanach i tu zostaje na statusie studenta. Social security rowniez posiadam, bo mialem kiedys gc. Pozdrawiam
Macko28 Napisano 3 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2014 Nie jestem pewien co to, ale raczej nie. Dostalem jedna karteczke z priorytet date ;]
jkb Napisano 3 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2014 Czas od NOA1 do NOA2 "nie liczy sie" do wieku. Wiec, jezeli x = ilosc dni miedzy NOA2 i NOA1, to musisz miec wszystko zalatwione do momentu, gdy twoj wiek jest rowny 21 lat + x dni. No to teraz sobie policz
Macko28 Napisano 3 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 3 Sierpnia 2014 Wybacz, ale wydaje mi sie. ze nie rozumiem. Czyli ten czas pomiedzy noa1 do noa 2 moge sobie doliczyc do pozniejszego oczekiwania zanim zmienia mi kategorie na f2a?
jkb Napisano 4 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 4 Sierpnia 2014 http://www.cuny.edu/about/resources/citizenship/volunteer/NYCCUNYcitizenshipCorps/CorpsDocuments/CUNY-Citizenship-Now-Training-Manual-For-Email.pdf - sekcja H (strona 34/40) http://www.apsanlaw.com/law-146.Child-Status-Protection-Act-CSPA---Detailed-Explanation.html http://www.uscis.gov/sites/default/files/files/nativedocuments/PM-602-0094_Family-Based_Priority_Date_Retention_Final_Memo.pdf
Macko28 Napisano 4 Sierpnia 2014 Zgłoś Napisano 4 Sierpnia 2014 Niestety nie znam angielskiego na takim poziomie by to zrozumiec. Ps: z pomoca translatora poradzilem sobie Dzieki za pomoc
SzejN Napisano 6 Września 2014 Autor Zgłoś Napisano 6 Września 2014 Teraz juz wiem dokladnie jak sytuacja wyglada, moja mama ma dostac zielona karte do konca tego roku, wg. niej przynajmniej z tego co sie jej wydaje, do konca roku ma otrzymac zielona karte (ostatnio do jej brata przyszly jakies dokumenty zwiazane z nia) i z tego co ona zrozumiala (kiedys tam), to gdy tylko ona otrzmuje wize, jej maz otrzyma ja automatycznie (sa malzenstwem ponad 20 lat) i ponoc ja mialbym takowa otrzymac bo jestem ponizej 21 roku zycia (urodziny mam pod koniec przyszlego roku, grudzien).I tutaj moje pytanie, bo jak sie okazalo wujek, brat mamy nie pamieta, czy papiery dostala tylko mama czy wszyscy (ja, tata i ona) i teraz pytanie, jesli moja mama dostala wtedy papiery, tylko nie przeznaczyla oplaty (ok. 80$) to czy ja jako, ze wtedy bylem ponizej 18 lat, mam juz zielona karte? Bo w teorii wtedy automatycznie z miejsca jako niepelnoletni syn powiniem dostac, czy tez musialem cos oplacac?I jeszcze ostatnie pytanie, teraz z serii tych najbardziej glupich. Czy jesli zadzwonie do urzedu, gdzie skladalismy podanie, jest mozliwosc jakby przyspieszenia calego procederu otrzymania zielonej karty?Bo juz sie glubie, a niestety czas ucieka i boje sie, ze moge zanim wszystko sie wyjasni bede po 21 lat i bede musial czekac 7 lat.W wypadku jesli mama otrzyma zielona karte, to ile trwa czekanie na odpowiedz z formularzu:NOA1NOA2Dziekuje i pozdrawiam, bardzo sie ciesze, ze istnieje takie forum jak to, gdzie dobrzy ludzie sluza pomoca zielonym (taka gra slow) ludziom jak ja.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.