Skocz do zawartości

Praca W Chicago.

MDK

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, od miesiaca mieszkam w Chicago, niebawem bede mial 20 lat i do USA z Polski przeprowadzilem sie sam. Wyrobilem sobie juz prawo jazdy i ID i przyszedl czas na znalazienie pracy. Chcialbym sie dowiedziec na jakich stronach badz w jakich gazetach mam szukac pracy. Od razu chcialbym powiedziec, ze Dziennik Zwiazkowy juz przepatrzylem dwa razy i niekoniecznie widzialem tam cos ciekawgo. Nie interesuje mnie praca na CDL(ktorej odradzil mi juz ojciec kilkurkotnie pomijajac fakt, ze jestem za mlody), sprzatanie czy kontraktorka.

Napisano

Pisac i czytac w jezyku angielskim umiem bardzo dobrze i wydaje mi sie, ze nie mam z tym wiekszego problemu. Oczywiscie nadal jest masa slow, ktorych nie znam ale licze, ze z biegiem czasu je poznam i po jakims dluzszym czasie niz miesiac bedzie lepiej. A uzasadnieniem tej tezy jest to, ze zalatwilem sobie juz wszystkie dokumenty.

A z mowieniem musze sie jeszcze oswoic i nabrac pewnosci siebie bo moje zdania nie sa jeszcze tak piekne jak powinny byc. Albo mam czasami problem ze zrozumieniem murzynow i tym podobnych osob, ktore mowia takim slangiem, ze trudno mi chociaz jedno slowo wychwycic. Jakos jednak mi to nie przeszkadza bo koniec koncow sie dogaduje a jestem dopiero miesiac.

Dlatego wlasnie licze na jakas prace z amerykanami aby dojsc do perfekcji. Co do zawodu to jestem z wykszalcenia kucharzem. Skonczylem technikum w maju. Do tej pory pracowalem w Polsce chwile jako kucharz w piecio gwiazdkowym hotelu, jezeli to ma jakies znaczenie. Rowniez kilka miesiecy w drukarni. A takto tylko dorabialem sobie w wiejskich pracach rolniczych i tym podobnych. Blisko nie ma farm a pozatym sposob hodowli tutaj zapewne jest zupelnie inny niz w Polsce wiec do niczego bym sie tutaj nie nadawal. Takze wyjazd do innych stanow nawet w poszukiwaniu takiej pracy narazie sobie odpuszczam.

CV umiem pisac. Oczywiscie jezeli pomiedzy CV europejskim a amerykanskim nie ma zadnej roznicy.

Napisano

A nie ma miejsc w pracy(np. jakis warsztat samochodowy) do ktorych mozna isc i sie przyuczyc, od zera zdobywsc wiedze w tym zawodzie? W planach mam wybranie sie do collegu w przyszlosci na "Automotive Technology" bo to moze byc cos dla mnie nowego i ciekawego. Ale pierw chcialbym wiedziec czy to rzeczywiscie jest takie fajne i czy chcialbym to robic.

Napisano

Ogolnie to bez samochodu jest bardzo ciezko a patrzac na ich smieszne ceny (w porownaniu do zarobkow) nawet tych nowych to az mnie trzesie aby zarobic pieniadze i kupic sobie w koncu cos swojego. :D

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...