Skocz do zawartości

Co oprócz budowy?

kkk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
norbi ma racje:) ja wlansie tez szukam pracy:/, niezbyt to fajne ale taka jest rzeczywistosc!

A gdzie jestes?wschodnie czy zchodnie wybrzeze?I jak z praca teraz jest?:D

Nie ma jak to ruch turystyczny:)

Napisano
Cześć jadę do USA w lipcu jadę do rodziny na Long Island i mam pytanie czy mam szansę pracować gdzieś indziej niz na budowie nie znając języka angielskiego?Poprostu nie mam pojecia o budowie kompletnie na tym się nieznam,języka nie znam chciałbym pracowac gdziekolwiek aby nie na budowie a  mam tam pracować!jadę na wizę turystyczną.

Dobre prace na "dzień dobry" to: przeprowadzki (ciężka, ale języka można nie znać w ogóle, i zarobki ok 100-120$/dzienie), nocny zatowarowywacz (tak to chyba bedzie po polsku :D ), dostawca pizzy (ale trzeba mieć własny transport). Najlepsza jest tyrka na noce bo sobie możesz dodatkowo coś na dzień znaleźć, poza tym jak znasz ZIP kod okolicy w której będziesz mieszkał (a najlepiej adres) możesz już teraz aplikować przez net do pracy w okolicznych marketach, na pewno rodzina podpowie Ci co i jak. Ale język warto szkolić mimo wszystko, im lepiej znasz tym lepiej :) Poza tym na budowach płacą chyba najwyższe stawki dla niewykwalifikowanych i znać się na tym nie trzeba.

Napisano
po pierwsze i najwazniejsze:

WIZA TURYSTYCZNA NIE UPOWAZNIA DO PRACY

...i co z tego? Czy jest to dla Ciebie sawku problem? :D))))

Jest to problem, poniewaz jest to NIELEGALNE. Czy jesli okradne Cie na ulicy (rowniez czyn nielegalny), to nie bedzie to dla Ciebie problem? :roll:

Napisano
po pierwsze i najwazniejsze:

WIZA TURYSTYCZNA NIE UPOWAZNIA DO PRACY

...i co z tego? Czy jest to dla Ciebie sawku problem? :D))))

Jest to problem, poniewaz jest to NIELEGALNE. Czy jesli okradne Cie na ulicy (rowniez czyn nielegalny), to nie bedzie to dla Ciebie problem? :roll:

Bosz ...co to w ogóle za porównanie???? Zabójstwo, kradzież i np. oszustwo, to czyny które są zabronione prawem NATURALNYM, złem w każdej sytuacji, a w prawie przestępstwem, niezależnie czy były one w jakis sposób skodyfikowane czy nie, zawsze były karalne. A takie prawa jak np. zakaz pracy, wprowadzają źli ludzie którzy najpierw rozprzestrzenili wśród indian ospę, potem programowo wybyli im bizony będące podstawą egzystencji na koniec zamknęli ich w rezerwatach i zajęli ich ziemię. A teraz chcą ograniczyć wolność innych.

Nie porównuj ciężko, w pocie czoła pracujących ludzi, którzy muszą w trudzie i znoju tyrać na obczyźnie bo w ich krajach rządzą jeszcze gorsze s...syny, do pospolitych złodziei, bo obrażasz uczciwych, bogobojnych ludzi. Amen. Howgh!

Napisano

Lamanie prawa jest lamaniem prawa. Czy jest to kradziez 5 zlotych czy pol miliona zlotych, pracowanie na czarno, czy oszustwo - jest to caly czas lamanie prawa. Rozna szkodliwosc spoleczna, rozne wymiary kar, tyle ze to nie ma znaczenia...

BTW - nikt Cie nie zmusza do tyrania na obczyznie, to Twoj swiadomy wybor, a nie wina, tych, ktorzy rzadza krajem. Ale znow - dyskusja schodzi na temat Off Topic, wiec nie bede sie zaglebiac.

Napisano
BTW - nikt Cie nie zmusza do tyrania na obczyznie, to Twoj swiadomy wybor, a nie wina, tych, ktorzy rzadza krajem.

...nie mówiłem o sobie, mnie ani nikt nie zmusza ani ciężko nie pracuję :D (chociaż legalnie) A jak ktoś ustanowi prawo, że wszyscy na literę D mają co piątek golić głowę, smarowć twarz powidłami śliwkowymi i tak chodzić do wieczora to będziesz je przestrzegać czy łamać? Bo to też będzie prawo :twisted: . Proponuję założyć topic: czy praca na czarno jest legalna i uczciwa?. Bo to temat na długą dyskusję. 8)

Napisano

Widzisz, na tym wlasnie polega roznica miedzy tymi co prawo ustanawiaja, a tymi, ktorzy (na szczescie) tego robic nie moga.

A co do watku "czy praca na czarno jest legalna i uczciwa" - to nie jest temat na zadna dluga dyskusje - nie jest ona ani legalna (bo wbrew prawu) ani uczciwa (miedzy innymi dlatego, nie placisz podatkow jednoczesnie korzystajac z dobr publicznych, na ktore inni sie skladaja - e.g. bezplatne drogi, bezplatne mosty, mozliwosc wezwania policji w naglym wypadku, mozliwosc wezwania strazy pozarnej w przypadku pozaru etc etc etc).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...