JuliaK Napisano 15 Lutego 2015 Zgłoś Napisano 15 Lutego 2015 Witam, Moja siostra jest obywatelka Usa, w sierpniu zlozyla papiery o zielona dla taty i 5 lutego dostala NOA2, zalezy nam bardzo na czasie, poniewaz ja 12 lutego skonczylam 19 lat i zostalo mi mniej niz 2 lata do 21 lat. Zanim tata bedzie mial interview to potrwa jeszcze z 4 miesiace prawdopodobnie, pozniej gdy pojedzie do stanow i odbierze zielona to od razu zlozy papiery na mnie w kategori F2A, a tutaj oczekiwanie trwa okolo 2 lat, czyli nie wyrobie sie przed skonczeniem 21 lat. Pierwsze pytanie brzmi czy jest teraz mozliwosc zmiany aby zrobili mu adjustment od status (9 marca leci na 3 i pol miesiaca do stanow) skoro sprawa trafila juz do NVC? Ostatnio wpadlam tez na pomysl aby siostra zlozyla na mnie papiery w kategorii F4 i pozniej jak tata dostanie zielona to zlozy papiery na mnie w kat. F2A, pytanie mam tylko czy moja sprawe z F4 da sie przeniesc na F2A bez zmieniania priority date czy nie, poniewaz 2 rozne osoby skladaly dokumenty, to sie nie laczy i beda prowadzone jako 2 oddzielne sprawy? Jesli to cos zmienia, 25 czerwca wylatuje na studia do stanow i bede na wizie studenckiej.
JuliaK Napisano 16 Lutego 2015 Autor Zgłoś Napisano 16 Lutego 2015 Jesli chodzi o tate to priority date ma 25 sierpnia 2014, ale nie wiem czy to cos zmienia...i tak jest immediate relative jako ojciec obywatelki
kzielu Napisano 17 Lutego 2015 Zgłoś Napisano 17 Lutego 2015 Wiec doczytalem w koncu. AoS moze zlozyc w kazdym momencie jako immediate relative i z zatwierdzona petycja I-130, niemniej jednak wyjazd na B-2 w tym celu to czysty fraud. Poza tym jezeli petycja jest w NVC to najprawdopodobniej szybciej bedzie poczekac na interview niz skladac AOS (musi przygotowac wszystkie dokumenty do I-485 - czyli I-864 z cala dokumentacja i zrobic medical u civil surgeona i otrzymac I-693). Zmiana z F-4 na F-2A ze zmiana petitionera - moim zdaniem nie, ale na 100% nie jestem pewien.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.