marcinwin Napisano 16 Marca 2015 Zgłoś Napisano 16 Marca 2015 Jak długo maksymalnie, legalnie można być na wizie J-1 ? Informacja z biura programu Work and Travel - polski student może pracować na J-1 legalnie od 25 maja do 25 września, czyli 4 miesiące. Do tego może zostać + 1 miesiąc po tym okresie bez możliwości legalnej pracy. A wjechać może maksymalnie 1 miesiąc przed tym okresem, co daje w sumie 1 + 4 + 1 = 6 miesięcy legalnego pobytu, tak ? Jeśli ktoś przesiedzi wiże J-1, od kiedy jest nielegalnie? Słyszałem różne wersje: że liczy się data ważności wizy w paszporcie, że liczy się data ważności D/S'a. Ale słyszałem też (nawet od użytkowników forum) że legalnie się jest dopóki nie dostanie się oficjalnego listu z nakazem opuszczenia USA - czy to prawda ? Tu fragment artykułu, który znalazłem w internecie; For F-1 and J-1 students admitted for D/S, however, unlawful presence will not begin until U.S. Citizenship and Immigration Services (USCIS) or another relevant government authority makes a formal determination that you are here unlawfully. For example, if you overstayed 90 days before receiving a formal determination from USCIS that you were in the United States unlawfully, those 90 days would not count towards the 180-day period and the clock for unlawful presence would begin on the date USCIS made that decision. These determinations are often made when an F-1 or J-1 student files a change of status application after having overstayed. Zatem jak to w końcu jest z wizą J-1?
Patipitts Napisano 21 Marca 2015 Zgłoś Napisano 21 Marca 2015 To zalezy od tego jak masz kontrakt. Np moj kontrakt zaczyna sie 18 czerwca i kończy 20 sierpnia (Camp Counselor). Mogę wjechać do USA 30 dni przed rozpoczęciem kontraktu i wyjechać z USA musze po 30 dniach od konca kontraktu. Wizę J1 dostajesz tylko na czas kontraktu, kazdy dzien który spędzasz w USA poza kontraktem to tzw grace period i nie możesz wtedy legalnie pracować. Twój SSN jest juz tak jakby nieaktywny w tym czasie. Jesteś nielegalnie od 1 dnia po upływie grace period, w moim przypadku od 20 września. Niby bana sie nie dostaje po przesiedzeniu o ten 1 dzien, ale faktu to nie zmienia ze jesteś juz wtedy out od status i mogą byc problemy z kolejna wiza.
grape Napisano 22 Marca 2015 Zgłoś Napisano 22 Marca 2015 hmm za moich czasów jeśli przekraczało się granicę USA przed datą rozpoczęcia kontraktu to można było zostać 30 - (liczba dni o jaką wcześniej przekroczyło się granicę)... przynajmniej takie informacje dostałam od mojego organizatora
fifi94 Napisano 22 Marca 2015 Zgłoś Napisano 22 Marca 2015 hmm za moich czasów jeśli przekraczało się granicę USA przed datą rozpoczęcia kontraktu to można było zostać 30 - (liczba dni o jaką wcześniej przekroczyło się granicę)... przynajmniej takie informacje dostałam od mojego organizatora tak nadal jest
Patipitts Napisano 26 Marca 2015 Zgłoś Napisano 26 Marca 2015 Ej No nie straszcie mnie... Bo ja wleciałam rok temu 27 maja, kontrakt mi sie zaczął 19 czerwca a wyleciałam 19 września. I ludzie z agencji twierdzili ze wszystko ok... Okaże sie przy braniu następnej wizy.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.