Skocz do zawartości

Transfer kasy z USA

MarKs

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przylaczam sie do prosby. Mialem ten sam problem kilka lat temu i nie udalo mi sie znalezc taniego rozwiazania. Za przelew na konto w banku Pekao SA i to na dodatek poprzez agenta tegoz banku w Los Angeles, zazadano 10% prowizji. To zdecydowanie przesadzona stawka. Skonczylo sie na tym, ze do Polski przywiozlem czeki.

Jesli ktos zna tani sposob na przelew pieniedzy w druga strone (z Polski na konto w USA) to rowniez bede wdzieczny za informacje.

Napisano

Przesy3ając kase z USA do Polski mo?na korzystaa z propozycji amerykanskich banków. Ale przed wyjazdem trzeba za3o?ya sobie konto w tym rachunek walutowy w którymkolwiek banku w Polsce nastepnie zabraa do USA ze sobą numery konta i swift jak równie? dok3adny adres banku w Polsce by móc pó1niej podaa te dane w banku w USA. Po przyje1dzie do USA warto od razu za3o?ya sobie konto w USA w którymkolwiek banku (za3o?enie jak i prowadzenie rachunku jest darmowe). Przelew kosztuje w granicach 40 - 50$ niezale?nie od kwoty przesy3anej. Przelew idzie w kilka dni i mo?na sprawdzia czy przelew doszed3 zanim sie zamknie amerykanskie konto.

Mo?liwe są równie? przekazy pienie?ne poprzez us3uge Western Union ale wią?e sie to z du?o wiekszymi kosztami (naliczanymi procentowo od wartości przekazu), aczkolwiek przekazy te trwają dos3ownie kilkadziesiąt minut.

Pozdrawiam, Marcin

Napisano

dokladnie jest tak jak napisal Marcin.

Przelew idzie w kilka dni i mo?na sprawdzia czy przelew doszed3 zanim sie zamknie amerykanskie konto.

Pondato nie zamykajcie konta jesli nie macie potwierdzenia ze kasa juz jest w Polsce bo potem bedziecie mieli problem. Najlepiej wogole nie zamykac - oplaty generalnie sa male a konto/karta moga sie kiedys przydac...

F

Napisano

Kase mozna poza tym zostawic na amerykanskim koncie i wyplacic sobie w polskim bankomacie. Ja z cześcią kwoty tak robi3em i prowizja nie byla duza. Trzeba tylko pamietac ze na raz raczej sie wszystkiego nie wyplaci wiec trzeba chodzic kilka dni. W banku w Polsce tez mozna wyplacic w koncu to VISA

Napisano

Jeszcze jedno pytanie w temacie - czy jadąc do USA z wizą turystyczną moge za3o?ya konto w banku amerykanskim (nie mając ?adnego nr SS, zielonej karty itp)

Prosze te? o odpowiedz na pytanie - ile dolców moge wywie1 z usa i ile moge wwie1 do polski - legalnie

Napisano

Legalnie przy sobie mo?esz miea 10 000 USD przy wwo?eniu do Polski taka sama zasada chyba jest w odwrotną strone ale tu pewności nie mam.

Co do za3o?enia konta w amerykanskich bankach bez SSN to chyba nie mo?liwe, zawsze gdy chcia3em za3o?ya konto sobie bąd1 gdy pomaga3em znajomym pytano i rządano SSN i raz gdy koleś nie mia3 SSN bank nie przyją3 jego polecenia za3o?enia konta.

Mo?e spróbuj aplikowaa o SSN, mo?e dostaniesz, nie wiem jak wyglądają procedury dla turystycznych, poszukaj info na stronach internetowych rządu USA.

Powodzenia

Napisano
e przed wyjazdem trzeba za3o?ya sobie konto w tym rachunek walutowy w którymkolwiek banku w Polsce nastepnie zabraa do USA ze sobą numery konta i swift

:lol: mam pytanie: swift to takie urzadzonko z numerkami, ktore pozwala na korzystanie z konta za pomoca netu? Po co mi to w Stanach? W jakim banku najlepiej za3o?yc konto walutowe? PKO BP? PEKAO SA? ING Bank Ślaski(tylko slyszalam ze jest, nie sprawdzalam).

Dzieki i pozdrawiam :o

Ewa

Napisano

NIE TRZEBA MIEA RACHUNKU WALUTOWEGO!!

Robi sie przelew z amerykanskiego banku, a w Polsce jest on zaksiegowywany po kursie dnia.

W ka?dym banku jest troche inaczej, ale ja sie dowiadywa3em jak to jest w mBanku (bo tam mam konto). Oto cytat z maila od mBanku:

istnieje mozliwosc dokonania przelewu zagranicznego do mBanku. Kwota przelewu jest przewalutowana na PLN po kursie kupna dewiz BRE Banku z dnia przyjscia przelewu i w tej kwocie jest ksiegowana na rachunku Klienta.  

Podaje Panu dane konieczne do prawidlowego wyslania przelewu z zagranicy na rachunek mBanku:  

- pelny 26-cyfrowy numer rachunku odbiorcy przelewu (format: xx114020040000xxxxxxxxxxxx)  

- imie i nazwisko odbiorcy przelewu  

- adres odbiorcy przelewu  

- tytul przelewu  

- nazwa i adres mBanku: BRE Bank S.A.-mBank, al. Mickiewicza 10, 90-050 Lodz  

- kod SWIFT BRE Banku: BREXPLPWMUL  

Pragne dodac ze mBank nie pobiera od swoich Klientow zadnych oplat od przelewow przychodzacych z zagranicy. Przy czym osoba, ktora zleca wykonanie przelewu z zagranicy na rachunek w mBanku, podejmuje decyzje, co do uiszczenia oplaty za wyslanie przelewu.

Do wyboru sa trzy opcje:  

1. Opcja OUR - prowizje i oplaty za wyslanie przelewu bedzie pokrywal zleceniodawca; oznacza to, ze bank zleceniodawcy (bank zagraniczny), ewentualnie banki posredniczace w wykonaniu przelewu, oraz mBank, pobieraja prowizje z rachunku zleceniodawcy

2. Opcja BEN - prowizje i oplaty za wyslanie przelewu beda pobierane z kwoty przelewu  

3. Opcja SHA - prowizje i oplaty za wyslanie przelewu nalezne bankowi zleceniodawcy (bankowi zagranicznemu), beda pobierane z rachunku zleceniodawcy; prowizje pozostalych bankow (posredniczacych), pobierane beda z kwoty przelewu.

W przypadku dokonywania przelewu, oplata za te operacje zostanie pobrana wedlug tabeli oplat i prowizji danego banku zagranicznego.

Evrin: Kod SWIFT to rodzaj miedzynarodowego identyfikatora banku. A to urządzonko z numerkami do netu nazywa sie token.

Napisano
NIE TRZEBA MIEA RACHUNKU WALUTOWEGO!!

Robi sie przelew z amerykanskiego banku, a w Polsce jest on zaksiegowywany po kursie dnia.

.

Dziekuje za odpowiedz :lol:

ja bym jednak wolala miec konto walutowe i dolary na nim :o Nigdy nie wiadomo jak wysoko skoczy dolar gdy beda przedterminowe wybory albo Al kaida zaatakuje przybytek na wiejskiej w Wawie :lol:

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...