Skocz do zawartości

Przylot Do Usa

Makaron

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie,

Mam pytanie odnośnie możliwości wjazdy do USA. 3 lata temu byłem w Chicago na 3 miesiące na wizie turystycznej, po uprzednim wysłaniu zaproszenia przez ciotkę. Podczas pobytu po ok. 2 tygodniach podczas pływania na skuterze wodnym doszło do kolizji z innym skuterem, trafiłem do szpitala. Wniosłem pozew, za to, że osoba we mnie wjechała. Po 3 latach doszło do rozprawy. Mam być na kolejnej rozprawie do końca września w przeciwnym razie, sędzia anuluje pozew.

Czy jest jakakolwiek szansa aby tam się dostać ? Dodam, że nie mam aktualnej wizy.

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam.

Napisano

Bez wizy do Stanow nie wjedziesz. Chyba jedna opcja jest postaranie sie o wize turystyczna.

Napisano

Jesli masz siano na taki wyjazd to nie czekaj na wrzesien wypelniaj wniosek i jedz do amabasady jeszcze w tym miesiacu bo jesli dostaniesz wize to moze uda ci sie kupic bilet znacznie taniej.

Napisano

Sorry że tutaj, ale nie chcę odgrzewać starych kotletów w innych tematach. Jakie strony polecacie do kupna biletów? Bo rozumiem, że nie bezpośrednio przez LOT. I kiedy jest najdrożej? wakacje, Święta? W sensie kiedy opłaca się najbardziej kupowac bilety i jak to się ma do małych dzieci. Czy są jakieś zniżki, czy coś w ten deseń? Wszelkie sugestie mile widziane.

Napisano

Ja w zasadzie latałem co roku, latełem LOT, bilet kupowałem zawsze w tym samym biurze w moim mieście bo okazywało się za każdym razem najtańsze (oraz bardzo rzetelne). Ceny z reguły były ~150 zł niższe od tych oficjalnych LOT'u. Z tego co mówili mi w tym biurze to ceny są uwarunkowane od okresu i kursu walut. Przykładowo dwa lata temu kiedy kupowaliśmy bilety z narzeczoną była sytuacja kiedy nie byłem pewny daty którą wybraliśmy ( nie chciałem kupować biletu wciemno i płacić za przebukowanie). Ona kupiła wpierw, a ja tylko zarezerwowałem i kupiłem 3 dni póżniej. Okazało się, że mam do zapłaty 40 zł mniej. Jeśli chodzi o okres to wakacje +/- 1 miesiąc przed/po są najdroższe, później okolice świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Najtańsze bilety zauważyłem, że są w okolicach luty-maj. Teraz szukam biletu na marzec przed Wielkanocą 2016 i widzę, że spokojnie za 2,5 tys je kupie, Gdzie na wakacyjne loty płaciłem 3.3-3,5 tys (początek lipca - początek października. Ja latam RZE - WWA - JFK i jeszcze jedno zauważyłem - loty w "pakiecie" są dużo tańsze. Kiedyś kalkulowałem czy nie lepiej leciec WWA - JFK, ale okazało się, że bilet jest tańszy o 80 zł więc głupotą było by jechać do WWA z Rzeszowa, nawet busem, szkoda czasu. Wole dołożyć 50 zł do biletu na busa i lecieć samolotem do WWA z RZE. Tyle chyba moich spostrzerzeń. Dodam jeszcze, że brałem tylko pod uwagę loty bezpośrednie z Polski bo różnica w cenie miedzy Lufthansa RZE-FRA-JFK też była w okolicaach 80 zł.

Napisano

jeśli planujesz przesiadke i nie zależy Ci na programach lojalnosciowych - lepiej poszukaj na stronach które podal adam2008 lub kayak.pl skyscanner.pl itp. Mozna znaleść tanie przeloty przez inne miasta europejskie i zejść z ceny niżej niż 2.5 tys. Za niecale 3 tys obecnie można kupic bilety na floryde (wylot za ok miesiac), na którą jest DUZO mniej lotów niż do JFK.

Napisano

...... Najtańsze bilety zauważyłem, że są w okolicach luty-maj. Teraz szukam biletu na marzec przed Wielkanocą 2016 i widzę, że spokojnie za 2,5 tys je kupie, Gdzie na wakacyjne loty płaciłem 3.3-3,5 tys (początek lipca - początek października. Ja latam RZE - WWA - JFK i jeszcze jedno zauważyłem - loty w "pakiecie" są dużo tańsze. Kiedyś kalkulowałem czy nie lepiej leciec WWA - JFK, ale okazało się, że bilet jest tańszy o 80 zł więc głupotą było by jechać do WWA z Rzeszowa, nawet busem, szkoda czasu. Wole dołożyć 50 zł do biletu na busa i lecieć samolotem do WWA z RZE. Tyle chyba moich spostrzerzeń. Dodam jeszcze, że brałem tylko pod uwagę loty bezpośrednie z Polski bo różnica w cenie miedzy Lufthansa RZE-FRA-JFK też była w okolicaach 80 zł.

dzięki za info.

Też jestem z Rzeszowa jeśli chodzi o Pl, ale obecnie mieszkam w Dublinie i pewnie z tąd wolałabym lecieć. Zależy mi na braku przesiadek wiadomo jak to z małymi dziećmi: 5,3,1 rok i zastanawiałam się czy są jakieś promocje. W Rayanie dzieci do lat 2 podróżują za 30 euro ale siedzą na kolanach. Powyżej 2 lat normalna cena jak za dorosłego + podręczny + rejestrowany za opłatą. Koło marca, kwietnia by nas interesowało. Pewnie Chicago. Ja juz byłam w Chicago 2 razy i wolałabym polecieć do NY, ale mąż nigdy nie był w USA i chciałby zacząć od Chicago, abym pokazała mu stare śmiecie i przy okazji odwiedzić dalszą rodzinę, którą ostatnio widziałam 10 lat temu jak byłam w USA. Zastanawiam się czy wiele się zmieniło w Chicago przez tą dekadę? Hmm. A ponad to odprawa imigracyjna jest juz w Dublinie. Jak sobie umyslą, żeby nas nie wpuścić do USA, to przynajmniej będę wiedzieć na miejscu. Zamierzam jechać bratem i jego rodziną (2+2) i nie wiem czy nie lepiej żeby przyleciał Rayanem do nas i z Dublina wspólnie wylecieć. Jak myślicie? Chyba, że już w Wawie wprowadzili urzędników imigracyjnych i jak mają nie wpuścić do US, to przynajmniej juz będziemy wiedziec bez wielogodzinnej przeprawy przez ocean.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...