daw Napisano 24 Sierpnia 2015 Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2015 Cześć, mam siostrę w USA, sam też myslę o przeniesieniu się. Ogolnie siostra jest już w USA od 10 lat, jest obywatelem USA. Z tego co wiemy to siostra może starać się o obywtelstwo (lub inną formę legalnego pobytu) dla rodziców o co już zaczeła sie starać, a następnie rodzice mogą zrobić to dla mnie (min. czas trwania tej op. to ok. 5 lat) i stąd moje pytanie czy siostra nie mogła by od razu załatwic obywatelstwa również dla mnie tak jak dla rodziców?
Joanna30 Napisano 24 Sierpnia 2015 Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2015 Siostra nie załatwia dla Was żadnego obywatelstwa. Są takie dwie opcje: 1) siostra sponsoruje rodziców na zieloną kartę, a rodzice po wyemigrowaniu sponsorują Ciebie (pod warunkiem, że jesteś stanu wolnego) i w tym przypadku czas Twojego oczekiwania to czas sponsorowania rodziców + jakieś 7 lat (jeśli masz ponad 21 lat) 2) siostra sponsoruje Ciebie (bez względu na Twój stan cywilny), z tym że tu czas oczekiwania to w tej chwili jakieś 13 lat
daw Napisano 24 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2015 Siostra nie załatwia dla Was żadnego obywatelstwa. Są takie dwie opcje: 1) siostra sponsoruje rodziców na zieloną kartę, a rodzice po wyemigrowaniu sponsorują Ciebie (pod warunkiem, że jesteś stanu wolnego) i w tym przypadku czas Twojego oczekiwania to czas sponsorowania rodziców + jakieś 7 lat (jeśli masz ponad 21 lat) 2) siostra sponsoruje Ciebie (bez względu na Twój stan cywilny), z tym że tu czas oczekiwania to w tej chwili jakieś 13 lat Jestem żonaty, czyli opcja 2, zaczynam szukać informacji na ten temat. Dziękuje za odpowiedz.
Joanna30 Napisano 24 Sierpnia 2015 Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2015 To w takim razie jest też opcja trzecia: siostra zaczyna sponsorować Ciebie, w międzyczasie rodzice wyjeżdżają, uzyskują obywatelstwo i też Ciebie sponsorują. Wtedy skorzystasz z tej petycji, która szybciej stanie się aktualna
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.