markol123 Napisano 17 Września 2015 Zgłoś Napisano 17 Września 2015 Jestem obywatelką Polski urodzoną na Białorusi. Czy ktoś może podpowiedzieć, jak wygląda kwestia udziału w loterii dla takich osób? Z Polski mogą zgłaszać się tylko osoby urodzone w Polsce, więc ja mam wypełnić zgłoszenie "z Białorusi"? Bede wdzięczna za podpowiedź/nakierowanie.
andyopole Napisano 17 Września 2015 Zgłoś Napisano 17 Września 2015 Nie znam odpowiedzi na zasadnicze pytanie ale podejrzewam że może mieć znaczenie fakt czy jesteś naturalizowana Polką czy też mamusia "przypadkowo" urodziła Cię poza Polską.
KaeR Napisano 17 Września 2015 Zgłoś Napisano 17 Września 2015 Jak wygladala historia Twojego obywatelstwa? Liczy sie kraj pochodzenia i ewentualnie rodzicow, jesli byli tam tymczasowo.
markol123 Napisano 18 Września 2015 Autor Zgłoś Napisano 18 Września 2015 Wraz z rodzicami mamy podwójne obywatelstwo - białoruskie i polskie. Rodzice przeprowadzili się do PL w dorosłym wieku, ja jako dziecko - najpier wychowywałam się na BLR, wtedy też otrzymalismy obywatelstwo PL. Pewnie uderzę z tym pytaniem do ambasady/konsulatu US, skoro obsługują też Białoruś pod tym względem.- może mi odpowiedzą.
KaeR Napisano 18 Września 2015 Zgłoś Napisano 18 Września 2015 Wraz z rodzicami mamy podwójne obywatelstwo - białoruskie i polskie. Rodzice przeprowadzili się do PL w dorosłym wieku, ja jako dziecko - najpier wychowywałam się na BLR, wtedy też otrzymalismy obywatelstwo PL. Pewnie uderzę z tym pytaniem do ambasady/konsulatu US, skoro obsługują też Białoruś pod tym względem.- może mi odpowiedzą. Zrob to, bo według instrukcji się nie kwalifikujesz. Jest tam rozróżnie pomiędzy pochodzeniem a obywatelstwem. Loteria jest według kraju urodzenia i są dwa przypadki kiedy można to obejść, poprzez małżonka i rodziców. Rodziców jeśli w kraju Twojego urodzenia przebywali tymczasowo, czyli turystycznie, studia, służba wojskowa, itp. Ponieważ Twoi rodzice też pochodzą z Białorusi, to nie możesz po tej linii się załapać, ale dla świętego spokoju zapytaj w ambasadzie. W instrukcji loterii, Twój przypadek to jest jedna z pierwszych rzeczy.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.