Skocz do zawartości

Chicago Moje Poczatki

bonhartus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Doleciałem do Chicago , wiec mogę napisać już kilka słów. Na początek, w Chicago mam rodzinę wiec start mam ułatwiony, za praca chwilowo nie latam, trzeba troszeczkę odpocząć. 17 z warszawy wyleciałem z rodzina. lot długi i nudny na lotnisku w Chicago pani pokierowała nas do bramek dla nie-rezydentów, tam dopiero po pokazaniu kopert i odprawieniu się po locie zostaliśmy zaprowadzeni do pokoju imigracyjnego(wielka sala tego nie nazwę). Czekało tam juz trochę osób, ale po jakichś 30 minutach zostaliśmy zawołani. pieczątki na rok wbite, i potem tylko po walizki. nic nie przeszukiwali, choć wiozłem kilka rzeczy za które mogliby sie przyczepić:) ale tak to juz jest z zamówieniami od rodziny :P Cala procedura trwała od wyjścia z samolotu jakieś 1,5h. Potem pojechaliśmy do domku na odpoczynek.wczoraj pozwiedzałem sobie biuro Social Security :P złożyłem wnioski od razu na przyznanie numeru i odwiedziłem kilka polskich sklepików. dzisiaj czeka mnie trochę zwiedzania .

Ciag dalszy opisze później . pozdrawiam ":)

• Odpowiedzi 30
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Gość aneska22
Napisano

Hej ;) u nas podobnie. Z tym, że też czekałam z dzieckiem w tej poczekalni, ale nie musiałyśmy nigdzie dalej iść bo przyszedł urzędnik, oddał paszporty i tyle ;) z ciekawości zapytam jak mój poprzednik, gdzie się osiedliłeś? :)

Napisano

Ostry weekend:) rodzinka chciała sie przywitać i trochę pobalowaliśmy. Obecnie mieszkam przy Norridge , W Foster ave. siedzimy w domku teraz i czekamy na SSN bo bez tego w banku bida a i resztę spraw cieczko załatwić.

Potrzebuje jakiegoś namiaru na tłumacza.. dla dziecka zapomniałem przetłumaczyć dokumentów (birth certificate ). a do szkoły potrzebne .

Prace zacznę sobie szukać jak juz numer do mnie dojdzie. jeszcze prawo jazdy zdać i można zacząć zwiedzanie;)'Pozdrawiam :)

Napisano

:) Niom ,moze kiedys jakies piwko;) narazie jestem po zalatwianiu dla malej szkoly.... zamieszkalem u siostry ,oczywiescie tylko z adresu w des plaines bo tam lepsza szkole maja niz ta kolo mnie;) papierki lacznie z tlumaczeniem birth certyficate, do tego papierki mojej siostry odnosnie mieszkania, rachunkow, +physical ... na poniedzialek do zrobienia w klinice.Ale mala juz zapisana. Teraz tylko prawko zdac gdzies za tydzien , jakas prace podlapac i mozna dalej zyc:)
pozdrawiam

Gość aneska22
Napisano

Też jestem na etapie zapisywania córki do przedszkola:) muszę się zorientować co i jak :P i prawko też mam w planach niedługo robić :D

Napisano

Hej, tak z ciekawości pytam, w paszporty wbili Wam jakąś pieczątkę z datą ważności 'wizy'? Ja mam tylko owalną z datą przekroczenia granicy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...