KaeR Napisano 24 Czerwca 2016 Zgłoś Napisano 24 Czerwca 2016 A z tym to akurat w sporej części się zgodzę - kształcenie powyżej high school to w wielu przypadkach wyciąganie kasy i nic więcej, a większe uniwersytety wydaje się maja jako główny cel jak najlepszy wynik w college football, a studenci się zadluzaja żeby było z czego zapłacić milionową pensje trenera (choćby Harbaugh w Michigan - lata rekrutować prywatnym odrzutowcem). Zapewniam, ze wielu pracownikow mowi: maja na to czy na tamto a podwyzki nie bylo od kilku lat. Ja tak mowie na przyklad. Uniwesytety scigaja sie tym co oferuja ponad edukacje. Rec center, trylion organizacji, ktore dostaja kase od szkoly, kretynskie eventy, itd. Nam jakos tuition nie skoczylo od kiedy mamy druzyne. Roslo jak w wiekszosci szkol o kilka procent. Problemem jest to, ze niektorzy ida na studia choc sie nie nadaja i/lub studiuja kierunki, po ktorych pracy nie ma. Moj college przeprowadza ankiete wsrod absolwentow. Czasem przegladam i jakiegos dramatu nie ma z bezrobociem. Wielu studentow pracuje w czasie studiow a pracodawcy pokrywaja tuition, przynajmniej czesciowo. Dlatego nie ma co generalizowac. W Polsce bylo za darmo a tez ludzie nie mogli znalezc pracy za moich czasow. Nie wszyscy rowniez skonczyli w zawodzie. A co CDL - driverless trucks mogą być w niedalekiej przyszłości... Wybor kariery truckera, biorac pod uwage dokad zmierza technika, to jak studiowanie filozofii tanca. ;>
andyopole Napisano 25 Czerwca 2016 Zgłoś Napisano 25 Czerwca 2016 Ja nawet pozdawalem wszystkie egzaminy na CDL, zanim poszedłem po plastic do DMV zapadlem na zdrowiu i ostatecznie nie odebrałem do dzis. Pewnie egzaminy juz przedawnione, zdawałem w 2010. W międzyczasie poznałem ludzi robiących w tym zawodzie i juz mi przeszlo. Może zarabiam trochę mniej ale pracuje od 8 do 16, weekendy wolne, urlop czy wolne wg potrzeb. Juz bym się nie wziął do tej roboty chociaż serce czasem mocniej zabije jak zobaczę fajny zestaw.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.