Jump to content

Recommended Posts

Witam,

Chcialbym zaznaczyc ze troche forum przewertowalem, probowalem szukac podobnych watkow, ale niestety nic aktualnego i powiazanego z tematem nie znalazlem.

Od 3 lat pracuje w swojej branzy - Civil Engineering - poza granicami kraju, wczesniej 3 lata w kraju. Od samego poczatku probowalem na rozne sposoby znalezc prace w USA ale bez skutku. Tony wyslanych Resume, kontaktu z rekruterami, znajomymi z branzy ze stanow i nic. 

 

Wpadlem dzisaj przypadkiem na to forum. Czy ktos z tu obecnych zna moze jakies firmy budowlane ktore rozwazaja sponsorowanie pracownikow z Polski? Rejon nie ma dla mnie wiekszego znaczenia, bylby to jakis punkt zaczepienia. 

Jako ze Polonia w USA jest strasznie duza, mam jakas nadzieje ze sa jakies firmy ktore cos takiego oferuja badz rozwazaja. Oczywiscie w oparciu o solidne kwalifikacje zawodowe pracownika :)

 

Z gory dziekuje za pomoc!

Pozdrawiam,

Michal

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli nie masz zielonej karty/legalnego pobytu to znaczy, że nie masz prawa do wykonywania zawodu w USA. Ciężko będzie coś zrobić tak od ręki bo sam kończę w tym roku electric engineering a w zawodzie pracuję 2-gi rok w PL. Pierwsze co zrobię po przylocie to właśnie egzamin na prawo do wykonywania zawodu. Piszesz, że masz kwalifikacje ale wydaje mi się, że do tego co w USA to jest trochę różnicy (nie chodzi tu o jednostki miary).

Dlaczego prawo wykonywania zawodu? Ponieważ zwykły "prywaciarz" wątpię, że ściągnąłby akurat Ciebie do pracy skoro na miejscu ma taką populację, natomiast właśnie większe firmy - podchodzące nawet pod korpo, które mogłyby być zainteresowane specjalistą z doświadczeniem z innego Kraju to będą wymagały tego papierka :)

Ogólnie podpinam się do tematu, bo też interesuje mnie praca inżyniera w USA :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmmm, masz na mysli akredytacje zawodowe? Posprawdzam zaraz w czym tkwi szkopul, wiem jak wyglada to w Australii. Jest to kwestia uznania prawa do wykonywania zawodu. Australijski rzad akceptowal to czym swiecilem w papierach, mam nadzieje ze w stanach bedzie podobnie.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://pso-usa.squarespace.com/uprawnienia-inzynierskie-w-usa/

Tutaj znalazlem jakis polsko jezyczny artykul w temacie akredytacji zawodowej. Wyglada na to, ze jest to ewentualnie kwestia pewnej oplaty. Inny temat to uprawnienia do wykonywania danego zawodu, ale tego jestem swiadom. Niestety angielski ICE czy Polskie Izby nie wystarczaja.

Nie mniej pytanie zawarte w temacie dalej podtrzymuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślę, że powinieneś zacząć od odpowiedniej wizy. Czas na ten rok ucieka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem czy nie przeoczylem czegos? Jedyna wiza pod jaka chyba bym sie kwalifikowal to H1-B, a o nia musi wystapic potencjalny pracodawca, o ktorego tutaj pytam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guest

Tylko pracodawcy pewnie trudno będzie udowodnić ze nie znalazł żadnego inżyniera takiego jak ty w Stanach...  Generalnie nie jest to chyba bardzo specjalistyczny zawód? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety nie jest. Stad tez to wszystko jest podszyte duzym znakiem zapytania, czy jest to w praktyce mozliwe?

Tak jak pisalem na wstepie, spamowanie ze swoim Resume duzych firm i agencji rekrutacyjnych nie dalo zadnego rezultatu...

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minut temu, Michal O napisał:

Nie wiem czy nie przeoczylem czegos? Jedyna wiza pod jaka chyba bym sie kwalifikowal to H1-B, a o nia musi wystapic potencjalny pracodawca, o ktorego tutaj pytam.

No o to mi chodzi. Tu raczej nie znajdziesz. Do H1b musisz przejść przez otwarty proces rekrutacji zgodny z wymaganiami DOL. Ta oferta pracy musi być publicznie dostępna w miejscach, gdzie ludzie jak Ty szukali by pracy. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

1 minute ago, KaeR said:

No o to mi chodzi. Tu raczej nie znajdziesz. Do H1b musisz przejść przez otwarty proces rekrutacji zgodny z wymaganiami DOL. Ta oferta pracy musi być publicznie dostępna w miejscach, gdzie ludzie jak Ty szukali by pracy. 

Rozumiem, czyli ten typ wizy raczej odpada w tym przypadku, gdyz jak kolezanka wyzej zauwazyla, raczej mala szansa zeby wpasowac sie w jakas konkretna oferte bez konkurencji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...