eleritz Napisano 17 Lipca 2017 Zgłoś Napisano 17 Lipca 2017 Witam, Mam wize turystyczna do USA 10letnia, bylem w USA raz na tej wizie, ale potem bylem w Iranie (rowniez turystycznie) i mam iranska wize w paszporcie. Czytalem ze obywatele krajow ktorzy moga wjechac do USA bez wizy musza ubiegac sie o wize jesli maja wize iranska w paszporcie Co sie dzieje w przypadku obywateli krajow ktorzy musza miec wiza w takiej sytuacji? Czy moja wiza nadal jest wazna jesli mam w paszporcie wize iranska czy powienienem sie ubiegac o nowa? Bede mial klopoty przy wjezdzie? Dzieki za pomoc.
rzecze1 Napisano 17 Lipca 2017 Zgłoś Napisano 17 Lipca 2017 Jesli wiza jest wazna to mozesz leciec. To o czym piszesz to prawo wprowadzone jeszcze przez administracje Obamy, ktore dotyczy osob objetych ruchem bezwizowym. Nie jest mi znane prawo, ktore wymagaloby ubiegania sie o nowa wize po kazdorazowej wizycie w Iranie, gdy juz jedna sie ma. Niemniej jednak badz przygotowany na to, ze na miejscu czeka Cie secondary inspection, podczas ktorej bedziesz miec okazje opowiedziec o swojej wycieczce do Iranu (jak i o sobie) w wielkim szczegole, czesto niekomfortowym, i pod presja. Staje sie to powoli standardem, i dotyczy takze osob ktore na przyklad przebywaly w Egipcie lub Turcji, nawet jesli to bylo tylko kilka godzin na lotnisku (stad tez np. czeste super oferty promocyjne Turkish Airlines ktore mocno to polityke odczuly). Krotka przesiadka w Istanbule moze kosztowac w przyszlosci wiele straconych godzinych za kazdym razem gdy ktos przekracza granice USA, dotyczy to takze obywateli, takze tych z Global Entry. Jesli nie masz nic do ukrycia, to sie tym nie przejmuj, ale badz gotowy na uciazliwe "grillowanie".
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.