Lusi09 Napisano 13 Listopada 2017 Zgłoś Napisano 13 Listopada 2017 Chcę jak najszybciej emigrować do Stanów dlatego też biorę udział w loterii. Mój mąż nie może i nie chce przez najbliższy czas emigrować, dopiero za parę lat. Czy aby zwiększyć sobie szanse w loterii mogę prosić męża aby też złożył wniosek dot. wzięcia udziału w loterii? W razie jego wygranej to wylatujemy razem ale on wraca. Pytam bo i tak i tak zdjęcia już mamy więc czemu nie spróbować?
MeganMarkle Napisano 13 Listopada 2017 Zgłoś Napisano 13 Listopada 2017 Poprosić męża zawsze możesz a o resztę się martwcie dopiero w razie bycia wylosowanym, na co jest bardzo bardzo mała szansa...
Gość Napisano 13 Listopada 2017 Zgłoś Napisano 13 Listopada 2017 Tylko jest jeden problem. Jak mąż ale co tylko po to żeby aktywować kartę a potem wróci na parę lat do Polski pracować i żyć, to potem ma małe szanse na ponowne wpuszczenie do USA. Zielona karta służy do mieszkania w USA. Przebywanie poza Stanami przez dłuższe okresy czasu skutkuje tym że mąż rezydenture straci.
Gość Napisano 13 Listopada 2017 Zgłoś Napisano 13 Listopada 2017 Nie mogę edytować postu a dopiero teraz zauważyłam auto korekte. Miało być: "jak mąż poleci tylko po to żeby..." mój telefon naprawdę ma problem z korekta...
Lusi09 Napisano 13 Listopada 2017 Autor Zgłoś Napisano 13 Listopada 2017 Rozumiem. Zielona Karta straci ważność. Ale czy będzie problem z ponownym otrzymaniem jakiegokolwiek pozwolenia na przebywanie w usa? Myślałam nad jakimś sponsorowaniem. Wiem, że to trwa latami ale jemu się nie śpieszy. Głównie chodzi o mnie. Wiem, że wylosowanie graniczy z cudem, ale pytam już na zaś. Gdy już dla niego nie będzie szansy na zostanie rezydentem to ja po prostu po tych 10+ latach wrócę do Polski. Czy w razie wylosowania męża, gdy wylecimy razem, on wróci, a ja zostanę to nie będzie miało dla mnie żadnych konsekwencji?
Gość Napisano 13 Listopada 2017 Zgłoś Napisano 13 Listopada 2017 No oprócz tego że będziecie rozdzieleni to nie. Posiadacze zielonej karty mogą sponsorowac małżonków. Proces trwa około 2 lat.
MeganMarkle Napisano 13 Listopada 2017 Zgłoś Napisano 13 Listopada 2017 2 minutes ago, Lusi09 said: Czy w razie wylosowania męża, gdy wylecimy razem, on wróci, a ja zostanę to nie będzie miało dla mnie żadnych konsekwencji? Jesli faktycznie go wylosują i oboje wylecicie to oboje dostaniecie GC (ważne jest tylko ze musi on jako wylosowany wlecieć pierwszy lub razem z Tobą , żebyś Ty tez dostała), a potem to juz droga wolna - jesli on sie zdecyduje wrocic to jego sprawa, Tobie karty nie zabiorą... tylko co dalej? Małżeństwo na odległość? Wg mnie aplikujcie i nie martwcie sie tym teraz bo nawet jesli maja Cię wylosować to i tak od aplikowania do samego interview minie min rok a max nawet 2 lata a potem do wylotu jeszcze kolejne pół roku... A jesli masz możliwość uruchomić sponsorowanie rodzinne (tzn masz np rodzica w US) to uruchom to asap, to może i trwa dłużej, ale zdecydowanie pewniejsze niż liczenie na szczęście w.loterii...
Lusi09 Napisano 13 Listopada 2017 Autor Zgłoś Napisano 13 Listopada 2017 No to dobrze. W takim razie on też składa wniosek żeby zwiększyć moją szansę. Jak wszystko załatwi w Polsce, a ja ustawię się w Stanach to będziemy starać się o sponsorowanie małżonka. @MeganMarkle Nie mamy rodziców w Stanach. Wiem, że loteria to loteria i szanse minimalne, ale chce wiedzieć już teraz jak to wygląda. Bo po co zajmować komuś miejsce w loterii, jak by się okazało, że to nie wygląda tak jak przestawiliście. Sprawa z nami jest dość skomplikowana i będzie trwała latami. A rozłąkę przeżyjemy. Ja będę odwiedzała męża w Polsce, a on mnie być może też na turystycznej.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.