Shak Napisano 9 Lutego 2018 Zgłoś Napisano 9 Lutego 2018 Preautoryzacja wynosi 1$ (tak nam pobierało z karty zeby sprawdzić czy jest aktywna) pobieranej i zwracanej na karte My zawsze podawalismy na bookingu ta karte ktora chcielismy zaplacic, w tych lepszych hotelach podanie karty jest tylko w celach potwierdzenia rezerwacji lub ewentualnego kosztu jej anulowania. Zaplacic też można gotówka to jest obojętne (w słabszych/gorszych hotelach chca depozyt na poczet zniszczen ok 50-100$ przyjmuja w gotowce albo "przytrzymuja" na karcie) Płaci się przed pobytem. Jednym słowem, smiało podawaj karte do rezerwacji a w hotelu płać czym chcesz (Polecam zwracać uwage na oceny na bookingu, w jednym nie dało się dosłownie spac a zwrotów nie daja) @up Wynajem auta idzie tylko na karte kredytową (Bez kredytówki w stanach sie nie istnieje) chociaż jak bralismy auto na pare dni jednym razem to przeszła nam Viza debetowa o dziwo. @up Nie ma polskiej karty kredytowej dolarowej, jest jedynie taka która przelicza złotówki na dolary po ich kursie. Debetowa może być tylko dolarowa - Pytalismy wszystkie banki w polsce.
Joanna30 Napisano 9 Lutego 2018 Zgłoś Napisano 9 Lutego 2018 Hmm... Ja mam kartę dolarową pre-paid w Aliorze. Do rezerwacji na bookingu w zupełności wystarczyła.
bloczek2 Napisano 9 Lutego 2018 Autor Zgłoś Napisano 9 Lutego 2018 Samochód wypożyczyłem poprzez Rentalcars w Alamo, opłaciłem kartą kredytowa w złotówkach całość, z wkładem własnym $0, co również sprawdziłem kontaktując się z Rentalcars i bezpośrednio z wypożyczalnia - karta zostanie tylko "zaczytana" ale nie pobiorą już z niej ani jednego dolara, zatem tu jestem spokojny. Bardziej własnie martwią mnie te blokady hotelowe, bo limit na karcie jest jaki jest, a jak zaczną mi codziennie blokować po $100 to po tygodniu zostanę z wywalonym limitem do zera Złożyłem wniosek w banku już o zwiększenie limitu, mam nadzieję, że to przejdzie.
Shak Napisano 9 Lutego 2018 Zgłoś Napisano 9 Lutego 2018 My też mamy limit na karcie, auto bralismy na 20 dni i akurat tu limit nie stanowił problemu bo przekroczył go 3krotnie i nas karta "pusciła".. (Widocznie limit jest na "pobieżne" zakupy) Nic nie blokują, nie wiem skąd te pomysły, blokować mogą depozyt ale możesz go dac w gotówce (W tych gorszych, w lepszych nawet nie kserowali dowodu) - nocowalismy co noc w 18 różnych hotelach wiec wiem co mowie a podróży jeszcze nie skonczylismy.
Joanna30 Napisano 9 Lutego 2018 Zgłoś Napisano 9 Lutego 2018 To powiem Ci, jak my miałyśmy w hotelach. Trzy sytuacje: 1) w pensjonacie w Bluff (rezerwowanym przez booking) od razu pobrali mi 50%. Wiedziałam, że pobiorą, więc nie robiłam awantury Drugie 50% dopłaciłam już karta dolarową na miejscu. 2) w innych hotelach (rezerwowanych przez booking), niczego mi nie pre-autoryzowywali. Może dlatego, że pisałam do nich maile, że np. będziemy dopiero po 16, czy coś w ten deseń. 3) w jeszcze innych hotelach (rezerwowanych bezpośrednio na stronach hoteli i to przez pracownika tej sieci ) też nie miałyśmy problemów, poza jednym. Przyjechałyśmy dość późno, a koleżanka nie informowała o tym hotelu, wobec czego zablokowali jej kwotę rezerwacji, czy pierwszego noclegu i była odcięta od kaski przez kilka dni. Nie wiem, czy 3) miał miejsce dlatego, że nie uprzedziła, że przyjedziemy później i hotel bał się, że w ogóle nie przyjedziemy, czy to po prostu zbieg okoliczności. Moje hotele były informowane o naszym późniejszym przyjeździe i nic mi na karcie użytej do rezerwacji nie blokowały
bloczek2 Napisano 9 Lutego 2018 Autor Zgłoś Napisano 9 Lutego 2018 Ja juz sie gubie i zamiast pracowac czytam o kaucjach i preautoryzacjach Rozroznijmy dwie kwestie: Jest godzina 18:00 jadę sobię samochodem z punktu A do punktu B, moja dziewczyna na bookingu znalazla fajny hotel po drodze, rezerwuje podając dane karty debetowej walutowej, rezerwacja zaakceptowana, pieniadze moga zniknac juz, albo po przyjezdzie - bez znaczenia. I teraz poprawcie mnie, jesli działa to inaczej: Przyjezdzam, witam się, pokazuje, ze mam rezerwacje, recepcjoniscie przekazuje moja karte, ktora wpisalismy na booking, on ewentualnie sciaga oplate za pokoj (jesli nie zrobili tego wczesniej) i teraz wazne: hotel chce pobrać kaucję/depozyt - to mogę mu dać wtedy kartę kredytową do tej operacji? Zeby nie stracic pieniędzy z karty "primary"? Lub ewentualnie gotówka? Czy moze hotele rzadko pobierają tę kaucje?
Shak Napisano 9 Lutego 2018 Zgłoś Napisano 9 Lutego 2018 Booking informuje ze plantosc bedzie po przyjezdzie lub oplacony bedzie z gory. Hotele rezerwowalismy z wyprzedzeniem 1-3h i przyjezdzalismy w godzinach 19-22, nikogo nie informowalismy o godzinach przyjazdu i nic nam nie pobierali (mamy biezace powiadomienie sms o dzialaniach na karcie) Informacje aktualne. kaucje pobieraja gorsze hotele, mozesz dac w gotowce (pisemne potwierdzenie daja) albo trzymaja na karcie, polecam dac gotowke.
bloczek2 Napisano 9 Lutego 2018 Autor Zgłoś Napisano 9 Lutego 2018 No i wszystko jasne teraz! Czyli te sieci hoteli większe, które są w co drugim mieście raczej tych kaucji nie pobierają? A ile tej kaucji zazwyczaj pobierali? 100$? 200$? Chciałbym mieć własnie taką gotówę przygotowaną na poczet tych kaucji, czyli wjezdzam do hotelu, place debetówką za pobyt i daje w łapę 100$, przy wyjezdzie zabieram 100$ i nastepnego wieczoru to samo
Shak Napisano 10 Lutego 2018 Zgłoś Napisano 10 Lutego 2018 Dokladnie, wieksze sieciowki typu la quinta, super 8 itd, "prywaciarze" pobierają, przeważnie jest to 100$, potwierdzenie dają i problemu nie mielismy ze zwrotem, oddaja zazwyczaj odrazu nawet bez sprawdzenia pokoju (Jak widzą ze normalni ludzie) To naprawde bardzo łatwe, powodzenia!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.