traper Napisano 12 Lipca 2018 Zgłoś Napisano 12 Lipca 2018 Witam, mam parę pytań, na które jak dotąd nie znalazłem odpowiedzi na forum. Najpierw background: ja i narzeczona dostaliśmy wizy na 10 lat i byliśmy raz, bez żadnych problemów. Teraz po ślubie żona zmieniła nazwisko i wymieniła paszport (w starym nieuszkodzona wiza). Możemy teoretycznie jechać na dwóch + akt małżeństwa, ale mamy też bobasa, dla którego złożymy wniosek, więc zgodnie z zaleceniami żona też ubiega się o nową wizę. Wnioski wypełniamy oddzielnie, ale czytałem coś o opcji Family Application - gdzie to jest, bo nie widziałem? Żona musiała wpisać prace z ostatnich 5 lat, ale pozwala jej wpisać tylko dwie (a było z 5) - ktoś tak miał? W przypadku zwolnienia dziecka z rozmowy z konsulem (nasze jeszcze nie mówi :D), trzeba złożyć wniosek - czy jako Wnioskodawca piszemy dziecko czy rodzica? Być może i tak żona będzie musiała iść na rozmowę z dzieckiem (brak opieki) - czy idzie umówić jedną wspólną wizytę z jednego profilu do umawiania? Jak? Wcześniej robiliśmy to oddzielnie, ale na tę samą godzinę i weszliśmy razem.. Wejście do ambasady jest restrykcyjne - czy da się wejść z takim małym dzieckiem? (wózek, pieluszki, kosmetyki do przewijania, picie i jedzenie, etc.) Czytałem, że przy wizie dla dziecka jest wskazana obecność obojga rodziców - czy muszę iść mimo, że mam wizę i wpisaliśmy we wnioskach, że jedziemy wszyscy? Bardzo byłbym wdzięczny za rozwianie wątpliwości Pozdrawiam
pelasia Napisano 12 Lipca 2018 Zgłoś Napisano 12 Lipca 2018 Wiesz, ze 3 wyklucza 6. Jesli dziecko jest zwolnione z wizyty w konsulacie przy aplikacji o wizę, to gdzie obecność obojga rodzicow jest wymagana? Wypełniasz aplikacje, opłacasz, wysyłasz i odbierasz paszport z wiza.
traper Napisano 12 Lipca 2018 Autor Zgłoś Napisano 12 Lipca 2018 38 minut temu, pelasia napisał: Jesli dziecko jest zwolnione z wizyty w konsulacie przy aplikacji o wizę, to gdzie obecność obojga rodzicow jest wymagana? Tak przeczytałem w jakiś wcześniejszych postach, że dla pewności że oboje rodziców wie o tym i zgadza się na wyjazd Poza tym teraz żona może będzie z dzieckiem, więc mogłoby krzywo wyglądać
pelasia Napisano 12 Lipca 2018 Zgłoś Napisano 12 Lipca 2018 Moja mama wystepowala o wizę dla wnuczki. Dołączyła oświadczenie na wszelki wypadek, że rodzice wyrażają zgodę na wyjazd i tyle. Nie było problemów. Obecność dziecka nie jesteś ogóle wymagana.
traper Napisano 12 Lipca 2018 Autor Zgłoś Napisano 12 Lipca 2018 OK, dzięki. A pozostałe problemy? Ktoś, coś?
traper Napisano 12 Lipca 2018 Autor Zgłoś Napisano 12 Lipca 2018 Punkt 1 też odpadł - dla potomności, po wysłaniu jednego wniosku pojawia się opcja Family Application, nie potrzebnie robiłem dwa równolegle A jak połączyć opłatę i umówić jedną wizytę???
traper Napisano 13 Lipca 2018 Autor Zgłoś Napisano 13 Lipca 2018 6 godzin temu, traper napisał: A jak połączyć opłatę i umówić jedną wizytę??? Połączyłem, ale czy to dobra opcja? Bo nie rozumiem do końca tego tekstu: Jeżeli warunki dla korzystania z procedury interview waiver (...) nie są w Państwa przypadku spełnione, a będą Państwo podróżować z dziećmi, które nie ukończyły 14 lat i mogłyby z niej skorzystać, należy stworzyć osobne profile w naszym systemie i umówić każdą osobę indywidualnie (także dzieci) na rozmowę z konsulem. Nie można składać podania wizowego za pośrednictwem procedury interview waiver. Podania dzieci zostaną rozpatrzone wraz z podaniami rodziców, gdy rodzice będą ubiegać się o wizę. To możemy w końcu razem czy zrobić oddzielnie i dla dziecka waiver?
traper Napisano 23 Lipca 2018 Autor Zgłoś Napisano 23 Lipca 2018 OK, poradziłem sobie jakoś, ale może ktoś będzie szukał odpowiedzi na podobne pytania, to opiszę co wiem: ad.1. Wypełnia się jeden wniosek, a następnie drugi (a nie równocześnie jak próbowałem :D) - na końcu jest opcja do wyboru. ad.2. Chyba tak musi być, damy znać po rozmowie. ad.3. Oddzielny wniosek, wypełniony przez rodzica, a przy umawianiu wizyty, jeżeli dodajemy dziecko, odpowiadamy na pytania za siebie (ie. czy jesteś zwolniony z rozmowy? - Nie). ad.4. Umawiając wizytę dodajemy inne osoby, podając kod wniosku, ale dziecko jeżeli jest zwolnione, NIE MOŻE być obecne - info od konsultanta. ad.5. j.w. ad.6. Tylko jeden rodzic.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.