MartynaMall Napisano 21 Września 2020 Zgłoś Napisano 21 Września 2020 Czesc, mam dwa konkretne pytania, ale krotko nakresle swoja sytuacje aby moc uzyskac dokladne odpowiedzi. Jestem osoba posiadajaca GC po slubie z obywatelem. W pazdzierniku 2019 roku zlozylam papiery o odnowienie mojej 2-letniej zielonej karty. W nastepnym miesiacy mija juz 3-lata odkad ja mam i chcialabym aplikowac o obywatelstwo; stad moje pytania: 1. Kiedy moglabym to zrobic? Dopiero w nastepnym miesiacu czy moge miesiac wczesniej? 2. Czy moge skladac dokumenty na obywatelstwo jesli moj wniosek o przedluzenie zielonej karty nie zostal jeszcze rozpatrzony? (obecnie czeka sie wiecej niz 18 miesiecy). Z gory dziekuje za pomoc.
kzielu Napisano 21 Września 2020 Zgłoś Napisano 21 Września 2020 1. N-400 mozesz zlozyc 90 dni przed data kiedy bedziesz rezydentem 3 pelne lata (jednoczenie musisz byc malzonkiem obywatela przez 3 lata) - wiec jezeli w nastepnym miesiacu mijaja 3 lata od daty Resident since na GC, to spokojnie mozesz. 2. Tak - nie wiem czy to skutkuje w tej chwili bo przestalem sie interesowac, ale kiedys "wymuszalo" to decyzje odnosnie RoC.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.