Skocz do zawartości

Studia USA

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry! Jestem w drugiej klasie liceum i poważnie zastanawiam się nad studiami w Stanach. W czerwcu pisze test SAT. Niestety w pierwszej klasie pani z historii postawiła mi 2 co od razu idzie  na świadectwo maturalne. Pozostałe oceny mam nadzieje że będą powyżej 5. Czy z tą oceną mam nadal szanse na dostanie się na studia w stanach oraz mam jeszcze jedno pytanie jak wygląda sprawa wizy dla studenta? Jak ją dostać i jakie są ograniczenia podczas przebywania w Stanach na takiej wizie?

Napisano

Przeszukaj forum bo takie pytania pojawiaja sie regularnie. Nie jestes pierwsza licealistka ktora pyta o studia w USA. Niestety zadna z osob jeszcze nie wrocila sie pochwalic czy rzeczywiscie sie jej udalo.

Tu masz info na temat wiz https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/study/student-visa.html

Najwieksze ograniczenie to brak mozliwosci pracy i ogromne koszta finansowe.

Zawsze sie pytam ludzi dlaczego akurat chca studiowac w USA, zamiast skonczyc darmowe studia w Europie gdzie dodatkowo czesto poziom nauczania jest wyzszy... Jasne studia tutaj maja zalety ale wydaje mi sie ze ma to sens glownie kiedy masz pozniej mozliwosc pracy w USA. 

Trust me, studia tutaj nie wygladaja jak w serialach dla mlodziezy. Szczegolnie teraz kiedy wszystko jest online. Moze zanim ty skonczysz liceum to sie zmieni, ale kto wie. 

Napisano

Mozesz sie dostac na studia z 2 na swiadectwie.

Jezeli dostaniesz sie na uczelnie, to z otrzymaniem wizy nie powinno byc problemu.

Czy zdajesz sobie sprawe ile kosztuja studia w USA? Mawet przecietna publiczna stanowa uczelnia ktora nie ma specjalnej renomy - ot uczelnia jak setki innych w kraju - dla studenta miedzynarodowego moze kosztowac $30,000 na rok. Wiele bedzie kosztowalo $50,000+ na rok. Jezeli twoja rodzina ma powiedzmy pol miliona zloty na twoje studia, to wiele uczelni przywita ciebie z entuzjazmem (nawet z ta 2 na swiadectwie!)  Notabene, jest bardzo malo pomocy finansowej dla studentow  miedzynarodowych, i na wizie studenckiej mozesz pracowac tylko 20 godzin na kampusie uczelni... wiekszosc takich prac placa minimalne stawki wiec to sa raczej sumy na kieszonkowe wydatki, nie na placenia czesnego. 

• 7 miesięcy później...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...