Jump to content

Przelew USD do Polski

pepeaz

Recommended Posts

Czy ktos wie jak przelac USD z amerykanskiego banku do Polski na konto walutowe. Moj bank i serwisy takie jak Xoom, WesternUnion, MoneyGram automatycznie przeliczaja USD na PLN po niekorzytnym kursie. Chcialbym przelac USD i w polskim kantorze wymienic na PLN.

42 minutes ago, pepeaz said:

Czy ktos wie jak przelac USD z amerykanskiego banku do Polski na konto walutowe. Moj bank i serwisy takie jak Xoom, WesternUnion, MoneyGram automatycznie przeliczaja USD na PLN po niekorzytnym kursie. Chcialbym przelac USD i w polskim kantorze wymienic na PLN.

Zwykly przelew SWIFT. Tylko jak zawsze jest loteria z oplatami, ktory nie znasz, a zaleza od banku zrodlowego w USA, tych wszystkich po drodze i banku docelowego w Polsce.

Opcjonalnie, transferwise (teraz wise [1]) oferuje to samo co pewnie Twoj bank.

[1] https://wise.com/help/articles/2946451/sending-usd-to-countries-outside-the-us

Edited by Xarthisius

A jak jest z polskimi kantorami internetowymi? Czy mozna podlinkowac po nie konto w amerykanskim banku albo karte debit i jakie maja oplaty? Mam na mysli transfer US bank(USD)->polski kantor(USD)->zamiana na PLN->transfer do polski bank(PLN)

• 9 months later...

Temat widzę już stary, ale możliwe, ze komuś pomoże w przyszłości. Ja korzystam z kantorów polskich i przy wymianie gotówkowej działa to bardzo sprawnie i jest tanie. Opłacam regularnie wszystkie rachunki za utrzymanie domu w Polsce, opłacam podatki od nieruchomości, wysyłam pieniądze prywatnym osobom bez najmniejszych problemów. Byłbym ostrożny, ale nie bałbym się użyć tej metody przy przelewach o znacznej wartości. Osobiście, kilka lat temu, zapłaciłem tym sposobem 400k$ za dom w Polsce.