pepeaz Posted April 4, 2021 Report Share Posted April 4, 2021 Czy ktos wie jak przelac USD z amerykanskiego banku do Polski na konto walutowe. Moj bank i serwisy takie jak Xoom, WesternUnion, MoneyGram automatycznie przeliczaja USD na PLN po niekorzytnym kursie. Chcialbym przelac USD i w polskim kantorze wymienic na PLN. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Xarthisius Posted April 4, 2021 Report Share Posted April 4, 2021 (edited) 42 minutes ago, pepeaz said: Czy ktos wie jak przelac USD z amerykanskiego banku do Polski na konto walutowe. Moj bank i serwisy takie jak Xoom, WesternUnion, MoneyGram automatycznie przeliczaja USD na PLN po niekorzytnym kursie. Chcialbym przelac USD i w polskim kantorze wymienic na PLN. Zwykly przelew SWIFT. Tylko jak zawsze jest loteria z oplatami, ktory nie znasz, a zaleza od banku zrodlowego w USA, tych wszystkich po drodze i banku docelowego w Polsce. Opcjonalnie, transferwise (teraz wise [1]) oferuje to samo co pewnie Twoj bank. [1] https://wise.com/help/articles/2946451/sending-usd-to-countries-outside-the-us Edited April 4, 2021 by Xarthisius Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepeaz Posted April 4, 2021 Author Report Share Posted April 4, 2021 A jak jest z polskimi kantorami internetowymi? Czy mozna podlinkowac po nie konto w amerykanskim banku albo karte debit i jakie maja oplaty? Mam na mysli transfer US bank(USD)->polski kantor(USD)->zamiana na PLN->transfer do polski bank(PLN) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rider Posted January 5, 2022 Report Share Posted January 5, 2022 Temat widzę już stary, ale możliwe, ze komuś pomoże w przyszłości. Ja korzystam z kantorów polskich i przy wymianie gotówkowej działa to bardzo sprawnie i jest tanie. Opłacam regularnie wszystkie rachunki za utrzymanie domu w Polsce, opłacam podatki od nieruchomości, wysyłam pieniądze prywatnym osobom bez najmniejszych problemów. Byłbym ostrożny, ale nie bałbym się użyć tej metody przy przelewach o znacznej wartości. Osobiście, kilka lat temu, zapłaciłem tym sposobem 400k$ za dom w Polsce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts