Skocz do zawartości

WIZA F11

andan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
4 hours ago, mcpear said:

Nie miałem racji pisząc, że zgoda na paszport jest domniemaną zgodą na wyjazd - to nie jest prawda. Wg prawa na każdy wyjazd Twojego dziecka poza granicę musisz wyrazić zgodę. W razie konfliktu możesz składać zawiadomienie o uprowadzeniu dziecka lub próbie uprowadzenia.

Wydaje mi się, że o zgodę na GC nie będziesz pytany. Ale tu może moja wiedza być niepełna.

Jak w linku powyżej teoretycznie jadąc do USa Twoja partnerka powinna mieć Twoją zgodę na podróż i jest to wymagane przez służby USA. W praktyce nie zawsze jest to silnie przestrzegane przez CBP (wg mojej wiedzy i doświadczenia) - tak więc nie liczyłbym, że z automatu podróż zostanie uniemożliwiona.

Jak nie chcesz dopuścić do wyjazdu z Polski musisz "blokować" przyznanie wizy albo składać donosy o próbie uprowadzenia.

Ja tylko dodam ze w strone USA zdarzyla mi sie w tym roku kontrola na lotnisku w Amsterdamie (w strone Polski nie a to byli o ile sie nie myle ci sami celnicy) i kazdego maglowali o pozwolenie na podrozowanie dla dzieci. Co prawda wymagali tego ale jak ktos nie mial dawali pogadanke i puszczali I (Ja mialam, musialo byc potwierdzone notarialnie). Wiec nie wiem na ile to jest wyrywkowo na ile bez ale przede mna byla pani z dziecmi w wieku szkolnym ktora mowila ze pierwszy raz jej sie zdarzylo zeby ktos o to pytal a lata z dziecmi juz wiele lat. 

Ja bym w takiej sytuacji chyba przed potencjalnym wylotem zglosila to na policje i ewentualnie probowala sie dowiedziec co to beda za linie lotnicze i tam bezposrednio tez probowac albo na lotnisko zglosic ze moze byc taka sytuacja zeby mieli to na uwadze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...