Zuzka2 Napisano 4 Maja 2022 Zgłoś Napisano 4 Maja 2022 Cześć, jakiś czas temu ubiegałam się o wizę F1 na półroczny kurs angielskiego. Została odrzucona, zastanawiam się czy w takim wypadku nadal jest szansa wyjazdu do Stanów z ESTA? Prawdopodobnie wiza została odrzucona bo w grudniu odwiedzałam chłopka który mieszka w US. Co prawda wróciłam po miesiącu tak jak było to powiedziane przy wjeździe. Jednak obawiam się że gdybym chciała go znowu odwiedzić cofną mnie i dostanę bana na kilka lat. Dodam że nie jest on ani obywatelem ani stałym rezydentem. Ma tylko wizę pracowniczą i jest z Tajwanu. Proszę o pomoc i opinie na ten temat.
Roelka v.2 Napisano 4 Maja 2022 Zgłoś Napisano 4 Maja 2022 Wedlug mnie powinnas zaktualizowac swoj wniosek ESTA i uwzglednic niedawna odmowe. Zawsze mozesz starac sie o wize turystyczna. Czy ja dostaniesz czy nie, to tez inna sprawa.
Zuzka2 Napisano 4 Maja 2022 Autor Zgłoś Napisano 4 Maja 2022 Dzięki, na pewno zaktualizuje swój wniosek. Jeśli chodzi o wize turystyczną, no właśnie pytanie czy w takim wypadku nie uwzględnią odmowy F1 i czy wykazanie silnych więzi z Polską nie będzie problem, jedyne co tu mam to praca i mieszkanie rodziców a chłopak niestety jest tam.
Roelka v.2 Napisano 4 Maja 2022 Zgłoś Napisano 4 Maja 2022 Just now, Zuzka2 said: Dzięki, na pewno zaktualizuje swój wniosek. Jeśli chodzi o wize turystyczną, no właśnie pytanie czy w takim wypadku nie uwzględnią odmowy F1 i czy wykazanie silnych więzi z Polską nie będzie problem, jedyne co tu mam to praca i mieszkanie rodziców a chłopak niestety jest tam. Oczywiscie, ze uwzglednia odmowe wizy F1. Jakie masz szanse na wize B2 - pewnie mniejsze niz osoby, ktore nigdy nie mialy odmowy. Teraz juz wyglada na to, ze robisz tzw. "visa shopping" i jestes zdesperowana zeby dostac sie do USA.
Zuzka2 Napisano 4 Maja 2022 Autor Zgłoś Napisano 4 Maja 2022 Rozumiem, no właśnie to nie jest tak że koniecznie muszę mieć wizę. Pogodziłam się tym że dostałam odmowę F1 i nie będę reaplikowac bo nic się w mojej sytuacji nie zmieniło bardziej interesuje mnie właśnie to czy mimo wszystko jest opcja że wpuszczą mnie na ESTA do Stanów np na te 2 tygodnie czy na pewno mogę liczyć się z odmową powrotem do Polski i jakimś długoletnim banem
mcpear Napisano 4 Maja 2022 Zgłoś Napisano 4 Maja 2022 Na razie to możesz zainwestować 14 dolarów na wniosek ESTA, w którym musisz odpowiedzieć TAK na pytanie czy kiedyś Tobie wizy odmówiono. Jeśli wniosek o ESTA zostanie zaakceptowany to raczej możesz lecieć. Jeśli wniosek o ESTA zostanie odrzucony to stracisz jedynie 14 dolarów. Szansa na zatwierdzenie pozytywne wniosku ESTA wynosi wg mnie znacząco poniżej 50%, gdyż odmowa wizy nieimigracyjnej odbyła się stosunkowo niedawno (tak wnioskuję, ale może się mylę) - w sensie mniej niż 5 lat temu
mcpear Napisano 4 Maja 2022 Zgłoś Napisano 4 Maja 2022 1 hour ago, Zuzka2 said: Rozumiem, no właśnie to nie jest tak że koniecznie muszę mieć wizę. Pogodziłam się tym że dostałam odmowę F1 i nie będę reaplikowac bo nic się w mojej sytuacji nie zmieniło bardziej interesuje mnie właśnie to czy mimo wszystko jest opcja że wpuszczą mnie na ESTA do Stanów np na te 2 tygodnie czy na pewno mogę liczyć się z odmową powrotem do Polski i jakimś długoletnim banem A propos. Jeśli przyczyną odmowy na wizę F1 były słabe więzy z Polską to możesz o tym nie być świadoma ale na wizy nieimigracyjne + ruch bezwizowy możesz mieć nieformalnego bana na dobrych kilka lat. Niby bana w papierach nie masz ale jak się zgłosisz po takową wizę to sytuacja Twoich więzów z Polską będzie "szczegółowo badana" i jeśli się nic nie zmieniło od czasu odmowy to praktyczne szanse na uzyskanie wizy nieimigracyjnej są znikome.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.