xyz252820 Napisano 19 Stycznia 2023 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2023 Witam. Byłem 8 razy w USA na wizie turystycznej. Były to cykliczne wyjazdy na wakacje w odwiedziny do bliskiej rodziny (rodzeństwo), które były w okresach wakacyjnych tj. czerwiec, lipiec i sierpień. Przy 8 wjeździe miałem dodatkową kontrolę gdzie próbowano mnie zmusić przez około godzinę do przyznania się że jeżdżę tutaj do pracy czego nie zrobiłem co było również trochę nietaktowne z ich strony. Przerzucano mnie między pracownikami, branie mnie na bok 1 vs 1 i rozmowa w stylu "ej, chłopaku, jesteśmy tu sami, powiedz że jedziesz do pracy a wszystko będzie dobrze, po prostu się przyznaj" - po godzinie bezskutecznej konfrontacji i braku jakichkolwiek dowodów na stawiane mi zarzuty z ich strony zostałem wpuszczony i wbito mi standardową pieczątkę na 6 miesięcy. Gdy zacząłem jeździć do USA to miałem zaledwie 15 lat więc przy n-tym wjeździe byłem coraz starszy i w ich mniemaniu mogłem jechać do pracy i doskonale zdaję sobie sprawę że mieli prawo tak myśleć, mimo wszystko nie zostało mi to nigdy udowodnione i mimo tej 1 sytuacji zawsze wjeżdżałem bezproblemowo z uśmiechem osoby pracującej na lotnisku. Bardzo lubiłem spędzać tam czas, ale po tej sytuacji strasznie się zraziłem i nie próbowałem kolejny raz jechać do USA. Od 8 wjazdu minęło 3-4 lata, mam jeszcze ważną wizę (B1/B2) wydana wtedy na 10 lat do 11/2023 i postanowiłem jeszcze raz spróbować odwiedzić stare śmieci. Kupiłem sobie bilet w bardzo fajnej cenie na okres pobytu 1 tygodnia w marcu na relacji Lizbona-Chicago, poprzednie wjazdy zawsze były do NY - jeśli to coś może zmienić w mojej ocenie lub innym miejscu wjazdu. Przestałem interesować się tym całym tematem bezwizowym, nie mam pojęcia jak to działa więc mnie chyba dotyczy ta stara procedura na wjeździe z wizą jak to było jeszcze kilka lat temu. Wiem, że nikt nie sprzeda tutaj magicznego środka albo co będzie bo nikt tego nie wie ale chciałbym usłyszeć wasze opinie i na chłodno ocenić swoim zdaniem jakbyście to widzieli, a może ktoś miał podobną sytuację i wjeżdżał do USA na podobnym przypadku i może podzielić się swoim doświadczeniem. Jedynie co mogę stracić to kilkaset złotych i stratę kilku dni na powrót do domu. Pozdrawiam. xyz252820 Cytuj
andyopole Napisano 19 Stycznia 2023 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2023 Jak dlugi esej bys nie napisal odpowiedz jest jedna. Masz 50% szans. Moga Cie wpuscic, ewentualnie moga Cie nie wpuscic. Taki kraj. 1 3 Cytuj
infinityhost Napisano 19 Stycznia 2023 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2023 "Wiem, że nikt nie sprzeda tutaj magicznego środka" wręcz przeciwnie mój drogi, sprzedadzą Cię za nowego iphona. 1 Cytuj
xyz252820 Napisano 20 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2023 12 godzin temu, infinityhost napisał: "Wiem, że nikt nie sprzeda tutaj magicznego środka" wręcz przeciwnie mój drogi, sprzedadzą Cię za nowego iphona. W sensie użytkownicy forum? Gdyby ktoś dał mi gwarancje, że nie będę musiał przechodzić przez to samo to mogę jednego kupić, odbiór pod Apple Store w NY lub LA 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi