adriana21 Posted April 4 Report Share Posted April 4 Witam, czy są tu osoby które posiadają zielona kartę jednak mieszkają poza USA? W tym roku dostałam GC jednak zaaplikowałam o tak zwany biały paszport gdyż chciałabym dokończyć studia w UK przez kolejna 2 lata. Czekam teraz na decyzje jednak w międzyczasie chciałabym się rozliczyć w Stanach z tego co zarabiam. Jaka formę trzeba wypełnić? i czy mogę to porostu zrobić przez turbotax? Również jak to dokładnie wyglada, kiedyś słyszałam ze jak się zarabia ponad 10k to trzeba płacić, poniżej jednak nie. Z góry dzieki! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kenadams Posted April 7 Report Share Posted April 7 Polecam zaglądnąć tutaj: Jeśli zarabiałaś tylko w UK, to prawdopodobnie będziesz mogła skorzystać z Foreign Earned Incomen Exclusion - pierwsze $112,000 zarobione poza USA nie wliczają się do podatku (ale są haczyki). Polecam zatrudnić tax advisora, np. przez platformę H&R Block (przez TurboTax chyba też da się z pomocą advisora). Ja miałem w tym roku podobną sytuacje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adriana21 Posted April 12 Author Report Share Posted April 12 Dzięki wielkie za info! Mogłabym spytać ile czasu zajęło rozliczenie się przez H&R Block? Wiem ze trochę późno się za to zabrałam ale mam nadzieje ze do wtorku się wyrobie! Również jak nie masz nic przeciwko to mogłabym spytać ile zapłaciłeś za poradę? Z góry dzięki!| Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts