Jump to content

Tax a mieszkanie poza granicami Stanów z GC

Recommended Posts

Witam,

czy są tu osoby które posiadają zielona kartę jednak mieszkają poza USA? W tym roku dostałam GC jednak zaaplikowałam o tak zwany biały paszport gdyż chciałabym dokończyć studia w UK przez kolejna 2 lata. Czekam teraz na decyzje jednak w międzyczasie chciałabym się rozliczyć w Stanach z tego co zarabiam. Jaka formę trzeba wypełnić? i czy mogę to porostu zrobić przez turbotax? Również jak to dokładnie wyglada, kiedyś słyszałam ze jak się zarabia ponad 10k to trzeba płacić, poniżej jednak nie. 

Z góry dzieki!

Polecam zaglądnąć tutaj: 

Jeśli zarabiałaś tylko w UK, to prawdopodobnie będziesz mogła skorzystać z Foreign Earned Incomen Exclusion - pierwsze $112,000 zarobione poza USA nie wliczają się do podatku (ale są haczyki). Polecam zatrudnić tax advisora, np. przez platformę H&R Block (przez TurboTax chyba też da się z pomocą advisora). Ja miałem w tym roku podobną sytuacje.

Dzięki wielkie za info! Mogłabym spytać ile czasu zajęło rozliczenie się przez H&R Block? Wiem ze trochę późno się za to zabrałam ale mam nadzieje ze do wtorku się wyrobie! Również jak nie masz nic przeciwko to mogłabym spytać ile zapłaciłeś za poradę? Z góry dzięki!|