jar9 Napisano 24 Lipca 2023 Zgłoś Napisano 24 Lipca 2023 Chcemy wyjechać z żoną i dziećmi (5-tka) do US (AZ/ Phoenix), najstarsze ma teraz lat 17, a pozostałe urodzone w US, z czego najstarsze 15 lat. Jak to wszystko legalnie ogarnąć? Żona prawnik (aktualnie maluch 5- miesięcy więc wychowawczy jeszcze 2.5 roku w PL w budżetówce jakby co), ja z kolei po studiach ekonomicznych, manager z międzynarodowym doświadczeniem. Studiowałem też w US i poza RP. W US kończyłem HS. Gdybym był spawaczem itp byłoby prosto, a tak uzyskanie wizy sponsorowanej mega trudne żeby nie powiedzieć „mission impossible” ->Czy będąc w US na wizie B1/B2 i szukając roboty na miejscu można będzie zmienić status np. na wize sponsorowaną bez wyjazdu z US? Myślałem początkowo też o wizie E-2, ale to jest bardziej skomplikowane niż myślałem. ps wszystkie pobyty legalne, zero visa violations u żadnego z nas. Cytuj
Roelka v.2 Napisano 24 Lipca 2023 Zgłoś Napisano 24 Lipca 2023 Wow niezly wiza shopping. Pytanie o wize pracownicza, wize studencka, zmiany statusu z wizy B2, wojsko... fajnie ale te wizy nie gwarantuja pobytu a co do wojska trzeba miec zielona karte albo obywatelstwo (w zaleznosci od military branch). Zona prawnik raczej w US nie moglaby praktykowac bo to zupelnie inna bajka. Jak syn obywatel bedzie mial 21 lat i ochote zyc w US, to bedzie mogl sponsorowac rodzicow na zielona karte. Rodzenstwo tez, ale to potrwa 10 lat albo i wiecej. 1 Cytuj
jar9 Napisano 24 Lipca 2023 Autor Zgłoś Napisano 24 Lipca 2023 5 godzin temu, Roelka v.2 napisał: Wow niezly wiza shopping. Pytanie o wize pracownicza, wize studencka, zmiany statusu z wizy B2, wojsko... fajnie ale te wizy nie gwarantuja pobytu a co do wojska trzeba miec zielona karte albo obywatelstwo (w zaleznosci od military branch). Zona prawnik raczej w US nie moglaby praktykowac bo to zupelnie inna bajka. Jak syn obywatel bedzie mial 21 lat i ochote zyc w US, to bedzie mogl sponsorowac rodzicow na zielona karte. Rodzenstwo tez, ale to potrwa 10 lat albo i wiecej. Just checking our options;) 1/ to jak, czy wiesz czy jest opcja z tą zmianą statusu z B2 na sponsorowaną pracowniczą. Żona może iść na LLMa + bar i jesteśmy w domu. prawnik imigracyjny twierdził że do 2 lat dla rodziców a dla rodzeństwa faktycznie 10 la, ale to nadal za 6 lat i tylko jeśli 21-no latek będzie tam mieszkał na stałe, więc słabe. będziemy mieć pod 50-tke wtedy już. Too late to make the whole move. ps o wojsko pytałem w temacie dziecka lat 17, bez obywatelstwa US akurat, bo ją to kręci, no i ktoś pisał że sposób na emigrację…? Cytuj
Roelka v.2 Napisano 24 Lipca 2023 Zgłoś Napisano 24 Lipca 2023 4 hours ago, jar9 said: Just checking our options;) 1/ to jak, czy wiesz czy jest opcja z tą zmianą statusu z B2 na sponsorowaną pracowniczą. Żona może iść na LLMa + bar i jesteśmy w domu. prawnik imigracyjny twierdził że do 2 lat dla rodziców a dla rodzeństwa faktycznie 10 la, ale to nadal za 6 lat i tylko jeśli 21-no latek będzie tam mieszkał na stałe, więc słabe. będziemy mieć pod 50-tke wtedy już. Too late to make the whole move. ps o wojsko pytałem w temacie dziecka lat 17, bez obywatelstwa US akurat, bo ją to kręci, no i ktoś pisał że sposób na emigrację…? Dziecko moze wstapic do wojska jak ma zielona karte albo obywatelstwo. Np. Do Army wymagana jest zielona karta a do Air Force juz obywatelstwo. Juz do wojska nie przyjmuja osob na zwyklych wizach. Kiedys chyba tak robili jak potrzebowali miesa armatniego do Afganistanu i Iraku. Zreszta wymagania co do enlistment mozna wygooglowac. Co do zmiany statusu z B2 na wize pracownicza... z tego co wiem nie jest to mozliwe bo musialabys byc w stanie utrzymac legalny status przez caly proces ktory raczej trwalby na pewno dluzej niz max 6 miesiecy ktore masz na wizie B2. Ale ktos bardziej w temacie sie wypowie. Cytuj
Roelka v.2 Napisano 24 Lipca 2023 Zgłoś Napisano 24 Lipca 2023 Zrobilam google za ciebie, tak jak myslalam Air Force to jedyne branch ktore wymaga obywatelstwa reszta wymaga conajmniej zielonej karty. To tylko jesli chodzi o enlistment. Jesli corka chcialaby byc oficerem to juz wymaga obywatelstwa. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi