Pattii66 Napisano 6 Sierpnia 2023 Zgłoś Napisano 6 Sierpnia 2023 Witam czy ktoś ma doświadczenie z odmowa przedłużenia wizy b2 to jest l-539 . Moja sprawa wyglada tak , że z powodu zamknięcia lotniska podczas covid w USA i anulowania mi lotów złożyłam wniosek o przedłużenie gdyż kończyła mi się ważność pobytu a dokładnie kwietnia 2020 roku . Wniosek dotarł do uscis i oczekiwałam na dalsze działania w tej sprawie , wróciłam do polski w sierpniu 2020 bo uruchomili loty , natomiast uscis wysłał mi datę na październik 2020 żeby zgłosić się na oddanie odcisków i tego nie zrobiłam , wiec z racji tego odrzucili , odmówili mi wniosek w czerwcu 2021 roku gdyż wyleciałam wcześniej z USA . Od tamtego czasu nie poleciałam do USA. Czy jeżeli teraz się zdecyduje na powrót będę miała kłopoty na lotnisku i mogą mnie cofnąć ? Wize mam ważna do 26 maja 2024 roku (wiza b2 10 letnia ). Czy lepiej się starać o nowa wizę b2 w ambasadzie ? Pomóżcie ? Cytuj
Roelka v.2 Napisano 7 Sierpnia 2023 Zgłoś Napisano 7 Sierpnia 2023 Z tego co piszesz wedlug mnie twoja wiza B2 jest juz niewazna bo teoretycznie przesiedzialas legalny pobyt 2 - 3 miesiace. Swoja droga to bardzo slabe wytlumaczenie. Lotniska nie byly zamkniete. Mozna bylo w miare normalnie leciec do Polski... Cytuj
Pattii66 Napisano 7 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Napisano 7 Sierpnia 2023 Gdzie mogę się dowiedzieć czy moja wiza została anulowana ? I z tego co adwokat mi mówił , a może wprowadził mnie w błąd jeżeli złożyłam wniosek to przez cały czas trwania sprawy mogłam siedzieć w USA bo to zgłosiłam . Czy jechanie do ambasady żeby wyjaśnić ta sprawę ma sens ?. Cytuj
Pattii66 Napisano 7 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Napisano 7 Sierpnia 2023 Czy znacie ewentualnie osobę która mi pomoże w tej sprawie czyli odmowa l-539 co w takiej sytuacji robić w ogóle ? Cytuj
Roelka v.2 Napisano 7 Sierpnia 2023 Zgłoś Napisano 7 Sierpnia 2023 Z tego co wiem w momencie odmowy przedluzenia wizy twoj overstay normalnie by sie liczyl. Ktos na forum na pewno zweryfikuje. Cytuj
Pattii66 Napisano 7 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Napisano 7 Sierpnia 2023 Znalazłam takie informacje : Jeśli zaś przed upływem terminu z formularza I-94 ktoś złożył w amerykańskim Urzędzie Imigracyjnym (US Citizenship and Immigration Services, USCIS) niebezpodstawny wniosek o: przedłużenie prawa pobytu w USA, zmianę statusu wizowego, zieloną kartę, udzielenie azylu na terytorium Stanów Zjednoczonych, to jego pobyt w USA jest legalny aż do momentu wydania przez USCIS decyzji. Gdyby natomiast decyzja ta była odmowna – i została udzielona już po upłynięciu daty wskazanej w I-94 – nielegalny pobyt rozpocznie się ewentualnie w dniu określonym w decyzji, przy czym złożenie odwołania nie ma już na to wpływu. Na dobrowolne opuszczenie Stanów przewidziano zaś zwykle 30 dni Cytuj
Xarthisius Napisano 7 Sierpnia 2023 Zgłoś Napisano 7 Sierpnia 2023 (edytowane) Jezeli zlozylas I-539 in a "timely manner" i nie byl on "frivolous" (to co na gorze okreslaja jako "niebezpodstawne") to pomimo opuszczenia US po uplywie daty na I-94 i przed rozpatrzeniem petycji nie powinnas nazbierac unlawful presence [1]. Co wiecej jezeli powyzsze bylo prawdziwe to nie obejmuje Cie INA 222(g) [2], wiec Twoja wiza dalej powinna byc wazna. [1] 9 FAM 302.11-3(B)(1)(b)(4)(b) https://fam.state.gov/FAM/09FAM/09FAM030211.html#M302_11_3_B_1 [2] 9 FAM 302.1-9(B)(1)(c)(4) https://fam.state.gov/fam/09FAM/09FAM030201.html Kruczek polega na tym, ze nie idzie sprawdzic czy uznano Twoja aplikacje za frivolous inaczej niz rozmowe z IO na granicy, albo CO w konsulacie... Chyba, ze cos Ci takiego napisali w uzasadnieniu odmowy. Edytowane 7 Sierpnia 2023 przez Xarthisius Cytuj
Pattii66 Napisano 28 Sierpnia 2023 Autor Zgłoś Napisano 28 Sierpnia 2023 W odmowie jak dobrze rozumiem to pisze , że odmowa nie będzie miała uszczerbku na wizie i czy zostanę wpuszczona do USA zależy od urzędnika na lotnisku . Zastanawiam się czy jeżeli wizę mam ważna do maja 2024 roku to następnym razem starać się o ponowne przedłużenie B2 czy teraz tylko esta ? Cytuj
park Napisano 26 Grudnia 2024 Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2024 Dzień dobry.może pani powiedzieć jak potoczyły się dalsze losy Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi