micham Napisano 26 Marca Zgłoś Napisano 26 Marca hej, Mam pytanie do obywateli amerykańskich/ posiadaczy zielonych kart (podatników amerykańskich) , posiadających w Polsce nieruchomości. Od kilku dni sprzeczam się ze znajomym ,że nie jestem polskim podatnikiem, jeżeli mieszkam w USA na stałe i Polskę odwiedzam sporadycznie 2 razy w roku. (posiadam nieruchomości w PL ale nie mam tam ,żadnych dochodów). On twierdzi inaczej, że nawet jeśli nie przebywam w PL powyżej, 180 dni ale posiadam wspomniane nieruchomości, nadal pozostaje Polskim rezydentem podatkowym i zarazem oczywiście amerykańskim. Z góry dzięki za odp. Cytuj
Xarthisius Napisano 26 Marca Zgłoś Napisano 26 Marca (edytowane) Posiadanie nieruchomosci, a nawet uzyskiwanie dochodu z najmu, nie czyni Cie Polskim rezydentem podatkowy jezeli Twoj "osrodek interesow zyciowych" znajduje sie poza granicami RP. Edytowane 26 Marca przez Xarthisius 4 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi