VarkPL Napisano 15 Lipca Zgłoś Napisano 15 Lipca Cześć wszystkim! Na wstępie miło mi Was poznać i powrócić do grona tego oto cudownego forum. Kiedyś już miałem tu konto, jednak nie pamiętam jak się nazywało Jednak, nie o tym dziś, przejdę do tematu. Czy jest tu pośród Was ktoś kto starał się o wizę imigracyjną EB1 jako sportowiec bądź zna taką osobę? W Internecie raczej niewiele znalazłem na ten temat, głównie jakie warunki mniej więcej trzeba spełnić czyli te 3 spośród 10 aspektów. Jednak to są takie informacje, które można mocno interpretować, dlatego przychodzę z pytaniem tutaj, do tak dużego grona moich rodaków w Stanach. O przeprowadzce tam marzę już od lat, jednak realizację tych planów zawsze odkładałem na dalszy plan, czego bardzo żałuję. Już teraz wiem, że na EB2 / EB3 nie mam co liczyć, mój zawód nie jest jakimś specjalnym dla Amerykanów, nikt nie będzie szukał na wizę imigracyjną pracowników z moim CV, więc w tym kierunku droga jest dla mnie zamknięta i zdaję sobie z tego sprawę. Przebranżawiać się, wyrabiać CV i czekać jeszcze kilka lat aż będę w ogóle mógł starać się o pracę mi się nie chce, to zbyt długa droga, a samo przebranżowienie się i nie posiadanie wystarczającego doświadczenia w poszukiwanym przez Amerykańskie firmy zawodzie to za mało. Tutaj w mojej głowie zrodził się pomysł aby pójść inną drogą w stronę marzeń. Zawsze dobrze radziłem sobie w sporcie, trenuję od dzieciaka i wciąż jestem na tyle młody by myśleć o rozwoju jakiejś mniejszej kariery sportowej. Może i na światowym poziomie nie będę, ale z tego co czytałem, wcale nie trzeba być nowym Mike Tysonem, by dostać wizę EB1. Nigdy nie chciałem być osobą publiczną, popularną, dlatego sport pomimo iż był moim konikiem, traktowałem jako zabawę i przyjemność niż jako sposób na zarobek, jednak jeżeli mogłoby to otworzyć moje wrota do Stanów, byłbym w stanie się "przebranżowić". Przechodząc do meritum mojego postu, moje najbardziej kluczowe pytania to: 1. Czy dostanie tej wizy jest w ogóle osiągalne? Rozważam rozwój kariery jako zawodnik sztuk walk, pomiędzy MMA a boksem, czyli dwiema najbardziej popularnymi sztukami walk w Stanach. Odnajdę się w obu, jeszcze nie zdecydowałem finalnie na czym najbardziej chciałbym się skupić. Nie planuję być mistrzem KSW, jednak chciałbym się skupić na tym mocno i zdobyć jak najlepsze osiągnięcia w danej dziedzinie. 2. Czy jeżeli otrzymam tą wizę to mogę normalnie założyć firmę w Stanach z inną tematyką niż sportowa oraz pracować w jakimś zawodzie niezwiązanym z tym? Oczywiście wiem, że po otrzymaniu wizy, musiałbym kontynuować karierę sportową i że to jest wymóg, jednak niełatwo byłoby się z tego utrzymać, wolałbym mieć jakieś zabezpieczenie w postaci zwykłego etatu/małej działalności poza dalszym uprawianiem sportu i próbą rozwoju kariery. 3. Jestem żonaty. Na amerykańskiej stronie czytałem, że małżonek otrzymuje zieloną kartę na warunkach E-14 / E-15 czy jakoś tak. Niestety nie mogłem znaleźć informacji co to znaczy, a wiem, że w zależności od rodzaju wizy, migrować mogą tylko dzieci lub też małżonek i różnie też jest z zatrudnieniem. Czy moja żona mogłaby normalnie pracować przy tej wizie, choćby i na kasie w Walmarcie? Poza odpowiedziami na moje pytania, chętnie poczytam Wasze historie oraz informacje na ten temat oraz podobne. Chciałbym wiedzieć jak wiele musiałbym osiągnąć, by rzeczywiście mieć realne szanse na otrzymanie powyższej wizy. Cytuj
Roelka v.2 Napisano 15 Lipca Zgłoś Napisano 15 Lipca Wydaje mi się że pierwsze co to musisz mieć udokumentowane sukcesy sportowe w Polsce albo lepiej międzynarodowe żeby do takiej wizy podchodzić. W końcu jest to wiza dla "extraordinarily ability" . To ze lubisz sport I chcesz być sportowcem w US nie wystarczy. Mówisz że czytałeś jakie są warunki tej wizy. Nie wiem co tutaj jest do interpretacji. Musisz np. Mieć udokumentowane osiągnięcia/nagrody w sporcie, być nadzwyczajnym członkiem organizacji sportowych, dowody na to że Twoje sportowe osiągnięcia przyczyniły się do rozwoju sportu w twoim kraju albo na arenie międzynarodowej itd. 4 Cytuj
VarkPL Napisano 16 Lipca Autor Zgłoś Napisano 16 Lipca 18 godzin temu, Roelka v.2 napisał: Wydaje mi się że pierwsze co to musisz mieć udokumentowane sukcesy sportowe w Polsce albo lepiej międzynarodowe żeby do takiej wizy podchodzić. W końcu jest to wiza dla "extraordinarily ability" . To ze lubisz sport I chcesz być sportowcem w US nie wystarczy. Mówisz że czytałeś jakie są warunki tej wizy. Nie wiem co tutaj jest do interpretacji. Musisz np. Mieć udokumentowane osiągnięcia/nagrody w sporcie, być nadzwyczajnym członkiem organizacji sportowych, dowody na to że Twoje sportowe osiągnięcia przyczyniły się do rozwoju sportu w twoim kraju albo na arenie międzynarodowej itd. Tyle to już wiem z Internetu, poświęciłem kilka godzin na szukanie informacji na ten temat, żeby bardziej zrozumieć tą wizę i jej wymogi, jednak wszystkie informacje są bardziej w stylu artykułów, informacje w nich zawarte są mocno ogólnikowe i nie wnoszą zbyt wiele. Niemniej jednak dzięki za odpowiedź, będę czekał dalej z nadzieją, aż znajdzie się tu ktoś z dziedziny sportu, kto ubiegał się o tą wizę i trochę bardziej rozwieje moje wątpliwości. Wiem o spełnieniu 3 z 10 warunków, jednak te warunki wydają się tak naprawdę śmieszne, a spełnienie zaledwie trzech to dosłownie max pół roku zabawy z zawodowym sportem, nawet nie trzeba się szczególnie starać by je spełnić, dlatego to wydaje się zbyt proste jeżeli patrzeć tylko na to, co już o tej wizie wiem i przeczytałem. Tak czy siak dzięki raz jeszcze za odpowiedź Cytuj
Tirowiec1312 Napisano 16 Lipca Zgłoś Napisano 16 Lipca (edytowane) Obawiam się, że w kontekście wiz dla sportowców EB-1 nie jest brane pod uwagę. Tutaj przykładowa oferta jednej z kancelarii: https://usimmigrationlaw.net/athletes-2/ Quote The most common work visas for athletes are the: O-1 Visa P-1 Visa H-2B Visa B-1/B-2 Visas Korekta, jednak są takie kancelarie: https://www.sherrodsportsvisas.com/when-should-athlete-apply-for-permanent-residence-eb1a-visa https://kameli.com/eb1-visa-athlete/ Ale tak jak napisała już Roelka, dla szarego żuczka to za wysokie progi. Kancelarie zwykle oferują darmowe konsultacje, więc na Twoim miejscu uderzyłbym do kilku z nich i opisał swoją sytuację. Po tym jak odpiszą będziesz wiedział na czym stoisz. Edytowane 16 Lipca przez Tirowiec1312 Cytuj
Tirowiec1312 Napisano 16 Lipca Zgłoś Napisano 16 Lipca (edytowane) Dodatkowa sprawa - pewnie po tych godzinach czytania informacji o wizach EB-1 już to wiesz, ale dla pewności wspomnę, że tylko wiza EB-2 NIW pozwala samo-sponsorować swoją aplikację. Dla pozostałych zwykłych EB-1, EB-2, itd. potrzebny jest sponsor po stronie amerykańskiej. Zwykle poradniki jak przygotować swoją aplikację NIW są płatne, ale kiedyś lata temu w internecie po długich i żmudnych wysiłkach znalazłem poradnik chiński (po angielsku), który był darmowy i całkiem spoko. Oczywiście nie mogę go tutaj umieścić, ale jeśli chciałbyś go sam poszukać w internecie to nazywa się on "NIW Application Package, By NIWRoad. Copy Right Reserved @ NIWRoad. Presented by HotDogJob Working Group. Serial No : NIW_APPS_PACKAGE_0003". Edytowane 16 Lipca przez Tirowiec1312 Cytuj
Xarthisius Napisano 16 Lipca Zgłoś Napisano 16 Lipca 26 minutes ago, Tirowiec1312 said: Dodatkowa sprawa - pewnie po tych godzinach czytania informacji o wizach EB-1 już to wiesz, ale dla pewności wspomnę, że tylko wiza EB-2 NIW pozwala samo-sponsorować swoją aplikację. Nie. https://www.uscis.gov/policy-manual/volume-6-part-f-chapter-2 (A. Eligibility / Self-Petitioners) 1 Cytuj
Roelka v.2 Napisano 16 Lipca Zgłoś Napisano 16 Lipca (edytowane) Jesli uwazasz ze jestes w stanie w ciągu 6 miesięcy osiągnąć nadzwyczajne rozpoznanie, nagrody, wyróżnienia, i wpłynąć na rozwój sportu w kraju poprzez swoje osiągnięcia to szczerze gratuluję. Ludzie całe życie pracują na takie osiągnięcia... powodzenia. Skoro to jest takie proste że każdy może to zrobić... to ciekawe dlaczego nie mamy miliona nadzwyczajnych sportowców emigrujących do USA co roku. Edytowane 16 Lipca przez Roelka v.2 Cytuj
VarkPL Napisano 16 Lipca Autor Zgłoś Napisano 16 Lipca Dobra, może daruję sobie kwestię pytania czy trudno czy nie trudno taką wizę dostać, raczej nikogo tutaj takiego nie spotkam i się nie dowiem, tym zajmę się na zagranicznych stronach, gdzie szansa będzie znacznie większa. Pozostają dwa ważne pytania, na które raczej znacie odpowiedź, a na które ja niestety odpowiedzi nie znalazłem czyli właśnie czy sponsorując siebie samego na EB1 mógłbym pracować na etacie/prowadzić działalność niezwiązane z dziedziną sportu czy jednak jestem tylko uwięziony by robić to jedno i nic więcej nie mogę? Oraz czy moja żona może normalnie pracować w dowolnej pracy czy ogólnie przy tej wizie jest pozbawiona takiej możliwości? To jest dla mnie w tej chwili najważniejsze, reszta przyjdzie z czasem. Cytuj
Xarthisius Napisano 16 Lipca Zgłoś Napisano 16 Lipca 2 minutes ago, VarkPL said: 1) czy sponsorując siebie samego na EB1 mógłbym pracować na etacie/prowadzić działalność niezwiązane z dziedziną sportu czy jednak jestem tylko uwięziony by robić to jedno i nic więcej nie mogę? 2) Oraz czy moja żona może normalnie pracować w dowolnej pracy czy ogólnie przy tej wizie jest pozbawiona takiej możliwości? Mozesz, poza glowna dzialalnoscia sportowa, ktora musisz kontynuowac, miec dowolna liczbe dzialalnosci na boku. Zona tez dostaje GC i bedzie mogla robic cokolwiek. Cytuj
VarkPL Napisano 16 Lipca Autor Zgłoś Napisano 16 Lipca 11 minut temu, Xarthisius napisał: Mozesz, poza glowna dzialalnoscia sportowa, ktora musisz kontynuowac, miec dowolna liczbe dzialalnosci na boku. Zona tez dostaje GC i bedzie mogla robic cokolwiek. Super, bardzo Ci dziękuję, dobry człowieku. W takim razie biorę się po prostu za robotę i tyle, dzięki Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi