Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Czy jest tu na forum ktoś kto rozlicza się w obu państwach? 

Wyjechaliśmy do Stanów od razu po studiach, nie przepracowując w Polsca ani jednego dnia w swoim zyciu, więc wszelkie formalności tam spędzają nam sen z powiek.  

Niestety, w ciagu ostatniego miesiaca moj maz stracił oboje rodziców. Chcąc nie chcąc stał się współwłaścicielem 2 nieruchomości i odziedziczył połowę oszczędności po rodzicach.   Jednen z budynkow jest nieruchomoscia komercyjna wiec co miesiac bedzie "zarabial" z wynajem, takze bedzie sie musial zaczac rozliczać w Polsce. 

Czeka nas wizyta u księgowej, ale zanim tam pójdziemy chciałabym mieć jakiekolwiek pojęcie w tej kwestii.  Czytalam rozne ( czasami sprzeczne informacje) ze bedzie musial w polsce wykazywać też swój dochód ze Stanów i w razie potrzeby zapłacić różnicę w należnym podatku.  ALE.. znalazłam też informacje że dotyczy to tylko rezydentów podatkowych, gdzie osoba fizyczna:

• posiada na terytorium Polski centrum interesów osobistych lub gospodarczych (ośrodek interesów życiowych) lub
  • przebywa na terytorium Polski dłużej niż 183 dni w roku podatkowym.

Ani jedno, ani drugie nas nie dotyczy. Czy to znaczy ze w Polsce rozlicza się tylko z dochodu uzyskanego z wynajem , nie komplikując zeznań podatkowych? Czy jednak dalej musi uwzględniać tutejsze zarobki? 

I z drugiej strony rozliczenie tutaj. Rozmawiałam wstępnie z osoba ktora robi to dla nas co roku ( pracuje w firmie księgowej ale nie jest CPA), wiec nie byl do konca pewny i musi przedyskutować to z szefem.  Wstepnie powiedział że najprawdopodobniej  musi dodać przychód z tej nieruchomość ( pomniejszony o podatki w PL) do tutejszego rozliczenia i zapłacić należny podatek ( co trochę jest bez sensu skoro juz zapłaci go w PL) 

I ostatnia sprawa, w zwiazku z zaistniala sytuacja otworzył konto w banku na które przelał części oszczędności rodziców, czy oprócz wypełnienia FBAR (jest powyzej $10k) musi coś jeszcze tutaj zrobić? 

Jest jakaś forma czy sposob w ktory trzeba zglosic to co się odziedziczyło?  

Za wszelkie informacje bede bardzo wdzieczna. 

Edytowane przez Xarthisius
font size

Napisano (edytowane)

Ja mam podobna sytuacje. Jezeli mieszkacie w stanach, czyli tak jak znalazlas, macie tu osrodek zyciowy to sie z dochodow z USA nie rozliczasz. Jedyne co trzeba zglaszac to dochod z najmu przez pit-28. W USA rozliczam ten dochod, ale tez uwzgledniam koszty (podatek w polsce, oplaty typu spoldzielnia, oplaty za firme zarzadzajaca nieruchomoscia itp.). Schedule E to sie nazywa. Pisze "ja", ale w rzeczywistosci robi to za mnie czlowiek z H&R Block... Co do potencjalnego podatku ze spadku: nie mam pojecia.

Edytowane przez Xarthisius
  • Upvote 1