angelixa Napisano 22 Września Zgłoś Napisano 22 Września Witam, to jest mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość, jeśli niewłaściwa kategoria, to proszę o przeniesienie. Zacznę od nakreślenia naszej sytuacji. Mój chłopak jest obywatelem USA, jednak od stycznia 2024 przebywa w Polsce, przyjechał, żebyśmy byli razem. Niestety rzeczywistość nas zweryfikowała i mówiąc wprost myślimy jednak o przeprowadzce do Stanów. Planujemy się pobrać, tylko teraz tak: jak chodzi o wymagane zarobki, to pracował cały czas w USA do roku 2023 włącznie, natomiast od stycznia do teraz miał tu w PL jedynie prace dorywcze. Czy w takiej sytuacji najrozsądniej byłoby gdybyśmy się jak najszybciej pobrali, on wrócił do Stanów i złożył na mnie petycję, na CR-1 w której mógłby przedstawić zarobki rozliczone jeszcze za rok 2023? Bo jeśli dobrze rozumujemy, to w sytuacji gdybyśmy np. mieszkali w Polsce jeszcze ~pół roku, to on wtedy nie wykazując wystarczających dochodów rozliczając rok 2024 (praca dorywcza tu w PL na umowę zlecenie) musiałby czekać z petycją kolejny rok o ile dobrze rozumujemy jak te procedury działają..? Czy ewentualnie sensowniej byłoby dla niego wrócić do USA i składać na mnie wniosek o K-1? Co lepsze/szybsze w naszej sytuacji? jestem zielona w tych sprawach, a jak dzwoniłam do konsulatu to bardzo miły pan powiedział, że wszystkie informacje są na stronie ambasady i tyle miałam od niego pomocy.. Plis o jakieś rady, sugestie, z góry dziękuję i pozdrawiam forumowiczów! Cytuj
Roelka v.2 Napisano 22 Września Zgłoś Napisano 22 Września Nie ma szybszej drogi. Według mnie łatwiejsza jest wiza CR1 malzenska ponieważ wtedy już po przekroczeniu granicy otrzymasz zielona karte i będziesz mogła pracowac. Jeśli przyjedziesz na wizie K1 to będziesz musiała czekać długie miesiące na pozwolenie na prace i jeszcze dłużej na zielona karte. Pan w ambasadzie nie jest od tego żeby komukolwiek doradzać kiedy i jak brać slub. Cytuj
mcpear Napisano 22 Września Zgłoś Napisano 22 Września (edytowane) W przypadku CR-1 też chyba się teraz trochę krócej czeka. Jeśli jesteście zdecydowani na życie razem to chyba lepiej zacząć od zaraz. Przewagą K-1 jest, że możecie zostać bohaterami programu "90 Day Fiance" Edytowane 22 Września przez mcpear Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi